BABAPATIKA- emésztési problémák 1.

Útjára indítjuk BABAPATIKA nevű rovatunkat, melynek írásai Varga Balázs gyógyszerész tollából születnek meg. A cikksorozatban olyan problémákat vetünk fel, melyek nagyon sok kismamát és kisbabát érintenek. A szakember segítségével igyekszünk hasznos tanácsokkal ellátni Önöket. Első cikkünkben a várandósság alatt gyakran kialakuló emésztési problémák okairól, a székrdekedés és a puffadás problémájáról szólunk.

A terhesség ideje alatt előforduló emésztési problémák leggyakoribb okai lehetnek:
– a méh által a végbélre gyakorolt hatás
– helytelen táplálkozás
– hormonkészítmények, vitaminok, vaskészítmények rendszeres szedése
– mozgásszegény életmód

A legtöbb panaszt a puffadás illetve a székrekedés okozza.A puffadás tüneteit recept nélkül is kapható szimetikon tartalmú készítményekkel lehet csökkenteni,mely magzatra kifejtett hatással nem rendelkezik, anyatejbe nem választódik ki.

A székrekedés tüneteit recept nélkül kapható laktulóz tartalmú készítményekkel illetve glicerines kúppal lehet kezelni, szoptatás alatt natrium­picosulfát tartalmú készítmény is választható,mivel az anyatejbe nem választódik ki.

Fontos a rostokban dús táplálék fogyasztása valamint teljes kiőrlésű gabonábol készült ételek, zöldség, gyümölcs lekvár beillesztése az étrendbe.Rendszeres torna illetve testmozgás(akár séta) is segíthet. A székrekedés kezelésekor a paraffinolaj, szenna tea illetve fenolftalein használata kerülendő! A gyakori és nehézkes székelés eredményeképpen aranyeres panaszok alakulhatnak ki.Ezen panaszokat aranyeres kúpokkal illetve kenőcsökkel lehet csökkenteni.Ezek közül a Reparon és a Hemorid kúp/kenőcs nem rendelkezik magzatkárosító hatással.

Következő cikkünkben a hasmenés kezeléséről, azt követően pedig a gyomorégés tüneteitek enyhítéséről olvashatnak a várandós hölgyek.