Homeopátiás segítség a sikeres szoptatáshoz

Szoptatással kapcsolatos problémák homeopátiával történő kezelése

Homeopátiás segítség a sikeres szoptatáshozDr. Sal Péter a témával kapcsolatos tanácsait a Kismamák nagykönyve című kötetben olvashatjuk.
A szoptatás kérdése sok édesanyának gondot okoz. Van aki túl kimerült, van akinek genetikai adottságai miatt megy nehezebben a szoptatás, és van aki nem érez magában kellő önbizalmat ahhoz, hogy úgy érezze, sikeresen szoptathatja gyermekét.

Habár a szoptatás az első időben nem mindenkinek könnyű, és egy igazi tanulási folyamatról van szó, érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy anyatejjel táplálálhassuk újszülött gyermekünket. Manapság aki nem tud szoptatni, számos kritikával találja szemben magát, és egyre rosszabbul érzi magát a bőrében. Ami tovább rontja a helyzetet.

Dr. Sal Péter írása segítségül szolgál az anyatejes táplálás sikerességének eléréséhez. Szoptatni ugyanis nem divatból tanácsos. Számos érv szól mellette:

az anyatej ideális táplálék, erősíti a csecsemő immunrendszerét
ideális a hőmérséklete, kórokozómentes
könnyen emészthető, kevésbé okoz hasfájást a gyermeknek
olyan, az anya szervezete által termelt ellenanyagokat tartalmaz, amik egyedülállóan védik a csecsemőt a környezetben előforduló kórokozókkal szemben
szoptatással elkerülhető az idegen fehérjék bevitele, ami csökkenti az allergia kialakulásának esélyét
a szoptatás segíti az anya-gyermek kapcsolat erősödését, hiszen a testi kontaktus nagyon fontos ebben az időszakban

A szoptatás kudarcba fulladásának hátterében sokszor lelki okok állnak. Az édesanya a szülés után kimerült lehet, esetleg nem eszik és nem iszik rendesen. Sok anyuka túlpörgeti magát, és minden, ami frusztrálja az édesanyát, árt a szoptatásnak is. Hogy lelki , testi vagy genetikai okok állnak-e a probléma hátterében, azt egy jó homeopátiás orvos az édesanyával való beszélgetés során a tünetek ismeretében fel tudja mérni. A megfelelő homeopátiás gyógyszert ennek ismeretében tudja ajánlani.

Ha kevés az anyatej, a tünetek felmérése után homeopátiás szerekkel nagyon sok esetben megoldhatjuk a problémát. (Más és más szert kell alkalmazni abban az esetben, ha a kevés anyatej mellé fő tünetként viszketés társul, ha az anya kimerült, ha nagyon aggódó, ha övszerű hasi fájdalma van, ha a menstruáció újbóli megjelenése okozza a tejmennyiség lecsökkenését, ha légúti problémái vannak, stb.) Az egyes esetekben a szakemberek a következő homeopátiás gyógyszerek közül fognak ajánlani egyet:

Acidum phosphoricum (foszforsav) D12-C30
Urtica urens (apró csalán) D4-6 vagy C4-6
Phytolacca (alkörmös) C12
Lac defloratum (lefölözött tej) D12-C30
Pulsatilla (kökörcsin) D6-C30
Silicea (kovasav) D6-C30
Ricinus communis (ricinusolaj) D4-D12
Agnus castus (barátcserje) D6-D12
Sticta pulmonaria (tüdőmoha) D6-C30
Causticum (káliumtartalmú lúgois szer)

A homeopátiás szerekkel kapcsolatban tudnunk kell, hogy soha nem szabad folyamatosan szedni őket, mert ez javulás helyett a probléma felerősödéséhez vezethet. 2-3 nap után mindig kell egy kis (2 napig tartó) szünetet tartani. A megfelelő kezelést a probléma szakértővel való átbeszélése után a legjellemzőbb tünetekre való szerrel érhetjük el. A homeopátiás szerek napi adagolásáról is szakértőtől kaphatunk tanácsot, hiszen az adagolás mértéke egyénre és az anyatej hiányának mértékére szabott.

Úgy gondolom, ha kismama vagy, és gondjaid vannak a szoptatással, ne habozz felkeresni egy jó homeopátiás orvost vagy gyógyszerészt, hiszen a fent említett szerek valamelyike orvosolhatja a problémád, és a nehézségeket legyőzve gyönyörű időszak köszönthet Rátok! Hiszen a szoptatás nem csak egészséges dolog, hanem az élet egyik nagy csodája is! Örökreszóló élményt adhat és egy életen át tartó köteléket alakíthat ki Közted és a kisbabád között! A legfontosabb, hogy ne aggódj! Hiszen van segítség!

Amennyiben érdekel Titeket Dr. Sal Péter az anyatej növelésének eléréséhez írt makrobiotikus receptje, vagy a kevés anyatej problémáján kívül más, homeopátiával orvosholható gondjaid is vannak ( pl. szülés utáni gyengeség, álmatlanság, mellbimbógondok, emlőgyulladás) , írj honlapunk „Kismamák egymás közt” című fórumára, és egy újabb cikk keretein belül további a megoldás kiindulópontjaként szolgáló információkkal szolgálunk Neked!

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs