Új család

Az új család egyesülése- 5. foglalkozás

A Kismama Klub 5. foglalkozásának témája az újszülöttel való hazatérés, az új család egyesülése volt

-2012. OKTÓBER 18.-

Új családAz előző találkozó szerves részeként folytatódott a témaválasztásom, vagyis új témánk: OTTHON – a család egyesülése, a hazatérés örömteli eseménye volt. Segítséget, hasznos ötletek tárházát kaptuk szakemberektől, vagyis Celldömölk város védőnőitől. Előadóink: Lukács Alajosné Marika és Kreifné Takács Judit voltak.

Az ismétlés mindig hasznos, tehát védőnőink egy kicsit visszaidézték a kórházban eltöltött napokat, az ott elsajátított „feladatokat”, így a szoptatás fortélyait, a baba mindennapi ápolását, higiéniáját, amelyet aztán otthoni körülmények között kell majd a továbbiakban kivitelezni.

Számos kérdés merült fel az édesanyákban a baba ápolásával-gondozásával kapcsolatosan, úgy, mint például a fürdetés előtti bőrápolás, a köldök kezelése és tisztán tartása, a fültisztítás, a körömvágás, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsem. A kényes kérdések közé tartozott az éjszakai szoptatás, teáztatás, vízpótlás kérdése is.

A legnagyobb sikert az újszülött méretű és súlyú baba aratta, melyen gyakorolni lehetett a baba fogását, büfiztetését, a fürdetésnél biztonságosnak bizonyult fogást. A baba kézről-kézre járt, mindenféle névvel illették az anyukák, apukák, hiszen az igazi-élő babákhoz majd beszélni kell, így erősítve bennük az ősbizalmat.

Ki lehetett próbálni szoptatási pozíciókat, ehhez a segédeszközöket a Babaház tulajdonosa, Zsuzsa szolgáltatta. Számtalan lehetőséget kínált fel, így a mérleg, elektromos mellszívó kölcsönzési lehetőségét, és még sok mást.

A beszélgetés teljesen interaktív volt, alig győztük a kérdéseket, véleményeket, tapasztalatokat megválaszolni. Választ kaptak a résztvevők minden felvetődött kétségre, fél információra is, hiszen ezek az összejövetelek azt a célt is szolgálják, hogy a nagy számban keringő tévhiteket a helyére tegyék a szakértő munkatársak.

Ezen a verőfényes őszi csütörtök délutánon is szép számmal tisztelték meg várandós anyák és leendő apák a Kismama Klubot. (Nem kis örömünkre!). A találkozás végkicsengése számunkra az volt, hogy érdemes összehozni a kíváncsi, a témát érdeklő családokat, hiszen a szülészeti osztályos tapasztalatom azt mutatja, hogy az itt elhangzottak- látottak nem a porba hullnak, hanem mindenki visz magában haza valami értéket, ami fontos számára.