Az igazság pillanata: a mikulás nem is létezik?

Folytatva előző cikkünket, megosztjuk Veletek Suzanne Valéries kanadai pszichológusnő azon gondolatait, melyekben segítséget nyújt a szülőknek a mikulással kapcsolatos igazság feltáráshoz.
A szakember szerint az igazság feltárása legyen egy folyamat. Először (általában 5-7 éves kor után) a gyermekek az egyes részletekben kezdenek el kételkedni. Például egy bevásárlóközpontban megszemlélik a mikulást, és megkérdezik, hogy valóban igazi-e. Ilyenkor még nem kell eloszlatnunk a varázst, de közelíthetünk az igazsághoz. például mondhatjuk azt, hogy a mikulásnak nincs ideje mindenhova egy időben személyesen elmenni, ezért vannak segédei. Ő most itt egy segéd, és nem az igazi mikulás. Ezzel időt nyerünk, mégsem fosztjuk meg a gyermeket a csodától.
Mikor mondjuk el az igazat? Egyszer eljön az a nap, amikor a gyermekünk komolyan kételkedni kezd. Ekkorra alakul ki a logikus gondolkodása, és felfedezi a valósággal ellentmondásos részleteket. De várjuk ki a megfelelő pillanatot. Sok szülő egyszer csak úgy határoz, hogy felfedi az igazat, holott a gyermeke még hinne a mikulásban. Tapogatózzuk ki, mikor jön el a megfelelő pillanat! Ha a gyermekünk előáll a kérdéssel, miszerint létezik-e egyáltalán a mikulás, kérdezzünk vissza: „te mit gondolsz?” Ha azt mondja, létezik, akkor ne ingassuk meg a hitét. Szót ejthetünk róla, hogy nem mindenki hisz benne, de mi igen, ezért hozzánk el is jön. Ha határozottan cáfolja a mikulás létezését, akkor valószínűleg készen áll az igazságra. Ilyenkor tapintatosan erősítsük meg a vélekedésében, hiszen attól még, hogy sejti az igazat, a valóság lehet, hogy csalódást okoz neki, és csapást mér az ő gyermeki képzelt világára. Hogy lehetünk tapintatosak?
– Nyugtassuk meg, hogy attól, hogy a mikulás nem létezik, az ünnep még ünnep marad, az ablakba kitett cipőben ezután is ajándék várja. Így nem veszíti el hirtelen a varázs egészét.
– Magyarázzuk el neki, hogy a mikulás története szép mese, amiben egy ideig minden ember hisz. Mi is hittünk benne, amikor gyerekek voltunk, és ez így természetes, így szép és kerek.
– Biztassuk, hogy ha szeretne, ő is lehet ezután mikulás, aki ajándékkal lepi meg a szeretteit.
– Javasoljuk azt, hogy amit most megtudott, maradjon a mi titkunk, ne mondja el a kisebbeknek, akiknek még nagyon jó, ha hisznek a mikulásban. Örülni fog neki, hogy bízunk benne, hogy „nagyként” kezeljük, és megőrzi majd a titkot, ami nem nyomasztani fogja, hanem a bizalmunk miatt büszke lesz rá.
A szembesülés pillanata a valósággal fontos momentum a gyermekek életében. Csak néhány évünk van rá, hogy varázst és csodát csempésszünk az életükbe, ezért igyekezzünk, hogy ez idő alatt partnerek legyünk a várakozásukban, az örömükben! Ha pedig eljön az igazság pillanata, és mi felkészülve, türelemmel reagálunk rá, nem marad sérülés és megbántottság a kis lelkükben, hanem érezni fogják, hogy ez addig így volt rendjén való és csodálatos.