Folyadékbevitel egyéves kor után

Folyadékbevitel egyéves kor utánElőző témánkat folytatva következzen most a kicsit nagyobb babák folyadékpótlásának kérdése. Az eddigi elvek most is érvényesek: a folyadékbevitelt illetően az anya tartasa szem előtt, hogy a legfontosabb és mindig elsőbbséget élvező eleme mindig a víz legyen, még akkor is, ha a nagyobb csöppségek már ihatnak mást is a szervezetük érettségének megfelelően.
Természetesen nem nőhet fel gyermekünk úgy, hogy csak vizet iszik, főleg az ízletes gyümölcsök érésekor. Ekkor az anya készíthet saját kezűleg frissen facsart gyümölcsleveket, amit rögtön fogyaszthat a baba. Ne csábuljunk el a kész, palackozott, ígéretes színű gyümölcsrostban gazdag kész termékeket látva az élelmiszerboltokban! Az anya otthon megfelelő alapanyagokkal dolgozva pillanatok alatt előállíthatja az idénygyümölcsből facsart nedűt, ami változatosságot csenhet a kisbaba itatásába. A gyümölcsleveket nyugodtan hígíthatjuk vízzel, túl tömény lenne a csak gyümölcsből készült ital. Ha a nyárhoz hozzátartozik a lekvárfőzés is, akkor a gyümölcslé elkészítése még megfelelőbb pillanat. A lekvárral együtt akár gyümölcsleveket, a nagyobb babák számára pedig gyümölcsszörpöket is készíthetünk, ami néhány hétig, vagy akár hónapokig is palackba zárja a nyár ízeit, zamatát. Viszont nem győzöm hangsúlyozni: a víz legyen a magától értetődő ital, a gyümölcslé csak alkalomszerű, különleges kiegészítő, esetleg jutalom legyena a baba és a ksigyermek számára.
A fontos kérdés még az anyák számára, hogy miből igyon a baba? Ha a kicsi fél éves koráig gond nélkül élt anyatejen, akkor talán meg sem ismerkedett a cumisüveggel, ez esetben nyugodtan kínálhatjuk a babát pohárból. A tápszeres csemetéknél más a felállás: mivel ők csak cumisüvegből kapták a tápanyagot, nekik az vált természetessé, így meglehetősen nehéz őket leszoktatni a könnyű iváshoz. Fél éves koruk után szerencsésebb lenne pohárból való ivásra szoktatni a gyermekeket. Érthető, hogy eleinte a baba ügyetlenül fog inni, a pohár tartalma inkább jut a földre, asztalra, és a legkevesebb jut a baba szájába, de napról napra ügyesebbé válik majd. Az anya engedje, hogy babája kibontakozzon! Ez nagyon sok fejlődést eredményez mihamarabb.
Ha a baba nem válogatós, és ha ételként szívesen fogadja a zöldségeket, ez esetben próbálkozhatunk zöldséglevekkel is, leginkább hígított változatban. Készíthetünk paradicsomlevet, sárgarépa levével, céklalével felturbózva, vagy belecsempészhetünk olyan zöldségfélének a levét is akár, amit a csemete zöldség formájában visszautasítana biztosan. A variációk végtelenek, minden anya kreatív, így akár az édesebb zöldségféléket összekeverhetők a gyümölcsökkel is. Ne feledjük, ha magas víztartalmú zöldséggel, vagy gyümölccsel kínáljuk a babánkat, azzal is sok folyadékot becsempészhetünk a pocakjába, pl. görögdinnye, sárgadinnye segítségével.
Ha az itatással még sem boldogulunk, akkor se keseredjünk el: a folyadékot az ízletes levesekkel is lehet pótolni! Készítsünk krémleveseket, kicsit hígabban, így az éhség is csillapszik, és a folyadék is a szervezetbe kerül. A gyümölcsleves, paradicsomleves pedig egyébként is népszerűek a gyermekek körében. A színek változatossága pedig biztosan elnyeri gyermekünk tetszését, és hamar a pohár, vagy a tányér fenekére nézhetnek. Mivel az egészség a legfontosabb, minden édesanya számára azt javaslom, hogy az ivással és a hozzátáplálással kapcsolatban legyen körültekintő , és persze türelmes a babaájával szemben :).

Jó egészséget kívánok!

Szeifrid Lilla
étrend tanácsadó