Babaházwebáruház blogkép

Balázsné Németh Margit védőnővel beszélgettünk

Szombat késő délelőtt siettem a Kemenesaljai Művelődési Központba, hogy Balázsné Németh Margit védőnővel beszélgessek. Korábban nem találkoztunk, de nagyon sokat hallottam róla. Mikor megérkeztem, épp véget ért az aznapi babamasszázs foglalkozás. Feltöltődött szülők -nem kis meglepetésemre apukák is- és elégedett arcocskájú babák köszöntek el tőle. Volt, aki búcsúzkodás közben még feltett neki pár kérdést, aztán elégedetten távozott a teremből. Ebből is látszott, hogy jó kis csapat ez, a szülők mernek kérdezni, ő pedig szívesen segít ha tud. Mikor elcsendesült minden, és beszélgetni kezdtünk, először a védőnőségről kérdeztem.

– Arra kérem, hogy először meséljen önmagáról.

-Celldömölkön élek. A férjemmel 31 éve vagyunk házasok. Két felnőtt lányom van és 2 aranyos unokám. 1984-ben végeztem Budapesten, az OTKI Egészségügyi Főiskolán Az idén 30éve dolgozom Jánosházán körzeti védőnőként. .Kivéve 1 évet, amikor a celldömölki családsegítő szolgálatnál próbáltam ki magam. Itt nagyon jó munkatársaim voltak és sokat tanultam tőlük a családsegítésről és a szociális munkáról, de rájöttem, hogy azt a munkát nem nekem találták ki. Visszamentem Jánosházára és azóta is ott dolgozom. Aki ismeri Jánosházát az tudja, hogy nem tartozik a legkönnyebb védőnői körzetek közé, de én szeretek ott dolgozni.

Jánosházán ketten vagyunk védőnők. Körzetemhez Jánosháza egy része, 3 külközség, 1 általános iskola, és az óvoda fele/ 2 csoport/ tartozik A védőnői tanácsadónk szép,, tágas, jól felszerelt. Lehetőség van arra, hogy a munkánkat maximálisan el tudjuk végezni. Ehhez minden segítséget megkapunk a munkáltatónktól is. A kötelező családlátogatások, fogadóórák, tanácsadások, iskolai és óvodai szűréseken kívül, még nagyon sok minden mást is csinálok a munkaidőmben. Óvodai és iskolai egészségnevelés, egészségnapok és vetélkedők szervezése, anyatejes világnapi rendezvények,pl. „Séta a szoptatásért”, különböző klubfoglalkozások,tanfolyamok, szakkörök tartása. Van amit a kolléganőmmel közösen, van amit egyedül tartok. 2013 októberétől pedig Csiribiri tornát vezetek Jánosházán és Celldömölkön. Azt gondolom, hogy ennél jobb foglalkozást nem választhattam volna magamnak.

– Miért választotta ezt a hivatást?

-A szombathelyi Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolába jártam.,ebből következett, hogy egészségügyi vonalon szerettem volna továbbtanulni. Először orvosi egyetemre is gondoltam,de túl hosszúnak tartottam az egyetemi éveket, ezért választottam inkább a főiskolát, és mivel szerettem a gyerekeket azért gondoltam, hogy felvételizek védőnőnek. Szerencsére felvettek és így lettem védőnő.

– Mit gondol, mennyire befolyásolja a védőnők munkáját az, hogy az anyukák egyre tájékozottabbak, egyre több információ zúdul rájuk a médiából, főként az internetről?

– Azt gondolom, hogy nekünk, védőnőknek is haladnunk kell a korral. Én is erre törekszem. Rendszeresen járok továbbképzésekre,az interneten sok mindennek utána olvasok,de szakfolyóiratokat , szakkönyveket is szoktam olvasni, hogy ne maradjak le semmiről. A védőnőnek nem az a dolga , hogy versenyezzen a médiával, hanem az, hogy segítse a szülőket a sok-sok tapasztalatával. Ha elmegyek egy anyukához és olyat kérdez, amiről még nem hallottam, akkor nem szégyellem azt mondom, hogy utána fogok nézni. De pl. én is tanultam már nagymamától.

– És nem hátrány ez, hogy az anyukák sok esetben mindent összeolvasnak, és sokszor nem is azt szűrik le az információkból, amit kellene?

-Ezért is vagyunk mi, hogy rendet tegyünk az anyukák fejében ha igényt tartanak rá. Az én körzetemben azt hiszem a legtöbb családdal vagyok olyan kapcsolatban, hogy azt is elmondják, ha esetleg valami butaságot csinálnak. Ilyenkor elmondom, hogy én hogy csinálnám és miért,majd megbeszéljük, és megpróbáljuk javítani. Alapelvem: Minden szülő saját magának neveli a gyermekét, a tanácsaimmal csak segíteni szeretnék nekik. Az ő döntésük,hogy élnek ezzel a lehetőséggel vagy sem.

– Milyen volt védőnőnek lenni régen és ma?

– Az új protokoll szerint nagyon sok helyen bejelentkeznek a védőnők a családokhoz. Ez nagyobb városokban jobban elterjedt, mint vidéken, de már itt is egyre több család igényli. Bevallom őszintén én jobban szeretek meglepetésszerűen látogatni. Kivétel azok a családok ahol dolgoznak a szülők , mert ott én is fel szoktam őket hívni vagy üzenetet hagyok, hogy hívjanak időpont egyeztetés miatt. Persze alkalmazkodom akkor is, ha látom, hogy zavarok, de egy-két helyre jobb, ha meglepetésszerűen megyek, mert akkor megláthatom az esetleges problémákat vagy felfedezhetem az intő jeleket és hamarabb tudok segíteni illetve intézkedni. Régen sokkal jobban elismerték a védőnők munkáját. A családlátogatások képezték a munkánk nagy részét. Most rengeteg az adminisztráció és sajnos kevesebb idő jut a családokra.

– Milyen ügyekben kereshetik még fel Önt a körzetébe tartozók?

-A védőnők hivatalosan a várandóság kezdetétől egészen 18 éves korig gondoznak, de a felnőtt lakossággal is van kapcsolatunk. Ez is mutatja mennyire sokrétű munkát végzünk. Párat felsorolok :szűrővizsgálatok szervezése, ezzel kapcsolatos tanácsadás, házasság előtti tanácsadás , nőgyógyászati problémákkal, fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésekkel, fogyókúrázás miatt,, krízis helyzet miatti segítő beszélgetések, családtámogatásokkal kapcsolatos kérdések, bababörze, vércukor vagy vérnyomás mérés és még lehetne sorolni.

– Akkor elég sokrétű ez a szakma.

Igen valóban az. Kevés ilyen sokrétű szakma van, mint a miénk. Ez az a szakma, amit nagyon jól lehet csinálni, ha valaki szeretné jól csinálni. Nagyon jó érzés, ha a családok úgy néznek a védőnőjükre, hogy na, ő valóban védőnő. Azt gondolom, ha egy védőnőt szeretnek akkor az nagyon sok mindenben előnyt jelent a város vagy a falu életében is. A családok szívesebben mennek az általa szervezett rendezvényekre, szűrésekre, esetleg még véradásra is ,hisz kapcsolatunk van a vöröskereszttel is..

Beszélgetésünk második és harmadik felében a babamasszázsról és a Csiribiri foglalkozásról beszélgettem Balázsné Németh Margit védőnővel. Sok érdekeset mesélt! Ha kíváncsi rá, olvassa el következő két cikkünket is!