Étkezési tanácsok a szoptatás időszakára

Szoptató édesanyák! Mit nem szabad fogyasztani?

Étkezési tanácsok a szoptatás időszakáraSokakban felmerülhet a fenti kérdés, hiszen a szoptató kismama étrendje befolyásoló hatással bír az anyatej minőségére, a tejelválasztásra. A baba hangulatára is hatással van az anya táplálkozása, és nem utolsó sorban a helyes étrend segíti a terhesség alatt felkúszott kilók leküzdését is.
A szoptatás alatti étkezés során a leggyakrabban azok a kérdések hangzanak el, hogy „mi megy át” a tejbe? Milyen étel okozhat a babának hasfájást? A legtöbb babának ritkán okoz problémát az az étel, amit az anya elfogyaszt. Természetesen minden baba más és más, szervezetük különbözően tolerálhatja az anya által bevitt élelmiszereket, így szem előtt kell tartani a figyelmeztető reakciókat.
A közhiedelemmel ellentétben a tehéntejnek semmilyen tejtermelő hatása nem bizonyított, sőt, számos újszülöttnél figyeltek meg allergiás tüneteket, haspuffadást, mikor a mama tejet, vagy tejterméket fogyasztott. Érdemes ilyen esetben kiiktatni néhány napra a tejtermékeket, és ha nem múlnak el a baba fájdalmai, akkor sajnos minél inkább mellőzni kell a tejtermékeket a szoptatás ideje alatt. Előfordulhat, ha a baba hasfájós, hogy gyomorbántalmakat, gyomorégést okoz neki az elfogyasztott savas gyümölcsök, citrusfélék. A fűszerezéssel is óvatosan kell bánni szoptatás idején, hiszen az erősebb aromájú fűszerek (fokhagyma, bors, fahéj) átjutnak az anyatejbe, és más ízt adnak neki. Lehet, hogy emiatt nem ízlik majd az anyatej a kisbabának, így csínján a fűszerekkel! Szinte kivétel nélkül kerülendők a legendás k betűs zöldségek (káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta), mert puffasztják a baba érzékeny gyomrát, emellett erős hasfájást okoznak. Érdemes még odafigyelni a szárazbabra, és borsóra is, ezek is hasonló bántalmakat okozhatnak a kicsinél. A leginkább kerülendő, tiltott listán állnak az élvezeti cikkek: alkohol, narkotikumok, cigaretta. Akár egy szál cigaretta is gátolhatja a tejleadó reflexet, és rontja a tejtermelődés hatékonyságát. A baba méregtelenítése még igen kezdetleges, mája lassan tudja kiüríteni a méreganyagokat, így, az anya által elfogyasztott egy pohár sör lebontása a gyermek számára legalább 3 órát vesz igénybe, ami jelentős teher. Ami a koffeint illeti, mértékkel fogyasztva nem jelent veszélyt a kisbaba szervezetére, naponta 400 mg megengedett és ártalmatlan. A szoptató kismama táplálkozására itt is ugyanazok a „szabályok” vonatkoznak, mint a várandósság idején. A hangsúly a mértéken van, a rendszerességen, és a kiegyensúlyozottságon. Naponta többszöri étkezés javasolt, a friss és nyers idény gyümölcsök és zöldségek mindennapos fogyasztása ajánlott, csupán a kisbaba reakcióit kell figyelni, hogy mit „bír el” a szervezete és mit nem.
A kutatások szerint egy szoptató édesanya naponta átlagosan kb. 8-9 dl tejet ad gyermekének, melynek energiaértéke jelentős (600 Kcal). Ha az édesanya nem fogyaszt kellő rendszerességgel tápértékben gazdag minőségi élelmiszereket, akkor ezt az energiatöbbletet a szervezetből kell fedezni, ami súlycsökkenéshez vezethet. Mivel az anyatejjel a gyermek fehérjékhez jut, a fehérjeforrásokból az átlagosnál többet ajánlatos fogyasztani. A szoptatás időszaka után 6 hónapos kortól indul el a hozzátáplálás szakasza, ami az anyának és a babának egyaránt új változásokat, feladatokat hoz.

Szeifrid Lilla
étrend- tanácsadó