Csipkebogyó és homoktövis: a legerősebb páros influenza ellen 2.

Előző cikkünkben a csipkebogyó jótékony hatásairól szóltunk. Most a nagyszerű duó másik tagját, a homoktövist mutatjuk be Nektek.

Tibetben már évezredek óta alkalmazott, hazánkban még nem túl közismert homoktövis növény termése még gazdagabb C-vitaminban (akár 400-600 mg C-vitamin lelhető fel 100 grammnyi termésben), és szerencsére egyre ismertebbé válik. Ugyanúgy vonatkozik a hideg eljárás alkalmazása a homoktövisnél is, hiszen a benne található C-vitaminok hatása is csökkentetté válnak magas hőmérsékleten. Antioxidáns hatása erőteljes és flavonoidokban is gazdag, ezáltal a sejtjeink öregedési folyamatait lelassítja. A homoktövist bőrbarát hatása miatt a kozmetika ipar is alkalmazza. Ásványi-anyag tartalma jelentős: gazdag magnéziumban, mangánban, káliumban és kálciumban is. A C-vitamin-tartalmán kívül büszkélkedhet B-, A-, és K-vitamin tartalommal is. Leginkább influenza-járvány idején alkalmazzák, de pozitívabb hatást érhetünk el, ha a csipkebogyóval együtt fogyasszuk a homoktövis álbogyóját. Használják még gyomorfekély kialakulásakor, bőr égési sérülésekor, egyéb bőrbetegségek kialakulásakor is, fogyókúrázók számára pedig a zsírbontást segíti elő. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében is érdemes rendszeresen fogyasztani, valamint a máj regenerálásában, tisztításában is nagy szerepet játszik rendszeres bevitele esetén.
A csipkebogyót és homoktövis bogyóját együttesen a leghatásosabb alkalmazni, leginkább nyersen, kipasszírozva, mézzel ízesítve. Készíthetünk belőle friss üdítőt, vízben feloldva az előbbi kinyert velőt. A kipréselt termésekből hátra maradt héjat felhasználhatjuk sütemények ízesítéseként is. Azonban ügyeljünk a termések eredetére: próbáljuk piacról beszerezni, biztonságos forrásokból (a homoktövis termése nyár végétől szeptember végéig érik be, míg a csipkebogyó termése pedig az első őszi fagyokban lelhető fel). E két csodanövény áldásos hatásával felvértezve kiállhatjuk a zord tél idején jelentkező járványokat, megfázásos megbetegedéseket.

Ne feledjétek tehát, sok esetben a gyógyszerszerdés kikerülhető, ha a megfelelő növényt alkalmazzuk! Jó egészéget kívánunk Mindenkinek!

Szeifrid Lilla
étrend tanácsadó