Húsfeltét receptek kisbabáknak!

Húsfeltét receptek kisbabáknak!Az alábbi recepteket egy védőnő ismerősömtől kaptam annak idején. Mint minden helyi anyának, nekem is átadta a Védőnői Szolgálat által összeállított püréreceptek listáját.
A babák főzelékéhez ugyanis 6- 7 hónapos koruktól állati eredetű feltéteket is adunk hús és belsőségek formájában. A hús nemcsak fehérjében gazdag, de a természetes vas szállítója is. A füstölt húsokon kívül mindenféle – nem zsíros- hús alkalmas a babák hozzátáplálására. Érdemes előnyben részesíteni a fiatal állatok húsát. A feltétek mennyisége eleinte legyen 1 teáskanálnyi, ezt az adagot a csecsemőkor végére fokozatosan emeljük 5-6 teáskanálra. A pépeket először keverjük a gyermek főzelékébe, majd tegyük a tetejére, hiszen úgy gusztusosabb. Lássuk a recepteket!

Csirkehúspüré:
A húsról lehúzzuk a bőrét, gondosan eltávolítjuk a csontot és a porcos részeket. A megmosott színhúst – mellet vagy felsőcombot- addig főzzük kevés víz hozzáadásával, míg a villával szétvágható lesz. A húst legkönnyebben 3 betétes kézidarálóval darálhatjuk le. Először kétszer is át kell darálnunk, később elég egyszer.

Pulykahúspüré:
Erre a célra a pulyka mellét használjuk. A húst szálaira merőlegesen két ujjnyi vastagságúra szeljük és húskalapáccsal enyhén kiverjük. A főzénél úgy járunk el, mint a csirkehúsnál.

Húspüré:
Húspüré készítéséhez marhaszínhús, marhabélszín, sertéscomb és szűzérme a legalkalmasabb. A folyóvízben megmosott húst annyi vízben tesszük fel főni, hogy a hús ússzon benne. Akkor főtt meg, ha villával szétvágható. Eleinte kétszer, később már csak egyszer daráljuk le.

Májpüré:
Csak a sovány baromfi mája használható fel erre a célra. A hízott kacsa, liba mája zsíros, ezért nem adható csecsemőnek! A májról gondosan eltávolítjuk az epehúlyagot, epevezetőket, mert különben keserű lesz. Felhasználás előtt kiáztatjuk egy kis tejben, majd leöblítjük langyos vízzel. Nem igényel hosszú főzést, 10 perc alatt elkészül. Ha kész, még melegen átdaráljuk, és a főzelék tetejére hintjük. A májpüré általában a csecsemők kedvelt tápláléka.

Jó főzőcskézést kívánunk az anyáknak, és jó étvágyat a babáknak :)!

Gregorich Nóra- kommunikációs munkatárs