Babaházwebáruház blogkép

Az első negyedév leggyakoribb problémái

A  csecsemő az első három hónapban megkülönböztetett, védelmet, törődést igényel, ezért ez meghatározó a további fejlődése és esetleges betegségek kialakulása szempontjából.
Nézzük végig, milyen lehetséges betegségekkel találkozhatunk ilyen esetben, melyek előfordulhatnak ebben a korban.
Koszmó
Kiütések
Pelenka kiütés
Váladékos szem
Szájpenész
Sárgaság
Köldöksérv
Külső nemi szervek problémái
Bukás vagy hányás
Hasmenés székrekedés
Tejkiütés
Láz

Koszmó:
Mi az? Barna pikkelyes foltok a csecsemő fején.
Mit tehetünk? Dörzsöljük be a csecsemő fején lévő koszmót babaolajjal, hagyjuk rajta
1-2 órát, majd óvatosan fésüljük meg, hogy fellazuljon. Végül mossuk meg a haját, hogy a  koszmó  nagy része eltűnjön . Másnap ezt a kezelést meg kell ismételni, és addig kell folytatni, míg a csecsemő fejbőre tiszta nem lesz.

Kiütések:
Mi az? Sok újszülöttön jelentkeznek kiütések, ami nem jelenti azt, hogy beteg. Az egyik leggyakoribb az újszülött- csalánkiütés, általában az első héten jelenik meg.
Mit tehetünk? Nem kell vele törődnünk, magától el fog múlni 2-3 napon belül.
A gyermek táplálásán sem kell változtatnunk, nem tej-összeférhetetlenség az oka.
Viszont forduljunk orvoshoz, ha a kiütéseknek gennyes a közepe, vagy a kiütés elfertőződött.

Pelenka kiütés:
Mi az? A csecsemő popóján, kiütések látszanak. Ez bekövetkezhet akkor, ha nem elég gyakran pelenkázzuk a babát és az ammónia ki csípi a baba bőrét. Hasonló jellegű kiütést okozhat gomba is, mely elsősorban a szájban jelenik meg. Ezt nevezzük szájpenésznek.
Mit tehetünk?
1.    Gyakran tegyük tisztába a csecsemőt és minden alkalommal alaposan tisztítjuk meg a popsiját törlőkendővel.
2.    Vegyünk popsi kenőcsöt a gyógyszertárban és minden pelenkázás alkalommal vékonyan kenjük be a baba popsiját.
3.    Hagyjuk többször szellőzni, vagyis hagyjuk pelenka nélkül a csecsemőt, amíg nem kezd javulni a kiütés.
4.    Nézzük meg, hogy nincsenek-e fehér foltok a baba szájában.

Forduljunk orvoshoz, ha a kiütések pár nap alatt nem múlnak el, vagy gombásodásra gyanakszunk.

Váladékos szem:
Mi azt? Enyhe szemfertőzés melynek oka, hogy szülés alatt víz vagy más váladék került az újszülött szemébe.
Mit tehetünk?  Forralt, lehűtött vízben áztatjuk meg a vattát, mellyel tisztítjuk meg a csecsemő szemét. A belső szemzugtól kifelé haladva, külön-külön vattát használjunk, mindkét szem tisztítására.
Forduljunk orvoshoz, ha a tünetek, 2 napnál idősebb csecsemőnél jelentkeznek, és 3 nap alatt nem múlnak el. Ilyen esetbe az orvos szemcseppet ír fel. A cseppentés ilyen kicsi babánál nem olyan egyszerű, ajánlatos a babát egy takaróba csavarni, hogy kezével, lábával ne kapálózzon. Gyengéden nyissuk ki a szemét és cseppentsünk bele. Esetleg egy másik felnőtt segítségét is igénybe vehetjük, aki megfogja a csecsemő fejét.

Szájpenész:
Mi az? A szájpenészt a szájban és a belekben élő gomba okozza. Főleg a cumit használó, mesterségesen táplált csecsemőknél jelentkezik.  A gomba szabad szemmel is jól látható, fehér foltok formájában. Étvágytalanságot, hasmenést, nyugtalanságot, emésztési zavarokat is okozhat.
Mit tehetünk?
1.    Tiszta zsebkendővel töröljük körbe a gyermek száját és a nyelvét.
2.    A cumit rendszeresen sterilizáljuk.
3.    Szoptatós anyukáknál nem kell abbahagyni a szoptatást, de minden szopás után mossa meg a mellbimbóját bór vízzel, és szellős melltartót hordjon.
4.    A kezelés speciális szájecsetelővel történik, melyet az orvos ír fel, amely az étkezések után alkalmazva tartósan hat a szájban.

Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha a szájpenész gyarapodni kezd!

Sárgaság:
Mi az? A bőr és a szemfehérje elszíneződése, mely a születés után 2.-3. napon jelenik meg, és 3-7 napig tart. Az erőteljes sárgaság aluszékonyságot, gyengébb szopást hozhat magával. Ha a sárgaság csökken, vagy elmúlik a felsorolt problémák is rendeződnek.
Mit tehetünk? Tegyük a baba ágyát az ablak közelébe, hogy érje a napfény. Néha speciális fénnyel kezelik a sárgaságot az újszülött osztályon.

Köldöksérv:
Mi az? A köldökgyűrű kidomborodása. Riasztó látvány, de a csecsemő hasizom fejlődésével párhuzamosan enyhül majd megszűnik.
Mit tehetünk?  Figyeljük meg, hogy a gyermek köldökgyűrűje köhögés, tüsszentés közben megnagyobbodik-e. Erről tájékoztassuk gyermekorvosunkat, aki felvilágosítást ad arról van-e teendő ezzel kapcsolatosan.  Az esetek nagy részében 1 éven belül kezelés nélkül visszahúzódik.

Forduljunk orvoshoz minél hamarabb, ha a köldök, piros, duzzadt vagy nedvezik!

Külső nemi szervek problémái:
Mi az? Kislányoknál előfordul, hogy a hüvelyből kevés váladék folyik, esetleg vér ürül. Ez az anyai hormonhatás következménye. Kisfiuknál, ha nem találhatók meg a herék, ennek okai lehetnek, hogy a herék a zacskóban vannak, ebben az esetben nincs szükség beavatkozásra. Ha viszont a hasüregben maradtak, mert nem tapinthatók, akkor a későbbiekben, hormonális kezelés vagy műtét szükséges. A herezacskóban folyadék is lehet, ami körülveszi a herét, ezt nevezzük vízsérvnek.
Heresérvről akkor beszélünk, ha a bélrészben türemkedett a here, a herezacskó megnagyobbodott, telté és rugalmatlanná vált.
Mit tehetünk? Kislányoknál folyamatosan figyeljünk a kellő higiéniára, pelenkázzuk gyakran. Kisfiuknál rendszeresen figyeljük a herezacskó és a herék állapotát.

Ha érzékennyé, fájdalmassá válik, esetleg kékesen elszíneződik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Bukás vagy hányás:
Mi az? A csecsemők egy része visszaböffent egy kevés tejet szopás alatt vagy után. Ez teljesen normális. Hányásnál az elfogyasztott táplálék sugárban távozik a szájon keresztül.
Mit tehetünk? Gyakori bukás esetén beszéljük meg a gyermekorvosunkkal szükség van-e beavatkozásra. Ha viszont több alkalommal sugárban hányt a gyermek, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert a csecsemő könnyen kiszáradhat, ha nem kapja meg a megfelelő mennyiségű folyadékot. Ilyen esetben nem ajánlatos tejet adni a gyermeknek, helyette forralt lehűtött vízzel vagy teával kínáljuk meg gyakran. Sok esetben az orvos azt ajánlja, hogy műanyag kanállal adagolják a csecsemő szájába a folyadékot úgy, hogy legalább 2 perc teljen el 1-1 kortyolás között. A gyermeket fogjuk az ölünkbe kissé ülő testhelyzetben tartva, amíg a folyamatot végezzük. Ha már legalább 6 órája nem hányt ki semmit, akkor a szokásos tejadagjának a negyedével megkínálhatjuk, és ha a gyomra befogadja az ételt minden étkezésnél fokozatosan emelhetjük az adagját.

Hasmenés, vagy székrekedés:
Mi az? Amíg a csecsemő nem étkezik, szilárd ételt addig lehet naponta többször híg széklete, akár 5-7 alkalommal is. Ha ez gyakrabban van a megszokottnál, akkor beszélünk hasmenésről. Ezt az állapotot nagyon komolyan kell venni a csecsemőknél, mivel kiszáradást is okozhat. Sok anyuka pedig arról panaszkodik, hogy napokig nincs széklete gyermekének. A jól megemésztett anyatej nem tud nyomást gyakorolni a bélfalra ezért ürít ritkán a baba.
Mit tehetünk? Figyeljünk a gyakori folyadék bevitelre, épp úgy, mint a hányásnál. Hívjunk orvost, ha 6 órán keresztül hasmenése van a babának vagy száraz a szája, beesett a szeme, vagy beesett a kutacsa.
Székrekedés esetén éhgyomorra cukrozott langyos kamilla  teát  itassunk a csecsemővel, mely segíti a bélmozgást, és székelést vált ki. Ahogy a csecsemő fejlődik később lesz spontán is széklete.

Tejkiütés:
Mi az? Szopós csecsemő arcán szimmetrikusan jelentkező, vörös száraz pikkelyes gyulladás. Ez öröklődő alkati érzékenység. A szoptatás abbahagyásával a probléma nem szűnik meg.
Mit tehetünk? A csecsemő bőrének puhítása, érzékenységének ápolása szükséges. Orvos, vagy bőrgyógyász által felírt, bőrnyugtató krémet használjunk. Segíthet még, ha a szoptatós anya diétás étrendre tér át, főleg a tej és a tejtermékek mellőzését szokták javasolni.

Láz, lehűlés:
Mi az? Az újszülött csecsemő hőszabályozása még éretlen, hiányzik vagy nagyon vékony a bőr alatti zsírszövet, szigetelő réteg. Emiatt hajlamos a gyors lehűlésre, de a nagy meleg és a kevés folyadék fogyasztás miatt, ki is száradhat.
Mit tehetünk? Az első három hónapban nagy gonddal, öltöztessük a csecsemőt.
Ebben a korban különösképpen kell figyelnünk gyermekünk hő változásait, a végbélben mért normál érték 36,5-37,5 c° között mozog. Ha különös viselkedést tapasztalunk nézzük  meg a kicsi viselkedését, étvágyát, kedélyállapotát, milyen a sírása, mert ezekből az információkból következtethetünk arra, hogy lázas beteg-e.
Minél fiatalabb a csecsemő annál fontosabb, hogy láz esetén az orvosnak szóljunk, tájékoztassuk  a gyermek hogylétéről.
A megbeszélteket, utasításokat tartsuk be és rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk hőmérsékletét. Figyeljünk a bő folyadék fogyasztásra, a kiszáradás veszélye miatt.
Ebben a korban még nem ajánlott a hűtő fürdő, inkább gyakrabban fürdessük, de a megszokott hőmérsékletű vízben. Ilyen esetben nem szabad túl öltöztetni a babát, mert a láza rohamosan emelkedni fog.
Magas láz esetén előfordulhat lázgörcs roham, néhány másodpercre elveszíti az eszméletét, megmerevedik és görcsösen rángatózik. Ilyen esetben a gyermeket fektessük le és ne próbáljuk meg lefogni. A roham elmúlta után azonnal hívjunk orvost! Ezt megelőzhetjük úgy, hogy a lázat nem hagyjuk 39 c° fölé emelkedni.

Kovács Ágnes  A doktor néni könyve, és Elizabeth Fenwick Kismamák Nagykönyve című könyv tartalma volt segítségünkre.