Kis dolgok a nagy dolgok?

Kis dolgok a nagy dolgok? Avagy pelenkázás másként!

Mosható pelenkázás, szemléletváltás a zöld jövő érdekében

Kis dolgok a nagy dolgok?A környezetvédelem, valamint a fenntartható fejlődés térhódítása már a gyermeknevelés terén is komoly kérdéseket vet fel. A babavárás időszaka kiváló lehetőség többek között arra, hogy hosszútávra megtervezzük a kis jövevény érkezésével kapcsolatos kiadásainkat, melyek szerves részét képezik „kis” és „nagy” dolgok egyaránt.
Míg évtizedekkel ezelőtt nem volt más megoldás, mint a textil pelenkák használata, a 21. század emberének legfontosabb szempontjává e téren is a kényelem és az egyszerűség vált. Bizonyára sokan tudják, hogy az eldobható pelenkákat elsőként utazások, nyaralások idejére találták ki a ’60-as években. Mára viszont a pelenkapiac uralkodóivá váltak, annak ellenére, hogy sokkal drágábbak és „ártalmasabbak”, mint mosható társaik. Arról viszont már kevesebben értesültek, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a ’70-es években – elsősorban higiéniai okokból – törvényben szabályozta az eldobható pelenkák tartalmának kiürítését a kidobásuk előtt. A folyamatos újítások, intézkedések ellenére a pelenka-kérdés egyre csak bonyolódik, sürgős megoldásra várva környezetünk érdekében. Magától értetődő a kérdés, hogy ezért a kényelemért vajon, milyen árat fizetünk?

Egy brit tanulmány szerint a kisbabás szülők 90%-a eldobható pelenkát használ és a maradék 10%-nak is csak mindössze 2%-a ragaszkodik kizárólag a mosható pelenkához. Ezt a kimagasló arányt ellensúlyozva a legtöbb nyugati országban (Ausztria, Anglia) már államilag támogatják a mosható pelenkák vásárlását, melyek mellett a következő érvek szólnak:
· környezetvédelem, hulladékgazdálkodás – Az első és egyben legfontosabb szempont. Felnőtt emberként nemcsak magunkért és családunkért, hanem a környezetünkért is felelősséggel tartozunk. Az eldobható pelenka előállítása és utóélete is környezetszennyező, valamint a kommunális hulladék egyre növekedő mennyiségének újabb anyagi vonzata van (szemétszállítás).
· anyagi megtakarítás – Egy hazai honlapon található kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolható, hogy a mosható pelenkák használatával 6-7000 forint spórolható meg havonta. Egy átlagos ideig pelenkázott baba 5-6000 darab pelenkát használ el a szobatisztaságig, mosható pelenkával a megtakarítás 150 ezer Ft. Csak gondoljunk bele, mennyi mindent lehetne venni ebből a kicsinek?
· egészségügyi szempont – Az eldobható pelenkákban babánk alsó teste hosszú órákon keresztül mintegy üvegházban van, amely táptalaja a baktériumoknak és a gombáknak.
· lerövidül a pelenkázás időszaka – Mivel a gyermek a felszívódás ellenére is jobban érzi a nedvességet, hamarabb szeretne majd megválni a bugyortól, amely nagy segítség lehet a szobatisztává válás folyamatában.

Kis dolgok a nagy dolgok?Mindezeket összevetve, az egyik legfontosabb probléma, amely a pelenka-vita kapcsán szóba kerül, a környezetszennyezés. Hatékony hulladékgazdálkodás, pelenka-újrahasznosítás, mind-mind olyan fogalmak, melyek a nemzetközi pelenkagyártó cégek fejében is szöget ütöttek. Az eldobható pelenkák előállításában részt vevő vállalatóriások lépten-nyomon arra törekednek, hogy figyelemmel kísérjék termékeik útját, hisz, ahogy azt már fent említettük, mind a bennük lévő anyagok, mind utóéletük hatással van a környezetünkre. Élen járnak az Egyesült Királyság aktivistái, akik 2010-ben megépítették az első pelenka-újrahasznosító üzemet. Ez a létesítmény alkotóelemeire bontja a pelenkákat, majd újrafeldolgozásra alkalmas anyagokat hoz létre belőlük. Kicsit távolabb, Mexikóban olyan gombafajtát termesztenek, mely képes az eldobható pelenkák anyagának majd 100%-át lebontani.
De mi a helyzet Magyarországon? Nálunk nincs villamos áramot, vagy műanyag tetőcserepet előállító „pelus-üzem”, nincs lebontásra alkalmas laskagomba termesztés, még a szelektív hulladékgyűjtés sem olyan szinten zajlik egyes helyeken, mint kellene. Ahogy azt a külföldi példák is mutatják, a fejlettebb országokban állami szinten, horribilis összegeket fordítanak a környezet tehermentesítésére. Hazánk lépéshátrányát viszont csak egyénileg, kényelmünk viszonylagos feláldozásával tudjuk csökkenteni. A cél, hogy ne kerüljön több 100 ezer tonna pelenka évente a hulladéklerakókba! http://www.scribd.com/doc/14142198/Fenntarthato-haztartas-tanulmany (letöltve: 2011. augusztus 15.)

Kis dolgok a nagy dolgok?Az eldobható pelenkák, készüljenek, akármilyen környezetbarát anyagból 50-100 év alatt bomlanak le. Ezt is a gyermekeinkre hagyjuk? Annak érdekében, hogy óvjuk Földünket a pelenkázás folyamán a természetbe kerülő szeméthalomtól, a legegyszerűbb megoldásnak jelen pillanatban a mosható pelenkák tűnnek. Ezek a közhiedelemmel ellentétben modernek, észetes, bőrbarát anyagaik égáteresztők, nagyobb nedvszívásúak és kényelmesek. Mosásuk az automata mosógépekkel mosópor és az öblítőként szolgáló ecet segítségével ét-háromnaponta elegendő, a vízfogyasztás pedig egyáltalán nem több, hisz együtt lehet mosni a kicsi bizonyos ruháival is. Vasalni egyáltalán nem, sőt kimondottan tilos őket, szárításukra legmegfelelőbb a szabad levegő. Kialakításuk szerint két fő típusuk létezik: a 2 az 1-ben (all in one), amelynél a nedvszívó flanel-réteget egybevarrták a vízzáró külsővel, valamint a külön belső és külön külső részből álló változat.
Természetesen mindenki maga ítéli meg a pelenka-vita mely nézeteivel ért egyet, de hazánkban a „mosásra való áttérés” tûnhet a legeredményesebb módszernek, amely biztosítja gyermekeink számára az egészséges életteret. Végezetül, nem célunk pálcát törni azok felett, akik élvezik az eldobható pelenka nyújtotta elõnyöket és lehetõségeket, hanem rávilágítani arra, hogy minimális energiaráfordítással és szemléletváltással többet tehetünk a környezetünkért, mind gondolnánk.