Étrend 6 hónapos kortól

Féléves korától mit ehet a gyermekem az anyatejen kívül?

Étrend 6 hónapos kortólA baba – természetesen egyéntől függően – 6-7 hónapos kor környékén már „nem elégszik meg” az anyatejjel, hiszen míg mennyiségileg elég lenne ugyan, minőségben már többet kíván a szervezete. Eljött a hozzátáplálás ideje, amikor különböző gyümölcsöket, zöldségeket adunk a babának, hogy elegendő tápérték jusson a szervezetének a megfelelő gyarapodáshoz.
Sok kérdést vet fel ez a téma: Mit? Mennyit? Milyen gyakran? Az anya maga készítse vagy vásárolja meg boltban az előre elkészített bébiételt? Mint az eddigiekben mindig, itt is a baba egészségét, igényeit kell lehetőleg előtérbe helyezni. Fontos, hogy ne kezdjük el túl hamar a hozzátáplálást, hiszen az anyatejtől eltérő ételek megemésztéséhez szükséges enzimek nem képződnek még néhány hónapos korban. Első ételek között szerepel 6 hónapos kortól az alma, burgonya, cékla, őszibarack, sárgarépa, búza, zab, kukorica, sütőtök. Figyelni kell arra, hogy egyszerre csak egyféle ételt adjunk az anyatej mellé gyermekünknek, várjunk 4-5 napot, és ha nem jelentkezik allergiás reakció, akkor jó úton haladunk. A fokozatosság is segíthet az allergia észrevételezésében, első nap még csak kóstoltassuk az új ételt, majd a napok elteltével egyre több kanállal adhatunk belőle. Nem tűnik túl változatosnak, de egy kisbabának nincs szüksége ennél színesebb étrendre – egyelőre persze. Összekeverhetünk reszelt almát főtt burgonyával, anyatejjel javíthatunk állagán. Nem szabad sózni, cukrozni, mézezni, fűszerezni vagy bárhogy ízesíteni, hiszen ezeknek az ételeknek is megvan a saját jellegzetes íze. A cél többek között az is, hogy a gyermek megismerkedjen a különböző ízekkel, és kialakuljon az ízlése. Ha például megsózzuk a krumplipürét, kétféle szempontból is rosszat teszünk csemeténkkel: a sós ízvilágot mutatjuk meg neki a burgonya jellegzetes íze helyett, valamint máris egészségtelenül tápláljuk.
7 hónapos kortól az anya adhat már banánt, szőlőt (héj és mag nélkül), paradicsomot, brokkolit, cukkinit, tököt, uborkát, zöldborsót (szigorúan a héja nélkül, átpasszírozva). Húsféléket is lehet adni a babának ilyen korban, de még csak csirkéből és pulykából. 8 hónapos kortól a hozzátápláslás tovább folytatódhat, már csócsálhat a baba kenyérhéjat, kiflivéget, ehet szilvát, cseresznyét, meggyet, spenótot, babot. A húsfélék közül is bővülhet a paletta: marhahús, sertéshús, hal is engedélyezett már. Fontos, hogy tejterméket 8 hónapos kor előtt semmiképp ne adjunk gyermekünknek, mert biztosan allergiás reakciókat vált ki. Viszont 8 hónapos kor után engedélyezett a sajt, túró, natúr joghurt, de még csak kis mennyiségben. Tejet viszont még nem szabad adnunk a kicsinek. 8 hónapos kortól adható káposzta, de csak óvatosan, figyelve az emésztési reakciókat. 9 hónapos kortól adható főtt tojássárgája, de csak hetente 1-2 alkalommal. 11 hónapos kortól adható a abab számára zöldbab, padlizsán, főtt tojássárgája, de csak hetente 1-2 alkalommal. 1 éves kortól a teljes kiörlésű gabonafélék fogyasztása már nem akadály a baba számára, tejet, tejfölt, vajat, tejszínt, paprikát, gyógynövényteákat is fogyaszthat.
Mézet nem szabad adni gyermekünknek szigorúan 1 éves korig, mivel botulizmust okoz. Szintén nem szabad mogyoróval, diófélékkel etetni a babát 1 éves korig. Aprómagvas gyümölcsök (eper, áfonya, szeder, ribizli) csak másfél éves kortól adható.
Az anyának mindezt a gyermek napirendjéhez kell igazítani, fontos a rendszeresség, óra pontossággal. Az anyatejes táplálást ennek ellenére nem kell elhagyni, csak kiegészítésképp szükség van más tápanyagforrásra is. A kész bébiételekről a későbbiekben esik majd szó.

Jó egészséget kívánok a baba és mamája számára!

Szeifrid Lilla
étrend- tanácsadó