Beszámoló a 7. találkozóról

Beszámoló a 7. találkozóról

„PÓLUSOK”-objekBeszámoló a 7. találkozóróltív tudás és szubjektív tapasztalás tárháza nyílt meg a résztvevők előtt a 7. találkozón-

A felkészítő sorozat utolsó előtti találkozójára 2012. november 8-án került sor. Az előadónak meghívott vendég Udvardy Szilvia, a Népjóléti Szolgálat képviselője volt, aki a “JOGOK és JÁRANDÓSÁGOK várandós és gyermekágyas időszakban, azaz milyen juttatásban részesülhet a család gyermekágy idején? “ című előadásával érkezett.

Mi jár az anyának Magyarországon?

A kismamáknak járó pénzbeli juttatásokkal, családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos tudnivalók első látásra elég bonyolultnak tűnhetnek. Ha tisztában vagyunk néhány fogalommal, és igénybe vesszük az internet nyújtotta lehetőségeket – például már otthon, előre kitöltjük a letölthető igénylőlapokat -, megkönnyíthetjük és felgyorsíthatjuk az igénylés folyamatát. (Amennyiben az internetről töltjük le az igénylőlapokat, azoknak minden oldalát külön alá kell írni, szükség esetén lepecsételni.)

A résztvevő kismamák, édesanyák általános tudnivalókról és intéznivalókról tájékozódhattak időrendi sorrendben. Segítségül Szilvia összeállított minden résztvevőnek egy mappát, amiben minden részletre kiterjedő dokumentum, honlap- és postai cím, telefonszám elérhetőség megtalálható. Szilvia email-ben, vagy szükség esetén telefonon is segítségükre van a várandósoknak, hiszen a jogi háttér útvesztő ebben az időszakban: mit, mikor, és hol kell intézni. Nagy segítség ez a családnak, főleg az édesapának, hiszen így a gyermek megszületése utáni boldog perceket nem árnyékolhatja be a teendők ismeretének hiánya.

Szilviát követően Lovász Adrienn édesanya és jógaoktató a szülési tervről, a baba és a mama szülés előtti, -alatti, -utáni jogairól, a szülés segítőiről ( szülésznő, apa, bába, orvos ), a szülés élményéről és annak feldolgozásáról beszélt. Ezt követően a női létről, annak archetípusairól adott ismereteket, miszerint az ősi vallás és felfogás szerint a nőben 3 vagy 4 minőség van jelen, amit egész élete folyamán követ, él. Ezek az alábbiak: szűz/leány, szerető és vagy anya (van, ahol csak az anya minősége szerepel és a szeretőt nem veszik külön), és végül a banya, azaz bölcs nagymama, matriarcha minősége. E felfogás szerint a születéstől kezdve ezeket a minőségeket éljük meg folyamatosan. Adrienn világosan és színesen adta át gondolatait, a hallgatóságnak könyveket, hanganyagot, filmeket ajánlott.

Végül ismét csak az idő szabott határt a beszélgetésünknek, mert folyamatosan számtalan kérdés merült fel, mint az előző alkalmakkor is. A közös út „megtétele” minden részvevőnek eredményes lehet. Tudni illik karöltve bejártunk egy utat, aminek egy adott pontján elérkeztünk a szülésig, így akkor és ott (a szülőszobán) az anyák képesek lesznek tudatosan, testtel- szívvel- lélekkel jelen lenni, és megélni a szülést a maga teljességében- a 7 hét alatt mindvégig ez volt a célom. Ezért köszönöm minden résztvevőnek, aki eljött, meghallgatott, és kitüntetett bizalmával!A következő felkészítő tanfolyam várhatóan 2013 januárjában fog elindulni, ahová ismét várom az érdeklődő, áldott állapotú édesanyákat.

Szeifridné Kis Olga szülésznő