Babával közlekedünk, utazunk

Babával közlekedünk, utazunk

Babakocsi
Babával közlekedünk, utazunkMelyek a babakocsi vásárlás szempontjai?
A babakocsi kiválasztása az egyik legnehezebb feladat, vásárlásakor mérlegelnetek kell ugyanis a közlekedési szokásaitokat. Rengeteg nézőpontot kell figyelembe vennünk a leendő babakocsi vásárlása előtt. Ilyenek a baba születésének időpontja (téli vagy nyári a kicsi), a közlekedési szokások, a kocsi súlya, a kerekek száma, egyéb fizikai jellemzők és nem utolsósorban az ára. Fontos, hogy a babakocsi beférjen az autónk csomagtartójába, ezért vásárlás előtt ezt is ellenőrizzétek le! Természetesen a babakocsi megvásárlása során rengeteg érv és ellenérv száll csatába egymással, megoszlanak a vélemények a színekről, a formákról, a minőségről, a tudásról, ezért szánjatok rá elegendő időt, majd próbáljátok bizonyos kritériumok alapján csökkenteni a lehetőségeket!

Milyen nagy kategóriák közül választhattok szakboltunkban?
Ugyan a Babaház Webáruház honlapján 3 kategóriába soroltuk a babakocsikat (kétfunkciós lapra csukható, többfunkciós és sport babakocsik), de most csak az újszülöttek számára ajánlott típusokat elemezzük.

Mik az egyes típusok főbb tulajdonságai?
Tudnunk kell, hogy a babakocsik alapvető tulajdonságait a vázszerkezete határozza meg.

Ez alapján három féle típus létezik:

A vázhoz rögzített fekvőfelületű, lapra csukható (tolókarja fix, illetve állítható) – Ezek tolási irányát az átfordítható tolókar segítségével változtathatjuk, összecsukása pedig csak a szövetanyaggal bevont fekvőfelülettel együtt lehetséges. Nem lehet olyan kicsire összecsukni, ezért főleg gyalogos közlekedésre ajánlott. Újszülött kortól használhatók, típustól függően vagy mózeskosárral, vagy hordozóval egészítették ki, melyek minden időben biztosítják a megfelelő védelmet babánk számára. Az ilyen típusú babakocsik fekvőfelületét 3-4 fokozatban lehet dönteni, így a már ülő gyermeknek is kényelmes utazást biztosít. A benne lévő öt pontos biztonsági öv megakadályozza, hogy gyermeke kiessen a kocsiból. Ennek ellenére ne engedje felállni a kocsiban és ne hagyja felügyelet nélkül! Felszereltségüket lábzsák, esővédő, szúnyogháló és pelenkázó táska egészítheti ki, 3 és 4 kerekű kivitelben egyaránt kapható. Anyaga lehet tömör műanyag, felfújható gumi, hagyományos, illetve bolygósítható. Ez utóbbi nagy előnye, hogy kis helyen is könnyedén megfordítható. A kerekek átmérője változó, 20-30cm. Mivel a babakocsik kerekeinek többsége közvetlenül a fém tengelyen forog, így karbantartás során ne olajozza, mert a használat során bekerülő por megül az olajban és kikoptatja a műanyagot. Inkább speciális kenést adó sprayvel kezelje!
A vázhoz rögzített fekvőfelületű, esernyősen csukható – Ezeknél a babakocsiknál mindig fix a tolókar. A kiegészítő mózeskosár és babahordozó menetiránnyal szemben helyezhető el a vázon. Esernyős összecsukhatóságukból fakadóan kis helyen elfér az autóban. Kerekeik általában tömör műanyagból készülnek, 15-20 cmes átmérővel. A bolygókerekes megoldás az elterjedtebb, melyek természetesen fixálhatók és fékezhetők. Felszereltségük megegyezik az előző típusú babakocsival
A vázra adapter segítségével felerősíthető fekvőfelületű – Az ilyen típusú babakocsik több részből állnak (váz, mózeskosár, hordozó, sportrész). A külön lévő vázszerkezetet egy adapter segítségével tudja az anyuka a kívánt funkcióra alakítani. Mivel minden része külön van, így az autóban könnyebb elhelyezni. Ezek a típusok 2 vagy 3 funkciósként is megtalálhatóak. Mivel a babakocsi váza és a fekvőfelületek külön vannak, így a tolás irányát az anyuka aszerint tudja módosítani, hogy látni szeretné-e gyermekét, vagy sem. Figyelem! Csak akkor változtassa a menetirányt, ha gyermeke nem fekszik a kocsiban, mert az balesetveszélyes! Ebben a kategóriában kétféle megoldást is alkalmaznak a sportrész állíthatóságára. Az egyik, a már említett 3-4 fokozatban dönthető típus, a másik pedig egy kagyló kialakítású sportrész, mely nem a hagyományos módon fektethető. A háttámla ülőfelülettel bezárt szöge nem változtatható, hanem az egész kagylóülés 3 pozícióba állítható. Felszereltségükbe ugyanúgy tartozhat esővédő, szúnyogháló, pelenkázó táska és lábzsák is (minden funkcióhoz külön lábzsák). Kerekük lehet tömör műanyag, felfújható gumi, hagyományos, illetve bolygósítható. Átmérőjük 20-30 cm között van. Az ilyen típusú babakocsiknál a csapágyas kerék is megtalálhatóak, ezek előnye ugyanis, hogy a zárt kerékagyba használat során nem kerülhet por, ezért kevésbé vannak kopásnak kitéve.

Ciki a kölcsön babakocsi?
A válasz egyértelműen: NEM! Felejtsétek el a hasonló kétségeket, hisz sok esetben egy igényes, folyamatos odafigyelést kapott, használt babakocsi versenybe szállhat az újjakkal. Ennek ellenére itt van néhány jó tanács, amelyet vegyetek figyelembe, mielőtt élnétek ezzel a jelentős költséget csökkentő megoldással!
Beszéljétek meg a kölcsönadóval, hogy mennyi időre kapjátok a babakocsit, van-e valami hibája, van-e rá még garancia, hisz ezek mind fontos információk a ti szempontodból! A különböző fizikai tulajdonságok megfigyelése során, az egyik legfontosabb a kerekek fékezhetősége, erre mindenképpen ügyeljetek!

Autósülés – A biztonságos utazás záloga
Miért van szükség autósülésre?
A hatályos KRESZ előírásai szerint általános szabály, hogy a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A gyermekülésekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek a technológia fejlődésével – a biztonságos közlekedés és a balesetek során bekövetkező sérülések csökkentése érdekében – folyamatosan változnak.

Mely jelzéssel ellátott autósülések használhatóak a forgalomban?
A gyermeküléseken elhelyezett jelek utalnak az előírásokra: a jól látható helyen, jól olvashatóan elhelyezett jelölésben szerepel egy kör, benne „E” betű, illetőleg a jóváhagyó országra utaló szám, ezek alatt pedig a jóváhagyási szám. 2009. január 1-től csak a 03, illetőleg a 04-es számsorral kezdődő jóváhagyási számmal jelzett autósülések használhatóak.

Hány kategóriákba sorolhatóak a biztonsági autósülések és melyik babának melyik ajánlott?
• 0+: születéstől kb. 13 kg-os baba esetén
• 1: 9-18 kg-os gyermek esetén
• 2: 15-25 kg-os gyermek esetén
• 3: 22-36 kg-os gyermek esetén
• 2/3: 15-36 kg-os gyermek esetén.

Melyek az autósülés kiválasztásának szempontjai?
A babakocsikhoz hasonlóan az autósülés kiválasztása is lényeges szempontok alapján kell, hogy történjen, hisz gyermekünk utazás közben van az egyik legnagyobb veszélyben. A megfelelő ülés kiválasztásának szempontjai a gyermek kora, tömege, magassága, a speciális igények és az egyéb funkció (lsd.: Isofix rendszer).

Mi a helyzet, ha légzsák van az autómban?
Légzsákkal felszerelt autók esetén: a 0 illetve a 0+-os kategóriákhoz tartozó autósülésekbe menetiránnyal, háttal kell a babát betenni. Ha a menetiránynak háttal fordított gyermekülést az anyósülésre helyezzük, győződjünk meg róla, hogy az utas oldali légzsák ki van kapcsolva, különben a balesetben kirobbanó légzsák könnyen halált is okozhat.

Melyek az autósülés beszerelésének főbb szempontjai?
A beszerelés egyik legfontosabb kelléke a magyar nyelvű útmutató, melyet lépésről lépére kell követni. Igyekezzünk az ülést hátra, mozdíthatatlanul beszerelni feszesre húzott övekkel. Egy biztonsági övvel csak egy autósülés köthető be, az ülés saját övét mindig a vállal egy vonalban, vagy alatta levő legközelebbi háttámla nyílásba kell szerelni. Fontos, hogy pontosan a gyerekhez állítsuk az övet, kétujjnyinál ne legyen nagyobb rés az öv és a gyerek teste között. Ha az ülés öve két ujjal összecsíptethető, túlságosan laza. Az övrendszert minden ruházathoz be kell állítani!

Mi az az Isofix rendszer és miért előnyös?
Az Isofix a legújabb, nemzetközileg standardizált autósülést rögzítő rendszer, segítségével az ülés az autó szerves részévé válik. 2006 óta minden új autónak biztosítania kell a lehetőséget az ISO FIX rendszernek, melynek előnyei a maximális biztonság, nem szükséges a biztonsági öv használata, praktikusság, egyszerűség, gyors behelyezés, a helytelen rögzítés minimális kockázata. A megoldás lényege, hogy a hátsó ülések háttámlája és az üléspárnája között a karosszérián, illetve az ülésvázon tartófülek vannak rögzítve, és a gyerekülést egyszerűen erre a tartófülekre kell feltolni.

Mi a helyzet a használt ülésekkel?
A másodkézből kapott ülésekkel már óvatosabban kell bánni, mint a használt babakocsikkal, hisz az esetükben nagyobb a veszély kockázata és jelentősége is. Több esetben vannak az üléseknek rejtett hibái, amit sokszor még a kölcsönadó sem tudhat, ezért azt javaslom, próbáljátok elkerülni a használt autósülések használatát!