Karácsonyi bejgli egészségesen

A karácsony ünnepének, manapság nélkülözhetetlen jelképe a karácsonyi bejgli diós, illetve mákos változata. Azonban ez nem mindig volt így: Magyarországon az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált népszerű karácsonyi ünnepi eledellé, melyet az osztrákok tettek népszerűvé hazánkban. A bejgli ugyanis eredetileg német étel (a neve is német eredetére utal: beugen=hajlítani).
A mák és dió töltelék is a karácsonyi szimbólumokhoz tartozik: a mák a gazdagságot, bőséget, termékenységet jelképez, míg a dió az egészséget és jólétet. Bejgli kínálásával ezt kívánjuk szeretteinknek karácsony ünnepén.
Ha a bejgli diós, akkor számos pozitív tápanyaggal gazdagítjuk szervezetünket a dió által. Rendszeres diófogyasztással a dió esszenciális zsírsavtartalma révén a vérnyomásunk megfelelően karban tartható, magas telítetlen zsírsavtartalma pedig segíti a koleszterinszint megfelelő beállítását, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen védelmez. Omega-3-zsírsav tartalma kedvező, inzulinképződése ismert, így csökkenti a cukorbetegség kockázatát. E-vitamin- és folsavtartalma miatt pedig immunerősítő hatású.
Ha a bejgli mákos töltelékes, akkor is sok jótékony tápanyaghoz jutunk a mák által. A mák gazdag B1, B2, B3, B6 vitaminban, kalciumban, vasban, cinkben, foszforban, és magnéziumban, tehát ásványi-anyagforrása kedvező. Csontritkulás megelőzéséhez nagyszerű megoldást nyújthat, hiszen a mákban rejlő nagy mennyiségű foszfor által a kalcium hatékonyabban épül be a csontozatba. Hasonlóan a dióhoz, a mák is rendelkezik vérnyomáscsökkentő hatással a megfelelő zsírsavtartalma miatt, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is hatékony védelmet nyújthat, ráadásul az idegrendszerünkre is nyugtató hatással van.
Az egészséges bejgli az alapanyagok minőségében rejlik. Lehetőleg megbízható forrásból szerezzük be a mákot és diót, őstermelőtől, biopiacon, vagy ha lehetőségünk van rá, akkor a saját kertünkből. A bejlgi tésztáját teljes kiőrlésű lisztből készítsük, a szükséges zsiradékot vajból nyerjük, ne pedig hidrogénezett növényi margarinból, olajból. A tölteléket úgy tehetjük minél egészségesebbé, hogy kevés cukorral dúsítjuk, hiszen nem az elnyomó édes íz a lényeg, hanem az, hogy a dió, illetve a mák íz legyen a domináns. Igaz, hogy a karácsony ünnepéhez a hagyományos ízű bejglik tartoznak, azonban aki kedveli a merészebb ízeket, a tölteléket különböző módon lehet ízletesebbé tenni: a mákos és diós bejglit egyaránt mazsolával, citromhéjjal, a mákos töltelékeset dúsíthatjuk almával, meggyel, sütőtökkel, a diós töltelékeset pedig naranccsal vagy vörösáfonyával.