Hogyan segítsük gyermekünk beszédfejlődését az első évében?

Elges Renáta alább olvasható tanácsait az Új életmód magazinban (IV. évf. 2011/ 2.) láttuk, és úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek.

Hogyan segítsük gyermekünk beszédfejlődését az első évében?Akár szavakkal, akár cselekvéssel, de válaszoljunk nekik minden kommunikációjukra már újszülött koruktól.
A gondozási tevékenység minden részét kísérjük szavakkal. Mondjuk el nekik, mit teszünk éppen velük. Akár etetésről, fürdetésről vagy öltöztetésről van szó, kommunikáljunk velük a művelet közben!
Főként a kezdetekben figyeljünk arra, hogy a baba lássa az arcunkat, szánkat, miközben hozzá beszélünk! Beszéljünk hozzá lassabban, dallamosan, de semmiképp ne váltsunk „babanyelvre”.
A szép beszédkiejtés az ő beszédtanulásának érdekében is fontos! Nagyon rossz szokás, ha a szülő selypítve beszél a gyermekéhez, ezt igyekezzünk kerülni! A szép kiejtés viszont jó beszédpéldát ad.

Ha sokat és szépen beszélünk hozzá, ha igazi, emberi hangokat hall (nem a tévé hangját), ha dallamosan, kedvesen szólunk hozzá, akkor a kisbaba örömmel indul el a beszédtanulás útján! Honlapunkon a nagyobbacskák beszédfejlődésével kapcsolatban is találtok cikkeket! Kellemes olvasgatást, és legfőképpen szép beszédes napokat kívánunk Nektek és gyermekeiteknek!