Hogyan válasszunk gyerekjátékot?

Hogyan válasszunk gyerekjátékot?

Hogy válasszunk gyerekjátékot? Milyen a biztonságos gyerekjáték?

Bababoltunk sokéves tapasztalata és a vásárlóink, valamint azok gyermekei iránt érzett felelősségünk tükrében összeállítottunk egy útmutatót a szülők számára. Jelen tájékoztatónkkal a megfelelő és biztonságos gyerekjátékok kiválasztásához nyújtunk segítséget. Nézzük meg, hogyan válasszunk gyerekjátékot, ha a praktikusság és a maximális biztonság szempontját tartjuk a szemünk előtt:

A vásárlás előtt gondoljuk végig, mennyi pénzért milyen típusú gyerekjátékot szeretnénk venni, majd keressünk olyan szaküzletet vagy online webáruházat, amelyek megbízhatóak és hitelesek. Ezek a kereskedők azok, akik kellő gondossággal járnak el az értékesítéskor, és általánosságban elfogadják, megfelelően kezelik a szavatossági panaszokat. Utcán, kétes helyekről soha ne vásároljunk gyerekjátékot!
A babák és kisgyermekek számára érdemes bababolton vagy baba webáruházon keresztül játékot vásárolni, hiszen a legkisebbek a legveszélyeztetettebbek, ezek a szaküzletek pedig minden biztonsági szempontot figyelembe vesznek az általuk kínált játékok forgalomba hozatala előtt.
A választásnál fontos odafigyelünk arra is, hogy a gyermek életkorának és érdeklődési körének megfelelő játékot vásároljunk. Tehát a gyerekjáték legyen:
a gyermek képességinek, korának, adottságainak megfelelő
ösztönözzön kreativitásra
a gyermek számára legyen izgalmas és változatos
ne lehessen rögtön megunni
legyen biztonságos
anyaga legyen tartós
Mindig olvassa el a játékon szereplő figyelmeztetéseket és a használati utasítást. Figyeljen a korra és biztonságosságra vonatkozó ajánlásokra, vegye őket komolyan. Sose vásároljon olyan gyermekjátékot, melynek csomagolásán vagy a játékon magán nem szerepel a CE jelölés. A CE-jelölés azt tanúsítja, hogy a terméket a forgalomba hozatal előtt megvizsgálták, és megfelel a jogszabályi előírásoknak (például elér egy harmonizált biztonsági szintet). Azt jelenti tehát, hogy a gyártó meggyőződött arról, hogy a termék megfelel a rá érvényes irányelv vagy irányelvek által előírt valamennyi lényeges vonatkozó követelménynek (pl. egészségügyi és biztonsági előírások), vagy megvizsgáltatta a terméket egy bejelentett megfelelőséget értékelő szervezettel.
Az életkori ajánlásnak érdemes külön pontot szentelnünk. Nem csak azért szükséges a gyermek életkorának megfelelő gyerekjátékot választanunk, hogy a gyermek örömét lelje benne és fejlessze képességeit, hanem azért is, mert a kicsikre sok játék közvetlen veszélyt jelent. Az apró alkatrészek fulladási veszéllyel járnak, és a játékok nem megfelelő használata egyéb veszélyforrásokat is magukban rejthetnek. Különösen 0-3 éves kor között kell kiemelt figyelmet fordítanunk erre a kérdésre, hiszen a legkisebbek gyakran a szájukba veszik a játékokat, és még legkézenfekvőbb veszélyt sem képesek felismerni.
Figyelmesen kövesse a használati utasítást a játék megfelelő összeszereléséhez és használatához. Tartsa meg a használati-kezelési útmutatót és lehetőleg a címkét is.
Tanítsa meg gyermekét az adott gyerekjáték használatára. Ügyeljen gyermekére játék közben, ellenőrizze a játék rendeltetésszerű használatát. Amelyik gyerekjátékhoz biztonsági felszerelés szükséges, arról gondoskodnunk kell. (Pl. bukósisak a gördeszka mellé)
Fordítsunk gondot az aprónak tűnő részletekre is a gyerekjátékok terén: az apró elemeken kívül figyeljünk oda arra is, hogy a gyerekjáték szélei ne legyenek élesek, hosszú zsinór ne legyen a játékon, a picik ujja ne szorulhasson be sehova.
A játékok épségét időnként ellenőrizze. A sérült gyerekjátékok, letört darabok sérülést okozhatnak. A törött játékokat, alkatrészeket azonnal távolítsa el gyermeke közeléből.
A játékról távolítsa el az összes csomagolóanyagot. Mindig tartsa meg a használati-kezelési útmutatót. Győződjön meg róla, hogy gyermeke nem játszik a termék műanyag csomagolásával, mivel a csomagolóanyag fulladásveszélyt jelent számára.
A biztonságosságot érintő problémákról mindig tájékoztassa a játék gyártóját, vagy azt a forgalmazót, akinél a játékot vásárolta.

Amennyi örömet okozhat a megfelelő gyerekjáték a kicsik és nagyobbak számára, a nem gondosan kiválasztott játék annyi veszélyt rejthet magában. Mivel nem minden értékesítő rendelkezik felelősségtudattal, a biztonságos és kreatív gyerekjáték kiválasztása és a részletek ellenőrzése bizony a szülőre vár. Ha bármilyen kérdése lenne, vagy szeretné megtalálni a gyermekei számára legjobb játékokat, forduljon hozzánk bizalommal akár a Bababoltunkban, akár honlapunkon látható elérhetőségeink valamelyikén!