Karácsonyi ötletek- Süssünk, süssünk valamit

Mézeskalács sütés

Akkor az igazi az ünnepre való készülődés, ha a család apraja és nagyja egyaránt részt vehet a munkálatokban. A mézeskalács sütés minden szempontból nagyszerű dolog. Az elkészült figurák nem csak finomak, de a lakás, a fenyőfa díszei is lehetnek. Ráadásul már hetekkel az ünnep előtt elkészíthetők, hiszen nagyon sokáig elállnak. Ha az anya legyúrja, kisodorja, a gyerekek szaggatják, majd sütés után az egész család együtt díszíti őket, akkor ez egy igazán szép és vidám program lehet mindenkinek.

Íme egy nagyszerű mézeskalács recept:

Hozzávalók: 1 kg liszt, ½ kg porcukor, 20 dkg méz, 6 egész tojás, 2 dkg szódabikarbóna, 2 dkg fahéj, 8 dkg margarin, kevés tejföl.
Elkészítés: Az alapanyagokat összegyúrjuk. Tejfölből annyit teszünk hozzá, hogy a tészta ne legyen ragacsos. A tésztát akár 2-3 cipóra is osztatjuk, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. A cipókat kb. fél cm vastagra sodorjuk, majd a formák segítségével kiszaggatjuk. Ha karácsonyfadíszt is készítünk, akkor ne felejtsük el tűvel kilyukasztani a szaggatott formákat. A mézeskalácsot vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük, majd megsütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, legyenek még frissek és valamelyest puhák, amikor kivesszük őket a sütőből.
Máz: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet verünk fel. Addig verjük, míg kemény habot nem kapunk. Ekkor egy zacskóba töltjük, melynek kilyukasztjuk a sarkát, és az így kapott eszközünkkel csodaszép mintákat rajzolhatunk a mézeskalácsokra.
Tipp: Ennek a receptnek a felhasználásával egyébként is jó állagú kalácsokat kapunk, de még jobban megpuhíthatjuk őket, ha egy zárt edénybe tesszük, és köréjük rakunk pár szelet almát.

A sütéshez jó kedvet, a mézeskalácsokhoz pedig jó étvágyat kívánunk :)!