Beteg gyermekkel otthon

Beteg gyermekkel otthonOtthon a beteg kisfiammal játszva jutott eszembe, hogy írjak arról, nem is olyan könnyű „bezárva” lenni egy kisgyermekkel, aki beteg, nincs jól és még azt is szeretnénk, hogy jobb hangulata legyen. A betegség ellenére próbáljunk pozitívan hozzáállni, ami az első lépés a gyógyulás felé. Az anya a gyermeket ösztönözze olyan tevékenységekre, amelyek felkeltik figyelmét és jó hangulatot teremtenek.

Ne keressünk olyan elfoglaltságot a gyermek számára, ami igénybe veszi, lefárasztja. Van úgy, hogy szóba se jöhet a kinti szaladgálás, mert a gyermeknek ágynyugalomra van szüksége. Persze ezzel együtt az egész napi tv nézést is felejtsük el! Ha a gyermek lázas és az ágyat nyomja a legjobb gyógymód a pihentető alvás. Ha viszont enyhébb lefolyású betegségről van szó muszáj, hogy érdemlegesen töltsük el együtt az értékes időt. Ha a gyermeket ágyhoz kell kötni, olvassunk sokat neki. Lehet éppen akár a gyógyulásról szóló meséket is választani, vagy vegyünk egy új foglalkoztató füzetet. Bevihetjük az ágyba a varázstáblát, a kifestőt, különböző gyerekjátékokat, vagy az egyszerűbb társasjátékokat. Készítsünk együtt papírból, hurkapálcával papírbábokat, keressünk hozzá történeteket, melyek jókedvre derítik a gyermeket! Próbáljunk a olyan mesét eljátszani, ami megnevetteti a gyermeket!

Ha a gyermek már jobban van és tüsténkedik körülöttünk, kérjük meg, hogy segítsen a háztartásban egy kicsit. Így az anyának is jobban megy a munka és vidámabban telik a napunk. Hálánk jeléül készítsünk egy gyógyteát a délutáni szunyókáláshoz.

Betegség esetén a gyermekek nyűgösebbekké, hisztisebbekké is válhatnak. Ha több támogatást adunk ezekben a napokban, hetekben könnyebben megküzd gyermekünk ezzel az állapottal. A gyermekek olyan helyzetekre vágynak ilyenkor mint, amit kisbabaként átéltek. Olyan kapaszkodókat szeretnének, mint amilyet kisbabaként édesanyjuk ölelésében kaptak. Gyermekünknek éreznie kell viselkedésünkből, gesztusainkból, hogy mellette állunk és segítjük őt betegség idején is.

Jó játék ilyenkor egy műanyag orvosi táska, kis felszerelésével együtt. Ilyenkor eljátszhatjuk egy babán, vajon hogyan zajlik a vizsgálat a doktor néninél, doktor bácsinál. A gyermek eljátssza ilyenkor mi volt az óvodában, otthon vagy éppen az orvosi rendelőben, ezzel segítve a történtek feldolgozását.

A legfontosabb az, hogy az anya játék közben is figyelemmel kísérje a gyermek folyadékbevitelét, láztalanságát, és az egészséges ételek fogyasztását.

Fálmon Erika
szociálpedagógus