Készüljünk a húsvétra 1.

Közeleg a húsvét! Ez az ünnep minden család számára nagyon fontos. A keresztény emberek életébe nem hirtelen toppan be az ünnep, hiszen 40 napos böjt, majd a virágvasárnap, a nagypéntek és a nagyszombat ünnepnapjai előzik meg. Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. A hagyományok szerint a hosszú böjt után a hívő emberek sonkát, kalácsot, főtt tojást visznek a templomba, ahol megszentelteik azokat, majd otthon családjaik körében bőséges lakomát tartanak.

A húsvét a hosszú téli hónapok utáni első családi ünnepünk is. Ekkorra már beköszönt a tavasz, gyönyörű virágok, zöld növények díszítik a környezetünket. Jelentőségének és a tavasznak köszönhetően a megtisztulás , az újjászületés ünnepe is. Készülődünk, díszítünk, összehívjuk a rokonságot.

A díszítés elemeiként a húsvét szimbólumait használjuk. A tojás és a nyúl a termékenységet jelképezi. A bárány a Biblia egy sokszor visszatérő szereplője, így a húsvét jelképévé is vált. Ahogy a bárány áldozatként szerepel a Bibliában, úgy Jézus Krisztus is áldozatot vállalt, értünk a halálával fizetett. A barkaág a virágvasárnaphoz köthető, nálunk a pálmát és az olajágat szimbolizálja.

A család együtt készülődhet testben és lélekben. Ha részt veszünk a nagypénteki passiójátékon, átélhetjük az ünnep jelentőségét, megráz, majd felemel bennünket a Passió története. Kidíszíthetjük otthonunkat, együtt készülődhetünk gyermekeinkkel erre a szép ünnepre.

Következő cikkünkben a tojásfestés és a locsolás hagyományairól szólunk, majd pár dekorációs ötlettel kedveskedünk Nektek!

Addig is jó készülődést kívánunk!