Interjú Dr. Török Attilával, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatójával.

Interjú Dr. Török Attilával, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatójával.

Sikertörténetek Tapolcán
Interjú Dr. Török Attilával, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatójával

A Babaház honlapján több cikkünk szól a gyermekáldás, a babavárás örömeiről, arról, hogy egy pár élete csak egy gyermekkel válik igazán teljes egésszé. Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pillanat, hogy gyermeket szeretne, ám ez a folyamat nem minden esetében zajlik zökkenőmentesen.
A 21. század életstílusának, a stressznek, a környezetszennyezésnek, a nem megfelelő életkörülményeknek köszönhetően a meddőségtől szenvedők aránya világszerte növekszik, elsősorban a férfiak esetén. Ez alól a tendencia alól sajnos Magyarország sem kivétel. Örömteli hír azonban, hogy az éves születések a világon közel 4%-a, hazánkban pedig 2%-a a lombikbébi kezeléseknek köszönhető. Kevesen tudják, hogy Magyarország nemzetközileg elismert helyen áll a lombikbébi programját illetően, melynek oka többek között a magyar orvosok szakmai kiválósága és magas szintű, versenyképes kompetenciája. Erről beszélgettem Dr. Török Attilával, a tapolcai meddőségi központ igazgatójával.

Nagy tisztelettel és csodálattal hallgattam válaszait, tudván, hogy milyen tartalmas és értékes életút áll a háta mögött. Több mint 100 nemzetközi folyóiratban jelentek már meg közleményei, számos könyvhöz írt fejezeteket, mintegy három évet tevékenykedett Németországban, a Tübingeni Egyetem Női Klinikáján, ahol tudományos munkában ért el sikereket. Jelenleg az ország több kórházában dolgozik, esténként pedig internetes fórumokon válaszol azoknak a nőknek és férfiaknak, akik ezúton kérdeznek és kérnek segítséget a témában.
Hazánkban 13 meddőségi intézet található, amelyekben a legjobb és legkorszerűbb felszerelésekkel dolgoznak orvosok és kutatók egyaránt. Mint minden szakmának, ennek is szigorú feltételei vannak, mind az eszközállományt, az épületeket, mind a humán, emberi tényezőket illetően. A viszonylag mérsékelt magyarországi törvényi szabályozás keretein belül, a jól bevált kezeléseknek, a tudományos fejlesztéseknek köszönhetően kimagasló eredményekkel működik a program. Érdeklődve kérdeztem az Igazgató Urat arról, hogy általában milyen a viszony a meddőségi központba kerülő kismamák orvosaival, hisz e téren nagyon fontos, hogy a két szakma megfelelően összehangolva működjön egymás mellett. „Nagy energiát fektetünk abba, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az orvosokkal, hisz a betegek jelentős része nem a meddőségi központban kezdi a pályafutását.”- válaszolta a Doktor Úr, aki mindig pozitívan támogatja az interneten segítséget kérők orvosainak javaslatait. Létezik egy társaság, amely összefogja a lombikbébi programmal foglalkozó orvosokat és évek óta küzdenek azért, hogy a meddőségi kezelés az orvostudományon belül egy külön, önálló szakmává váljon. Rendszeresen rendeznek fakultatív, továbbképző tanfolyamokat, amelyeken leszámítva a rendszeres résztvevőket, bizonyos kórházak által foglalkoztatott orvosok részvételi aránya sajnos elenyésző. A Doktor Úr kétkedve fogadja ezeket a dolgokat és reméli, hogy a jövőben a hozzáállás még pozitívabb változásokat mutat majd. A celldömölki kórház szülészeti osztályáról kérdésemre elégedetten nyilatkozott, hisz eddig még nem érkezett panasz irányába egyetlen betegüktől sem.
Számtalan fórumon olvashatjuk, rengeteg cikk, könyv szól arról, illetve az élet is bizonyítja, hogy a babavállalás ideje kitolódott, csökken a születések száma. Ezek a folyamatok beláthatatlan következményekkel bírnak a jövőre nézve. A beszélgetés során merült fel a kérdés, mi a Doktor Úr véleménye erről, mit gondol megoldásnak a kérdésre. Véleménye szerint több tényező együttes megváltoztatásával előidézhető a folyamat lassulása, és megfordítása, de a mai világban a labilis munkahelyek miatt egyre többen késleltetik a gyermekvállalást. Erre válaszul a spermabankokhoz hasonló „petesejtbankok” létrehozását javasolja, hisz az elvi lehetőség megvan arra, hogy egy fiatal nő lefagyasztassa a petesejtjeit, melyeket később – akár 40 évesen is – felhasználhat. Erre a költséges kezelésre (főként a többéves tárolási díj) jelen pillanatban viszont sem törvényi, sem finanszírozási szabályozás nem létezik Magyarországon, így ennek a kidolgozása még várat magára.
A lombikbébi program statisztikája szerint 35 éves korig a beavatkozások 40%-a sikeres, 35-40 év között még nincs számottevő különbség, ez esetben 35% a mutatószám. 40 év felett már ugrásszerűen, 10%-ra csökken ez az arány, 45 éves kor felett pedig még egy esetben sem sikerült terhességet produkálni beültetéssel. A sikereket – a Doktor Úr szerint – az összeszokott, szinte saját nevelésű csapatnak köszönhetik, ahol mindenki tudja a dolgát és maximálisan el is végzi. Külön büszke arra, hogy – a mai világban, ahol szinte mindennaposak az orvosi perek – még egy beteg sem tett panaszt, vagy feljelentést az intézet ellen. Sajnálatos módon azonban ez a tevékenység nem nélkülözheti a kudarcokat sem, amelyet a betegeknek meg kell tanulni feldolgozni. A központ minden szinten igyekszik támogatni őket, a kezdetektől fogva teljes körű felvilágosítást kapnak állapotukról, magáról a folyamatról, az esélyekről és a lehetséges kimenetekről.
A szakma szépségét illetően a különleges esetekről is érdeklődtem. E kapcsán említette meg az Igazgató Úr, hogy volt egy olyan betegük, akiért 5 éven át minden tőlük telhetőt megtettek, mégsem sikerült teherbe esnie. Nemrég, életében először pozitív lett a terhességi tesztje, az öröm elmondhatatlan volt. Egy másik – ma már kismama – eladta a lakását és albérletbe költözött, hogy meg tudja vásárolni a szükséges gyógyszereket, és nem adta fel addig, amíg gyermeke nem lett. Érthető tehát, hogy azok az anyukák, akiknek küzdenie kell azért, hogy gyermekük szülessen, teljesen másképp állnak az anyasághoz.
A ma már egyre divatosabb homeopátiás gyógymódok és gyógyszerek említése kategorikus reakcióra késztette a Doktor Urat, ő ugyanis nem híve a gyógyítás e módjának. Oka egyszerű: a kifejlesztetett és a kezelések során használt természetes hormonok mind-mind az emberi szervezetben megtalálható. Érthető tehát, hogy ennél természetesebb gyógymódok számára nem léteznek. Nem illeti kritikával a homeopátiás szereket, sőt a fórumokon sem véleményezi negatívan őket, de ő az úgynevezett „bizonyítékokon alapuló orvoslást” tekinti mérvadónak.
Az interjú zárásaként már csak a „titokra” voltam kíváncsi, ami segít ezeket a csodálatos eredményeket véghezvinni. Mivel hetente mintegy 1000 km-t ingázik Tapolca, Pécs és Kaposvár között, szükséges számára a család támogatása, hisz az esetek többségében a munka teszi ki életének minden percét. Legtöbbször hajnali négykor kel, munka után és hétvégén is ügyeket intéz, így nagyon fontos számára a megfelelő fizikai kondíció. Amikor csak teheti, sportol, teniszezik, igyekszik pihenni, kikapcsolódni. Mindezek ellenére, elmondása szerint minden fáradtságát kárpótolja az a látvány, amikor több száz anyuka és kisbabája egyszerre jelennek meg a babatalálkozókon és együtt örülnek az élet legnagyobb csodájának.

Ezúton szeretnénk tolmácsolni a celldömölki és környékén élő kismamák és anyukák köszönetét a Doktor Úr áldozatos munkájáért, valamint a Babaház Webáruház nevében köszönjük válaszait és a lehetőséget arra, hogy ez az interjú létrejöhetett.
2011. május 25.