Babaszoba

Kiságy
Milyen méretben és kivitelben készülnek a kiságyak?
Három méretben kaphatóak:
• 60×120 cm, ezek nem átalakíthatók gyermek heverővé
• 70×140 cm – létezik heverővé alakítható változat is
• 70×120cm (kombinált kiságy) – a gyermek növekedésével együtt változtatható funkciókat tölt be.

Kivitelezésükben mára már csak a képzelet szab határt, így az áruk is ennek megfelelően emelkedik.Mindegyik ágy készül fenyőből, bükkből, laminált bútorlapból. Alapfeltétel mindegyiknél a fekvőfelület magasságának állíthatósága. Létezik leengedhető oldalú, nem kell nagyot hajolni, létezik kivehető rácsú, így ha nagyobb már a gyermek, sérülés nélkül ki tud mászni az ágyból, létezik bölcsővel kombinált, ágyneműtartóval kiegészített változat is.

Mire figyeljünk a kiságyak esetén?
Lényeges szempont a kiságyak vásárlásánál, hogy az ágyrácsok távolsága 6cm-nél nagyobb ne legyen, mert a baba feje könnyen beszorulhat, illetve ha a bútor kerekeken áll, könnyen fékezhető legyen. Ha a fekvő felület nem rácsos, akkor ügyeljünk arra, hogy minél több szellőző lyuk legyen rajta. A fekvőfelület és az rácsok felső része közti távolság – szivaccsal együtt – 25 cm-nél ne legyen kevesebb, mert a baba kieshet belőle, ebből kifolyólag 5-6 cm-nél vastagabb matracot se tegyen bele!
Mind minden gyermekkel kapcsolatos bútor esetén, a kiságynál is fontosak a lekerekített szélek, sarkok. Általában matrac nélkül kaphatóak, azért, hogy mindenki saját maga választhassa ki az elképzelésének és a pénztárcájának legmegfelelőbbet.

Matrac
Milyen típusú matracok közül lehet választani?
Kétféle matrac típus létezik, egyik a hagyományos szivacsmatrac, valamint a már említett kókuszrostokból készült kókuszmatrac. Mindkettő pamutvászonnal bevont, mosható, átzuhanyozható, ideális vastagságuk 5-6 cm.

Mi a különbség a két fajta között?
A hagyományos matrac tökéletesen megfelel a célnak, figyeljünk viszont az ágy feklapjára, hisz ha ez nem merev, hanem rácsozott egy átlagosnál vékonyabb matrac könnyebben berogyhat a gyermek súlya alatt, amikor már fel tud állni.
A kókuszmatrac árban a hagyományos duplája, előnye viszont, hogy a kókuszrost rétegezett szerkezetének köszönhetően jobban szellőzővé teszi a szivacsot, így nem fülled be a baba alatt és elkerülhetők az esetlegese allergiás megbetegedések.

Mi a teendő a „kisebb balesetek” megelőzése érdekében?
Gyakran megesik, hogy a babáknak átnedvesedik a pelenkája, e kisebb balesetek elkerülése érdekében beszerezhetők úgynevezett matracvédő fóliák. Egyik fajtája hagyományos PVC fólia, a másik fajta gyermekkel érintkező felülete frottír, alsó része pedig kimondottan erre a célra készült fólia. Ez utóbbi biztosítja a babáknak a szellőzést, hisz átengedik a levegőt. Ezeket a fóliákat a felnőtt lepedőkhöz hasonló módon, a gumipántok segítségével lehet rögzíteni a matrachoz.

Ágyneműgarnitúra
Mi a különbség a bébi és a gyermek ágynemű között?
A paplan méretében tesznek különbséget a bébi (80x100cm) és a kisgyermek (90x135cm) garnitúrák között, de érdemesebb a nagyobb méretűt megvásárolni, mivel a bébi gyorsan nő. A garnitúrák 2-3-4 részből állnak, mivel 40 fokban moshatóak gépben is, így nem fontos ágynemű huzatot vásárolni hozzájuk, de persze kapható.

Mik az egyes garnitúrák elemei?
A két részes garnitúra paplanból és párnából tevődik össze,a 3 részes ágyneműgarnitúrát egy kispárna, egy paplan, és egy fejvédő alkotja. A 4 részeshez tartozik az előbb említetteken kívül egy baldachinfüggöny, amit a külön megvásárolható tartóvasra lehet felfűzni.

Milyen anyagból készült ágyneműk kaphatók?
Kétféle anyagból készülnek a gyermek ágyneműk, 100% pamutból, valamint pamut-poliészter keverékből. Ennek megfelelően alakul az áruk, a pamut a drágább, a PA-PE (pamut-poliészter) az olcsóbb kategóriába tartozik. A garnitúra negyedik elemeként szolgáló baldachinfüggöny ugyanebből az anyagokból készül, színe és mintája kapható az ágyneműkkel azonos kivitelben, valamint egy színben is.

Mellszívó
Mire szolgál a mellszívó?
A mellszívók a kismamák hatalmas segítsége, a mell tartalmának teljes kiürítésére szolgál, ezáltal több tej termelődik és elkerülhető a gyulladás is.

Milyen fajtái vannak, mik a különböző változatok előnye és hátránya?
A mellszívóknak két nagy csoportja van a kézi és az elektromos mellszívók. A kézi mellszívók is képesek elegendő nagyságú vákuumot képezni a tej lefejéséhez, vannak ezeknek egy és két kézzel használható modelljeik. Az elektromos változatok drágábbak, ám garantált szívóerővel bírnak.

Mely gyártók készítik a legbiztonságosabb és leghatékonyabb mellszívókat?
Kézi mellszívók:
• Medela (mindkét kézre szükség van)
• Medela Harmony (egy kezes mellszívó)
• Avent Isis (egy kéz is elég, ám árban drágább)
• Chicco (egykaros kivitelezés)
Elektromos mellszívó:
• Avent
• Medela
• Chicco

Hogyan tudjuk megkönnyíteni a maradék tej lefejését?
A mellszívók használata előtt javasolt a mellek megmasszírozása, meleg vizes zuhany, meleg ruhával való borogatás, melyek értágító hatása segít a legjobb eredmény elérésében. Megvásárlásuk előtt pedig ajánlott a kórházi mellszívó kipróbálása, illetve megbízható helyről mellszívók bérlése a megfelelő típus kiválasztása érdekében.
Ha sok a tej érdemes tejtározó zacskókat vagy dobozokat beszerezni, melyekbe a sterilitás megőrzésével tárolhatjuk a lefejt anyatejet.

Légzésfigyelő
Milyen sajnálatos esemény elkerülésére hivatott a légzésfigyelő berendezés?
Bölcsőhalálnak hívják azt a jelenséget, amikor az 1 hónap és 1 év közötti kisbaba úgy hal meg, hogy az okot később a legrészletesebb vizsgálat sem tudja kimutatni. Egyszerűen nem vesz levegőt. A bölcsőhalál alvás közben történik – mely lehet nappali, vagy éjszakai – és az esetek többségében 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti, leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul.

Melyek a legfontosabb óvintézkedések a bölcsőhalál megelőzésére?
Figyeljetek arra, hogy az egészséges babákat a hátukon vagy az oldalukon altassátok, ágyuk ne legyen süppedős, egyenetlen és ne legyenek körülötte párnák, paplan vagy szőrös játékok! Kerüljétek el, hogy a baba túlmelegedjen (a szobában, ahol alszik, ne legyen 18-20 Celsius foknál melegebb és ne használjatok túl meleg takarókat)! Ne dohányozzatok a terhesség alatt és később a babával egy légtérben! A bölcsőhalál megelőzésének alapja a szülők megfelelő felkészülése, az esetleges okok feltérképezése, de mivel ez a probléma sok esetben mindennemű előzmény nélkül következik be, így fektessetek különös hangsúlyt a technikai megelőzésre, és a légzésfigyelő készülékekre.

Miért hasznosak a légzésfigyelő készülékek?
Az ágyban elhelyezett érzékelő lapok segítenek még időben felhívni a szülők figyelmét gyermekük esetleges légzésproblémáira, és ezek ismeretében a megfelelő intézkedések megtételére. Ezen felül a légzésmegállás esetén jeleznek, így lehetőség van az azonnali beavatkozásra.

Milyen fajtái vannak a légzésfigyelőknek?
Vannak a különálló légzésfigyelők 2 vagy 3 érzékelő lappal, vannak a bébi őrrel kombinált típusok, ezek természetesen drágábbak, de ha nyugodtak szeretnénk lenni, érdemes beszerezni az utóbbi változatot.

Sterilizálás
Mi a sterilizálás lényege?
A baba környezetének tisztaságára különösen ügyelni kell, a különböző fertőzések elkerülése érdekében, fontos mindent sterilizálni, ami a baba szájába kerül.

Milyen sterilizálási módok közül lehet választani?
A régi időkből származik a kifőzés, melynek előnye, hogy olcsó, hátrányként számolhatunk viszont a cumi és a cumisüveg anyagának roncsolódásával (vízlerakódás, vízkő) és sok esetben használhatatlanná tételével.
Sterilizáló folyadék, vagy tabletta – a megfelelő hígítású vízbe kell beletenni a már elmosott eszközöket, illata kellemes, a kellékeket kivéve egyből használhatjuk őket.
Vannak mikrohullámú sterilizálók, melyek egyszerre több dolgot is képesek fertőtleníteni, amik aztán a tető felnyitásáig megőrzi sterilitásukat. Hátrányként csupán a mikrohullámú sütő meglétét tudnám említeni, ami a mai világban már csak néhány háztartásban számít hiánycikknek.
A legmagasabb kategóriába tartozó, ezáltal legdrágább eszközök közé sorolhatóak az elektromos árammal működő gőzsterilizálók, melyek előző társaikhoz hasonlóan egyszerre több kelléket is képesek fertőtleníteni.