Az utolsó összejövetel

Az utolsó összejövetel vendége Dr. Bárdi Edit gyermekgyógyász volt

Dr. Bárdi Edit PhD gyermekgyógyász főorvos előadása a legfontosabb tudnivalókról

-2012. november 14.-

Dr. Bárdi Edit PhD, Szombathelyen praktizáló gyermekgyógyász főorvos előadását hallgathatták meg az érdeklődő várandós anyák ezen az egyébként borongós hétköznapon. A téma azonban korántsem volt szürke, nagyon is érdekesnek bizonyult. Már a címe- S. O. S. VÉSZHELYZETEK gyermekkorban, praktikus megoldások a gyakorlatban-is azt mutatta, hogy találkozásainknak szintén egy elengedhetetlenül fontos állomásához érkeztünk.

Az utolsó összejövetelA főorvosnő először is az alapvető fogalmakat definiálta. Úgymint: láz, hányás, hasmenés, szoptatás, védőoltás. Erre azért volt szükség, hogy a gyermek tüneteit időben és helyesen ismerjék fel a szülők, elsősorban az édesanya, ugyanis sok a tévhit ezen a területen. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az anyának mekkora szerepe, segítsége van a helyes diagnózis felállításában, amikor az orvoshoz viszi gyermekét. A fenti fogalmak ismerete ahhoz is hozzájárul, hogy feleslegesen ne szaladjunk szakemberhez a gyermekünkkel, és ahhoz is, hogy időben felismerjük a bajt, és ne túl későn forduljunk orvosi segítségért.

A Doktornő elmondta, pontosan mikor beszélünk lázról, azt mikor, hogyan, mivel kell csillapítani, mikor szükséges már orvosi beavatkozás. Ugyanígy informált minket a hasmenés, hányás kérdéséről is. A légúti fertőzések, bőrkiütések mind a gyermekkor velejárói, amit tudni kell ezek mibenlétéről, a főorvosnő gyakorlati példákkal is elmagyarázta. Arra is hozott példákat a praxisából és a gyakorlatból, hogy miként tudják az anyák a gyógyulást elősegíteni.

Kifejtette véleményét a légzésfigyelő készülékről, kitért arra is, hogy használatát kinek ajánlja különös tekintettel, és mennyi ideig. Szakértői véleményt formált a csecsemő táplálásáról, a szoptatás elsődlegességéről, a mikéntjéről, és arról, hogy ez a táplálási mód meddig ajánlott. Továbbá szóba kerültek a leggyakoribb háztartási balesetek, azok megelőzési lehetőségei is. Néhány gondolat erejéig felvázolta a vitaminok fontosságát, a pro- és prebiotikumok jelentőségét, azok beviteli idejét és módját.

Végül már beszélgetéssé alakult át az előadás, hiszen egyik gondolat hozta a másikat. De ha netán mégsem sikerült megtudni néhány dolgot, a főorvosnő nagyon szívesen válaszol a későbbiekben is a felmerülő kérdésekre!

A 2012-es évre vonatkozóan a Kismama Klub a végállomásához érkezett, de terveink szerint jövőre újabb utazásra hívjuk és várjuk a kismamákat, érintett családtagokat!

Szeifridné Kis Olga