Hogyan büntessük a gyermeket?

Hogyan büntessük a gyermeket?

Hogyan büntessük a gyermeket?Előző cikkünkben Suzanne Valéries kanadai pszichológusnőnek a fegyelmezéssel kapcsolatos tanácsait osztottuk meg Veletek. A cikk folytatásaként most a büntetésről alkotott véleményét írjuk le. Fegyelmezni fontos. Ha az enyhébb fegyelmezés nem elegendő a gyermek viselkedésének rendezésére, akkor a büntetés következik. De nem mindegy, hogyan büntetünk! Ha a gyermek többszöri kérésre sem teljesíti, amit szeretnénk, a legegyszerűbb kézen fogni, és megmutatni neki, mit várunk tőle. Például fogjuk kézen, vigyük ki a fürdőszobába, és állítsuk oda a mosdótálhoz, hogy mossa meg a kezét- ha a célunk az, hogy kezet mosson. Ebből érteni fogja, hogy nincs apelláta, komolyan gondoltuk, amit kértünk. Ha így sem teljesíti a kérésünket, figyelmeztetetnünk kell, milyen következményekkel jár az engedetlensége, és ha így sem gondolja meg magát, rójuk is ki rá a büntetést. Fontos, hogy a büntetés lehetőleg kapcsolódjon az elkövetett vétséghez (vegyük el a játékát, ha nem akarja rendbe rakni). A büntetés mértéke is igazodjon az elkövetett rosszasághoz, és ne legyen hosszú ideig tartó.

Hogyan büntessünk?
-Pl. ha egy játékkal dobálózik a gyermek, akkor azt vegyük el tőle
-Tiltsuk el az esti tévézéstől
-Tiltsuk el a délelőtti játszóterezéstől
-Negyedórával korábban kelljen lefeküdnie
-Ültessük le pár percre a „gondolkodószékre”
-Kelljen neki eltakarítania a szőnyegről a sáros foltokat, amelyeket a cipője hagyott.
Láthatjuk, ezek a büntetések nem drasztikusak, nem tartanak beláthatatlan ideig, kapcsolódnak az elkövetett vétséghez, mégis eredményre vezetnek.

Hogyan ne büntessünk?
-Ne fenyegessük azzal, hogy kidobjuk a kukába a játékait
-Ne tiltsuk el 3 napra a számítógéptől
-Ne tiltsuk el egész hétvégére a számítógéptől
-Ne fenyegessük azzal, hogy nem visszük többé magunkkal, ha vásárolni megyünk.
Ezek a büntetések egy gyermek számára nem belátható időben történnek, túl hosszúak. A 3. számítógép nélkül töltött napon már nem is emlékszik a gyerek arra, hogy miért büntettük meg, így a későbbiekre nézve nem hoz előrelépést a büntetés. Fontos meggondolni a büntetés módját, hiszen amíg egy jól eltalált büntetés célra vezet, addig egy túl drasztikus változata még kárt is okozhat.

Kedves Szülők! Gyermeket nevelni nem könnyű feladat, de annál nemesebb küldetés. Bízunk benne, hogy a neveléssel kapcsolatos cikkeink az élet 1-1 helyzetében segítségetekre válhatnak.