Játszani öröm- A gyermeki játék lényegről, fontosságáról

Játszani öröm- A gyermeki játék lényegről, fontosságáról

Reisinger Orsolya védőnő játékkal kapcsolatos gondolatait osztjuk meg Veletek. Az általa írt cikket a Új életmód magazin 2010/1. negyedéves számában olvastuk, és mivel felkeletette az érdeklődésünket, összefoglaljuk Nektek.

Játszani öröm- A gyermeki játék lényegről, fontosságárólA játék sokféle lehet. Mégis definiálható fogalom. A játék a gyermek fő tevékenysége, amelyet öröm kísér. Önmagát és az őt körülvevő környezetet fedezi fel általa, miközben testileg, értelmileg, érzelmileg és kitartásban fejlődik. Játék közben a gyermek az esetleges indulatait, feszültségeit is képes levezetni. A játékban talán az a legszebb, hogy belsőkésztetésből fakad, és örömet nyújtó tevékenység, amelyet önkéntesen és szabad választás alapján végez a gyermek. Ranschburg Jenő pszichológus szerint a játék „felkészülés a felnőtt szerep maradéktalan ellátására”. Ez igaz, hiszen a legmeghatározóbb játékos élményeinkre még felnőtt fejjel is emlékszünk. Játék közben a gyermek valóban nagy munkában van, gyakorolja magát a különböző tevékenységekben, szerepekben, épp aszerint, hogy papás- mamásat, eladósat, orvososat, rendőröset játszik-e. Mindeközben nem érez kötelezettséget, nem terheli meg magát.

Milyen jó lenne, ha a játszva és örömmel tanulás képessége végigkísérhetné a felnőttek életét is! Ahogy a felnőtt kor felé haladunk, sok minden ronthat ezen, de örömteli és egészséges, ha a gyermeki rácsodálkozás és befogadó készség valamelyest megmarad bennünk.

Nem is gondolnánk sokszor, hogy a legkisebbek is játszanak. Egy 2-3 hónapos baba, aki a hangadással próbálkozik, játszva teszi ezt, és közben módfelett élvezi. Egy 3 hónapos baba miközben felfedezi a kis kezét, a szájához veszi, nézegeti, szintén játszik. Egy 4 hónapos kacagó baba már játszva próbálgatja a hangszíneit, örül a kibontakozó új képességének. Ezek az úgynevezett „én csinálom, én idézem elő” örömeinek az első megnyilvánulásai. 4-6 hónapos kor után a mozgás fejlődésével a mozgásos játékok is beindulnak. Először a forgolódás, aztán a kúszás- mászás, végül a felállás és az elindulás örömeit élik át a kicsik.

Következő cikkünkből megtudhatjátok, hogyan játszanak az 1-4 éves kisgyerekek, melyik korra mi jellemző, és pár hasznos tanáccsal is szolgálunk!