Babaházwebáruház blogkép

Gyógyító mesék- a gyermekek problémáinak megoldására és a szülők megnyugvására

Gyógyító mesék!

-avagy hogy segíthetünk meseolvasással gyermekünkön és önmagunkon-

Bizonyára minden szülő szembekerül olykor problémákkal, amelyek gyermeke viselkedésével, félelmeivel, rossz szokásaival kapcsolatosak. Ilyenkor jön a lelki dilemma, tornyosulnak bennünk a kérdések: Vajon én rontottam el valamit gyermekem nevelésében? Hogy tudnám megoldani a kialakult helyzetet? Mit tegyek, hogy ne kelljen sokat dorgálnom a csemetémet, mégis gördülékenyen, feszültségmentesen, és mindenki számára nyugodtan, kiegyensúlyozottan teljenek a napjaink?

Egy osztrák pszichológusnő, Gerlinde Ortner szakmai tapasztalataira és egyéni elgondolására hagyatkozva kidolgozott egy megoldási lehetőséget, amely a szülő dilemmáira és gyermekünk viselkedésének megváltozására egyaránt segítséget nyújt.

Gyógyító mesékKulcsszava a mese! Na de milyen történeteket ajánl? Olyan meséket gyűjtött egy kötetbe, amelyeket ha elalvás előtt olvasunk gyermekeinknek, akkor ők le tudják küzdeni az élettel velejáró, és már a kicsiket is érintő bizonytalanságaikat, félelmeiket, szófogadatlanságukat. A mesék mellett részletes kísérőszöveg található a szülők részére, amely segít megoldani a gyermek problémáit, és irányítást ad a szülőnek az adott helyzetek megfelelő kezeléséhez. „A mese mindennél alkalmasabb rá, hogy a gyerek és a felnőtt között ledöntse a nyelvi, szellemi korlátokat.”- vallja az írónő.

Egyik kötete 3-7 éves gyermekek és szüleik részére íródott. Címe: Gyógyító mesék – A gyermeki agresszió és félelem ellen, és mindaz, amit meséléskor a szülőnek tudnia kell. A kötetben található mesék egy-egy problémához, félelemhez, és azok megoldásához kapcsolódnak. Azt hiszem, az alábbi felsorolás közül minden család életében megtalálható legalább egy aktuális téma. Külön mese tartozik ahhoz, ha a gyermek engedetlen, ahhoz, ha csúnyán beszél, ahhoz, ha nem akar lefeküdni, ahhoz, ha rágja a körmét, ahhoz, ha nem akar enni, ahhoz, ha nem akar az oviban maradni, és így tovább. A nagyétkű kisegér meséje rászoktatja az evésre. Tamás és a fekete holló története feloldja az esetleges agresszív hajlamokat. Dönci és Dorka, a medvebocsok meséje megoldást kínál, ha marakodnak a testvérek. Nagyi meghalt címmel Gerlinde Ortner mesét írt arról is, hogy tudjuk megfelelő módon szembesíteni kisgyermekünket a családban esetlegesen előforduló halálesetekkel. Pöttöm, Pufi és Pipaszár esete segítségünkre siet, ha a gyermekünket közösségben gúnyolják.

A mesékhez tartozó, a szülőnek szóló tanácsokból is leírok egy példát: ha gyerekünk este nem akar lefeküdni, ne dorgáljuk, hanem motiváljuk! Ne azt mondjuk neki, hogy „Kicsim, muszáj aludnod, mert reggel korán kell kelned!” Mondjuk azt neki, hogy „Kicsim, ha most lefekszel és kialszod magad, reggel vidám leszel, és lesz kedved játszani, beszélgetni velem. Én már nagyon várom!” Tehát azon felül, hogy elmagyarázza nekünk a miérteket, konkrét lehetőségeket ajánl arra, hogy alkalmazzuk a helyes módszert.

Másik könyve Új gyógyító mesék, avagy hogyan segítsen a szülő a konfliktusok, a félelem, a bizonytalanság leküzdésében címet kapta. Ezt a kötetet az írónő valamivel nagyobb gyermekek és szüleik számára ajánlja. Humoros, mégis elgondolkodtató történeteivel tizenhárom kényes kérdést jár körül. Hogy csak egy-kettőt említsek: meséiben szóba kerül a válás témája, a túlzottan sok tévénézés problémája. Ezek olyan, a mindennapokban előforduló dolgok, amelyek komoly fejtörést okozhatnak a szülőknek, és az adott helyzet nem megfelelő kezelése esetén mély sebeket ejthetnek, nagy űrt képezhetnek gyermekeink lelkében.

Kedves Szülőtársaim! Az én érdeklődésemet felkeltette ez a könyv! Úgy gondolom, mindegyikünk segítségére lehet ha beszerezzük, és szükség esetén „hozzá” fordulunk. Jó néhány felmerülő gondunkat orvosolhatjuk általa, számos kérdésünket eloszlathatjuk, és gyermekünket játszva taníthatjuk meg az élet nehézségeinek kezelésére, esetlegesen rossz viselkedésük, lelki problémáik leküzdésére. Mi megnyugszunk, ők pedig nem tesznek mást, mint érdekes, kedves meséket hallgatnak! Természetesen olvashatjuk akkor is, ha nincs semmiféle gondunk :)! Ahogy minden gyermekes háztartásban van lázmérő, lázcsillapító, játékok és kiscipők, úgy hiszem, minden otthon könyvespolcán helye van Gerlinde Ortner köteteinek! Ha elnyerte tetszésed a könyv ismertetője, jutányos áron megvásárolhatod a celldömölki Babaházban is! Továbbá érdeklődve várjuk, mik a tapasztalataitok a Gyógyító mesékkel kapcsolatban!

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs