Csipkebogyó és homoktövis termése étrendbe illesztve 1.

Az előző cikkemben a homoktövis és csipkebogyó jótékony hatását hangsúlyoztam. Ez alkalommal pedig kutakodtam néhány étel és ital után, melybe e két növény termését csempészve és elfogyasztva ízletesebbé és egészségesebbé tehetjük családunk étrendjét, erősíthetjük immunrendszerét, és ellenálló képességét. A csipkebogyó és homoktövis felhasználása széleskörű és régi hagyományokra tekint vissza: készíthetünk belőle teaforrázatot, lekvárt, üdítőleveket, bort, likőrt, ízesítőként szolgálhat gyümölcsös salátáknak, desszerteknek, süteményeknek.
Íme, néhány kedvhozó:

Homoktövis-csipkebogyó immunerősítő üdítő:
Szükségünk van az üdítő elkészítéséhez: Egy-egy marék homoktövis és csipkebogyó (nyersen vagy szárítva), víz, méz ízlés szerint, egy citrom.
Ha nyers bogyóink vannak, akkor tisztítsuk meg, vágjuk le a két végét. Áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi, és kicsit nyomkodjuk meg, hogy a termések tartalma ki tudjon ázni, akár több órán keresztül. Ezután passzírozzuk át szűrőn, hogy a szúrós magvak ne kerüljenek majd az üdítőbe. Hígítsuk vízzel, majd adjunk hozzá mézet a megfelelő édesség eléréséig. Végül facsarjunk a kész üdítőbe citromot ízlés szerint. Igazi vitaminbomba, gyermekeknek étrendjébe is illeszthető, akár 1 éves kor után.

Homoktövis-csipkebogyó tea:
A teakészítés módja szinte ugyanaz, mint az üdítőé: csupán a víz hőmérséklete más. Áztassuk a bogyókat max. 40 °C-os vízben, és e hőmérséklet fölé ne melegítsük a C-vitamin hatásának megmaradásának érdekében. Aki az ízét szereti, és a forró teát, az számoljon a C-vitamin csökkentett hatására.

Homoktövis-csipkebogyó lekvár:
A hecsedlit, más néven csipkebogyó lekvárt nagymamáink a mai napig készítik szívvel-lélekkel, ennek „továbbfejlesztett” változata homoktövissel gazdagított. A lekvár készítése nagy munka, de megéri a fáradságot.
8 darab 2-3 dl-es üveg lekvárhoz az alábbi szükséges: 1,5 kg csipkebogyó gyümölcshús, 0,5 kg homoktövis bogyó gyümölcshúsa, ízlés szerint cukor (kb.1-1,5 kg a homoktövis savanyúságának kompenzálására), és aki szokott használni, a mennyiségnek megfelelő befőző zselatin. A gazdagabb íz kedvéért 2-3 dkg gyömbért és egy citrom levét is használhatunk hozzá, a megfázás ellen az is hatékony, és különlegesebb ízt is nyújt.
A bogyókat megtisztítjuk, félbevágjuk, magjaitól megszabadítjuk, majd egy főző edénybe helyezzük. Annyi vizet öntünk rá, ami pontosan ellepi, majd puhára főzzük a bogyókat. Ezután a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk. Amit kapunk, az a gyümölcshús, ebből kell a fent említett mennyiség. A gyümölcshúst elkeverjük a cukorral, zselatinnal és a citrom levével, majd a gyömbért lereszelve is hozzáadhatjuk. Főzni kezdjük, és sűrűsödésig kevergetjük folyamatosan. A megfelelő állag elérésekor gyorsan üvegekbe töltjük.
Kihűlve máris fogyasztható, palacsinta töltelékként biztosan a gyermekek kedvence lesz