Eldöntöttük! Kisbabát akarunk!

Eldöntöttük! Kisbabát akarunk!

Hogyan készülhetek a fogantatásra?

Az elhatározás adott, gyermeket szeretnének. Az elhatározás szívet remegtető, a kérdés viszont nagy: hogyan készülhetek fel erre a feladatra? Ugyanis az előkészületek rettentő fontosak, mind lelkileg, mind testileg, legfőképp a leendő édesanya számára.
A fogantatásra való felkészülésnél az egyik legalapvetőbb és legfontosabb témakör a táplálkozás. Ugyanis: Az étel, amit magunkhoz veszünk, bizony nagyon meghatározó, hogy alkalmasak vagyunk-e egy másik élet kihordására?

Leendő kismamának az elsődleges cél, hogy tápértéket vigyen be minden étkezés során, ne csak élelmiszert, úgy mennyiségileg, de főképpen minőségileg. Így, törekedni kell arra, hogy tartalmasat együnk, ne üres szénhidrátot, mint például kekszeket, süteményeket, cukros üdítőitalokat, amiknek ugyan az energiatartalmuk nagy, de az ásványi anyag hiányzik belőlük. Ha ezeket az üres szénhidrátokat mértéktelenül fogyasztjuk, elhízunk, ami nagyban csökkenti a teherbeesés esélyét.

Eldöntöttük! Kisbabát akarunk!Kötelező kerülni a szobahőmérsékleten szilárd, telített zsírsavakat, amik késleltethetik a fogantatást (sertéshús, magas zsírtartalmú tejtermékek, vaj). A fontos zsír számotokra a telítetlen zsírsav, ami a halban, növényi olajokban és magvakban található meg.
Én, mint leendő élelmiszermérnök, a legnagyobb „táplálkozási hibának” azt tartom, hogy senki sem tudja igazán, hogy mi az, amit magához vesz ételként. Vagyis, nem tudjuk, hogyan került az asztalunkra az adott étel, milyen minőségű nyersanyagból készült, hogyan dolgozták fel, hogyan gén módosították, melyik földrészről jött, és még hosszan sorolhatnám.
Ha egy nő, édesanya szeretne lenni, bizony ezekkel is számolnia kell!
A legjobb persze az lenne, ha minden, amit eszünk, az saját feldolgozású lenne, de ez már csak kényelemből is kivitelezhetetlen a mai felgyorsult világban.
Törekedjünk a saját feldolgozásra, otthon elkészített ételekre, ne a konzervekre, amik évekig alkalmasak a fogyasztásra. /Ha vásárolni kell, azt alapos gondossággal tegyük, kérdezzük, esetleg írásban is ellenőrizzük a termékek eredetét, illetve ha tehetjük szerezzünk be terményeket őstermelőktől, mivel azok nagy valószínűséggel itthon és kis mennyiségben termeltek. / Azok a termékek, melyek itthon teremtek meg, jóval több tápértéket tartalmaznak, és mindenekelőtt, csakis szigorúan annyi kemikáliát tartalmaznak, amennyire tényleg szükség van.

Nagyon szép génmódosított zöldségeket és gyümölcsöket lehet vásárolni rengeteg helyen, amik ugyanakkorák, ugyanolyan formájúak, viszont ne feledjük, egyforma, azonos méretű, kinézetű gyümölcs nem létezik, egy gyümölcsfa a legváltozatosabb formákban és méretekben gyümölcsözik.
Ne ijedjünk meg, ha egy kis kukac kandikál ki a gyümölcsből, mert ha már a kukacnak sem kell az a gyönyörű alma, akkor már tényleg nagy a gond. Azt mi se akarjuk megenni…

Szeifrid Lilla

É-trend tanácsadó