Csipkebogyó és homoktövis: a legerősebb páros influenza ellen
Az igazi fogcsikorgató hideg tél még hozzánk is elérkezhet, így nem árt figyelmet szentelni annak, hogyan kerüljük el a megfázást, a hiányzást az óvodából, iskolából, munkahelyről. Természetesen a réteges öltözködés segíthet a megelőzésben, de érdemes lehet felvértezni a családunkat az esetleges immunrendszer legyengülésétől más módon is.
A közkedvelt és széles körben előnyben részesített csipkebogyó termése köztudottan C-vitaminban gazdag (kb. 200 mg C-vitamin található 100 grammnyi termésben, ez a mennyiség kb. négyszerese pl. a citrom C-vitamin tartalmának). Ezen kívül gazdag A-vitaminban, K-vitaminban, flavonoidokban, melyet a szervezet hatékonyan hasznosítani tud. A téli hónapokban természetesen a C-vitamin lehet a legnagyobb hasznunk a csipkebogyó terméséből, ám vigyázat! A kereskedelemben kapható csipkebogyóból készült élelmiszerek, csipkebogyó velők, üdítőitalok valószínűleg magas hőmérsékleten hőkezeltek, mely tönkreteheti a hőérzékeny C-vitamint, így a kívánt hatása sajnos jelentősen csökkentetté válhat. Sőt, általában az ilyen készítmények kis hányadban tartalmaznak csupán csipkebogyót, érdemes odafigyelni az összetételre, a termék eredetére. Ezért szerencsésebb, ha magunk vásároljuk a nyers termést (vagy magunk gyűjtjük a szabadban még ősszel) és készítünk belőle teát, koncentrátumot, mely nem károsítja oly erősen a gyümölcs vitamintartalmát.
Következő cikkünkben a homotövis jótékony hatásairól mesélek Nektek.
Szeifrid Lilla
étek-és étrend tanácsadó