Babaházwebáruház blogkép

„Kád után az uszodában…” – Mindent a babaúszásról

Mindent a babaúszásrólManapság a kisbabás családok jelentős része dönt úgy, hogy – a babaúszás számos előnyét kihasználva – ellátogat az „usziba” és beiktatja programjukba ezt a vízi tevékenységet. A kilenc hónap magzatvízben töltött idő után nem meglepő, hogy a csöppség nem ódzkodik a feladattól, és a kezdeti meglepettség követően mosolygó arccal csapdossa a vizet. Mégis fontos tisztában lenni azzal, mi mindenre kell odafigyelni a babaúszással kapcsolatban.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy mikor érdemes elkezdeni a babaúszást. Az egyik legmeghatározóbb az úgynevezett búvárreflex megléte, amely a kisbabákat lélegzetük ösztönös visszatartására készteti, ha víz alá kerülnek. A képesség elmúlásának ideje változó, van, akinél már 4-5 hónaposan megszűnik, de általában 6-7 hónapos korig tart, ezért javallott minél hamarabb elkezdeni. Érdemes azonban tudni, hogy három hónapos kor alatt a baba immunrendszere még nem elég erős, ezért addig az otthoni „kádas” fürdés – mintegy felkészítő – javasolt.

Miután kiválasztottuk a megfelelő uszodát, és beszereztük a szükséges igazolásokat – szívelégtelenséget, nyitott gerincet, vízfejűséget kizáró – indulhat a kaland. Minden „kezdő” szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy ez egy új élmény, egy új környezet, amit a babának meg kell szoknia, ezért nem kell megijedni, ha az első alkalmak sírással végződnek, hisz a pozitív hozzáállás meghozza a gyümölcsét. A babaúszás során javul a kicsik edzettsége, pszichés fejlődése, megerősödik keringési,- és immunrendszerük, és legfőképpen még szorosabbá és bizalmasabbá válik kapcsolatuk a szülőkkel. A csoportos foglalkozások fejlesztik a szocializációs készségüket, hisz érzékelik azt, hogy egy közösségben vannak. Ezáltal később hamarabb válnak közösségi emberré és teremtenek kapcsolatokat másokkal. Fontos, hogy az anyukák mellett az édesapák is minél több alkalommal részt vegyenek az úszásórákon, hisz ez segít közelebb kerülni gyermekükhöz.

Természetesen olyan uszodába kell vinni gyermekünket, ahol megfelelő módon előkészített és üzemeltett medencék, illetve az egyéb körülmények – gondolok itt a foglalkozások utáni higiéniás teendőkre, a megfelelő folyadékpótlás lehetőségére – biztosítják a kicsik és a szülők komfortérzetét. Mint minden sport és fejlesztő tevékenység esetén fontos a rendszeresség, ezért ajánlott heti két alkalmat szánni arra, hogy elvigyük és kísérjük porontyunkat a medencében. Később aztán minden szülő megérzi majd, hogy mikor jött el az az idő, amikor a gyermek már egyedül is képes boldogulni a vízben és ekkor lesz érdemes beíratni úszásoktatása.

Mindent a babaúszásrólA Celldömölki Vulkán Gyógy-, és Élményfürdő – egészségközpontú kínálata részeként – családbarát jellegénél fogva, minden vasárnap délelőtt babaúszásra várja a város és a környék érdeklődőit. A kedvezményes belépőjegyek biztosítják, hogy egy egész család jutányos áron érezhesse jól magát a létesítménybe. A nyár folyamán is nagy szeretettel várja a babákat és a szülőket a celldömölki Vulkán Gyógy-, és Élményfürdő babaúszás oktatója, Lanz Gabriella. A 15-20 perces foglalkozások vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődnek a haladó csoporttal, majd fél 10-kor a kezdőkkel, 10-kor pedig a 3 éves gyermekek bizonyítják úszástudásukat a medencékben.

 

A babamasszázsról röviden

Mindent a babaúszásrólA babaúszáshoz hasonló jótékony foglalkozás a 2-3 hónapos kortól javasolt babamasszázs. Az Indiából származó évezredes technika egyre nagyobb teret hódít Magyarországon, számos kísérlet bizonyítja ugyanis előnyeit mind a babák, mind a mamák számára. De nézzük konkrétan, mik is ezek!

A babamasszázs:

• stimulálja a bőrt, a légző-, és keringési rendszert, a nyirokkeringési rendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, illetve segíti az immunrendszer működését, az érzék-szervek és az izomrendszer fejlődését.

• hatására a babák ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, éber állapotban pedig aktívabb lesz a figyelmük.

• után kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul.

• oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könnyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét.

• olyan bensőséges kapcsolatot alakít ki a babák és a szülők között, hogy az anyuka és az apuka megtanulja megérteni gyermekük minden mozdulatát, jelzését.

Mindent a babaúszásrólLátható tehát, hogy a csecsemőmasszázsnak egyáltalán nincs negatív hatása, rendszerességének köszönhetően pedig olyan természetes és megszokott folyamattá válhat a baba életében, mind a babaúszás.