Babaházwebáruház blogkép

Jó tanácsok Nektek!

Mint a kismamák és a babák lelkiismeretes kiszolgálói igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a minőségi termékek eladására. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (http://www.nfh.hu) honlapján a hasznos tudnivalók mellett mindenki számára letölthetőek bizonyos kiadványok, melyek az élet számos területére fogalmaznak meg jótanácsokat.

Mintegy tájékoztató jelleggel, mindennemű jogsértést elkerülve szedtük össze a számotokra fontos javaslatokat, hisz nekünk vásárlóink elégedettsége számít a legtöbbet.

Lássuk tehát, milyen tényezőket kell figyelembe venni:

  • Csecsemő-, és kisgyermekbútorok
  • Bébi-, és gyermek lábbelik
  • Biztonsági gyermekülések
  • Játékok
  • A kismama fehérnemű vásárlása esetén.

Csecsemő-, és kisgyerekbútorok

Tízezer forint feletti gyermekbútor esetén a termék jótállásköteles, egészében meg kell felelnie az EU normáinak.
A kiságyak közül ajánlott az ágyráccsal felszerelt változat beszerzése, melynek két szabvány mérete van:

60×120 cm-es babaágy, ami a gyermek két és féléves koráig ajánlott,
70×140 cm-es kiságy, melyet a gyermek 6-7 éves koráig tud használni.

Az említett ágyrácsok közti távolság ne legyen kisebb, mint 45 mm. A matrac anyaga – lehet hagyományos szivacs, vagy biokókusz – biztosítsa a baba testének szellőzését, pontosan illeszkedjen a fekvőfelületre. A kiságyak oldalin lévő gumiborítás rendkívül hasznos, hisz védi a bútort a rongálódástól.

A pelenkázó asztal kétféle nagyságú pelenkázó felülettel vásárolható:

38×65 cm-es
55×75 cm-es

Lényeges, hogy az asztal maga védőkorláttal, a fiókok pedig kihúzás-gátlóval legyenek felszerelve. Jelentős összeget tudunk spórolni, ha olyan pelenkázó asztalt választunk, ami később komóddá alakítható.

Egyéb jó tanácsok otthonra:
Ne használjunk kispárnát a kiságyban!
Ne állítsuk a kiságyat ablak, lámpa, dekoráció, vagy olyan bútor közelébe, aminek a segítségével a baba ki tud mászni!
Ne legyenek éles sarkai és élei a bútornak!
Ha a csecsemő már meg tud fordulni, állítsuk a matracot a legalsó fokozatra!
A pelenkázó asztalon soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket!

Bébi-, és gyermek lábbeli

A bébi-, és gyermek lábbelik esetén fontos tudni, hogy a gyermekláb évente akár 2-3 méretet is nő, ennek ellenére mindig kényelmes lábbelit válasszunk a kicsinknek.
A gyermek lábbeliknél nyolcféle elnevezést és mérethatárt különböztetünk meg francia méretszámban, ezek a következőek:

Bébi lábbeli (17-19)
Tipegő lábbeli (20-21)
Kisgyermek lábbeli (21-25)
Gyermeklábbeli (26-30)

Ezek a lábbelik széles orr-résszel készülnek, hossz-méret határuk azonos, bár a kisfiú lábbelik már szélesebbek és bővebbek, mint a kislányoké. Az előbb felsorolt lábbelik sarokmagassága, ami 5mm-enként változik az alábbiak szerint alakul:

Bébi lábbeli: 5 mm
Tipegő lábbeli: 5, illetve 10 mm
Kisgyermek lábbeli: 5-15 mm
Gyermek és kisfiú lábbeli: 5-20 mm
Leányka, leány és kisfiú lábbeli: 5-35 mm

Mivel a gyermekek esetén is a láb tartja egész testüket, nagyon fontos odafigyelni minden apró elváltozásra. A szerzett lábbetegségek ugyanis már gyermekkorban kialakulnak és végig vonulnak életünkön. A járó gyermek esetén a hosszanti boltozat hiánya normálisnak mondható, nem kell egyszerre a lúdtalpra gondolni, ez ugyanis később folyamatosan kifejlődik.

Nézzük végig, milyen szempontokat kell figyelembe venni gyermekcipők vásárlása esetén:
Olyan lábbelit válasszunk, melynek az orr-része széles!
A lábbelik talprésze egészen a sarokrészig a hosszmérethez viszonyítva széles legyen!
Legyen a cipő hajlékony, alsó része tapadjon jól a járósíkhoz!
Az utolsó és egyben legfontosabb szabály, hogy minden vásárlásra vigyük magukkal a gyereket, így meg tudunk róla győződni, hogy melyik a legjobb választás.

Játékok
Amennyiben gyermek – főleg 3 éves kor alatti – számára szeretnénk játékot vásárolni, kerüljük az olcsóbb piaci árusokat, igyekezzünk bababoltból, babaáruházból személyesen, vagy a webáruházán keresztül, minősített termékeket vásárolni. Fontos, hogy olyan játékot vegyünk, ami a gyermek korának és adottságainak megfelel. Egy jó játékszer követelményei tehát a biztonságosság, izgalom, változatosság, tartósság és az örömszerzés.
Lássuk a vásárlás során figyelembe ajánlott kritériumokat:
Csak megbízható helyen vásároljunk!
Keressük a játékon vagy a csomagoláson a CE jelzést, amennyiben ezt nem találjuk, a játék nem gyermek számára készült.
A 3 év felettieknek készült játékot ne vegyük meg a 3 éves kor alatti gyermeknek, ezek ugyanis veszélyesek lehetnek számukra!
A kis játékelemeket tartsuk távol a gyermekektől, hisz ezeket bármikor lenyelhetik!
Kioldó szalag, hosszú zsinór ne legyen a játékon!
Keressük és kérjük a magyar nyelvű utasítást! (Egyszerű játékokhoz ne

m kötelező használati utasítást adni, ugyanakkor az összeszerelést igénylő játékoknál, bonyolultabb, társasjátékoknál elengedhetetlen).

Kismama fehérnemű, ruhanemű
A terhesség testileg, lelkileg egyaránt megváltoztatja a kismamát, megváltozik testének tömege, ami némely pontokon jelentős túlterhelést okoz. Ezáltal kialakul az úgynevezett kismamatartás, amely derék-, és gerincpanaszokhoz vezet. A várandósság különböző hónapjaiban célszerű mindig másfajta fehérneműt hordani, természetesen olyat, ami mind a babának, mind a kismamának kényelmes.
Melltartók esetén a terhesség első pár hónapjában célszerű csak egy-két számmal nagyobb melltartót hordani, míg a kismama melltartók jelzését az alábbi táblázat szemlélteti:

Kosár jelölése Mellcsúcson mért méret és mell alati méretkülönbségek
CUP AA 10-12 cm
CUP A 12-14 cm
CUP B 14-16 cm
CUP C 16-18 cm
CUP D 18-20 cm
CUP DD vagy E 20-22 cm
CUP F 22-24 cm
CUP G 24-26 cm
CUP H 26-28 cm

A terhesség előrehaladtával mindenképpen érdemes kismama-melltartót vásárolni, mivel számottevő változás következik be a mell méretében, felépítésében. Léteznek szülés utáni szoptatós melltartók, melynek zárható és nyitható mellkosarai megkönnyítik a szoptatást. A szoptatós melltartót, csak a 7. hónap után célszerű megvásárolni, és ajánlott eggyel nagyobb méretet választani.
Nemcsak a melltartókat, hanem a nadrágokat is úgy alakítják, hogy a kismama minden időszakra találjon számára kényelmeset. A terhesség utolsó szakaszában praktikus olyan nadrágot viselni, amely alulról megtámasztja a hasat, tartást biztosít a deréknak, egyáltalán nem szoros, így csökkenti a fennálló fájdalmakat.
Mivel a kismamáknak megnövekedett az alvásigénye, fontos hogy kényelmes hálóinget és pizsamát válasszanak maguknak.

Biztonsági gyermekülés
2002. január elsejétől Magyarországon is kötelező a biztonsági gyermekülés használata. Ez az előírás azokra a gyermekekre vonatkozik, akik testmagassága nem éri el a 150 cm, életkora pedig a 12 évet. Vásárlás során csak azt az ülést vegyük meg, melyen rajt szerepel a biztonságot tanúsító jóváhagyási jel, az ajánlott súlycsoport, a gépkocsi kategória, a gyártó, a terméknév, valamint az ECE R44/04 jelölés. Fontos, hogy a gyermek kényelmesen üljön az ülésben, melyet a gépjármű biztonsági övével lehet rögzíteni.
A biztonsági gyermeküléseket súlycsoportok szerint kategorizálják:

0+: születéstől kb. 13 kg-os baba esetén
1: 9-18 kg-os gyermek esetén
2: 15-25 kg-os gyermek esetén
3: 22-36 kg-os gyermek esetén
2/3: 15-36 kg-os gyermek esetén.

A legkisebbek számára az e célra kialakított bébi kagylók a legmegfelelőbbek, amelyeket menetiránnyal háttal, hárompontos biztonsági övvel kell rögzíteni. Ahol elöl légzsák van, oda tilos bébi ülést beszerelni.
A biztonsági gyermekülést csak gyári bekötési pontokhoz szabad rögzíteni, melynek feszességéről minden indulás előtt célszerű meggyőződnünk. Mivel csak a legmegfelelőbben rögzített biztonsági gyermekülés adja a legnagyobb védelmet, szánjunk időt az átvizsgálására! Az utazás alatt ne helyezzünk a kalaptartóra nehéz tárgyakat, mert erősebb fékezéskor ráeshetnek a babára. A gyermekülést mindig a saját huzatával használjuk, amely levehető és mosható, így rendszeresen tisztán tudjuk tartani.

Reméljük hasznosnak tartottátok a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság útmutatóit és ezek figyelembe vételével tervezitek közös jövőtöket.