Kismamák véleménye a szülésfelkészítő klubról

Szeifridné Kis Olga, a szülésfelkészítő klub vezetője egy korábbi tanfolyam során kérdőív kitöltésére invitálta a résztvevő kismamákat. Ennek célja az volt, hogy lássa, a tanfolyam mennyire hasznos és miben segíti a kismamákat a várandósságuk során valamint az anyaságra való felkészülésben.

Kismamák véleménye a szülésfelkészítő klubrólNéhány kérdést és néhány választ adok most közzé, hogy a kismamák tapasztalatai alapján is véleményt alkothassatok a foglalkozásokról.

Honnan értesültél (ha még emlékszel) a Kismama klub létezéséről?

Sz. Nikoletta-Az interneten találtam rá. Kerestem egy ilyen szülésfelkészítőt hátha indul a közelben és valahogy rábukkantam a tiédre.
M.-H. Melinda- Én az előző csoportból K. Adritól hallottam hogy van ilyen tanfolyam.
G. Márta-Én a Baba boltból és ismerősön keresztül is.
I. Mónika- Avédőnőm mondta, hogy egy kismama klub indul.
L. Adrienn-a védőnőtől
C. Adrienn-Én a védőnőmtől hallottam a klubról,Alsóságon a faliújságon kint volt a program.
Sz. Kata-Ha jól emlékszem,egy ismerősöm látta a képújságban a hirdetést,így szólt nekem róla. Én akkor már egy kis ideje keretem valami hasonlót..
M. Violetta-Védőnőmtől, terhesgondozás során.
H. Ildikó- Ha jól emlékszem a Kemenesalja újságban olvastam róla először, de már akkor eldöntöttem, ha lesz ilyen kezdeményezés mikor én is állapotos leszek akkor biztosan elfogok menni. Az idei alkalmakról a baba boltban kaptam tájékoztatást.

Mi volt a motiváció, ami elvitt téged oda?

G. Judit Ilona-Se rokonom, se baratom aki erdemben tudott volna segiteni. A gyerekekrol, terhessegrol pedig a minimalisabbnal is kevesebb informaciom volt. Ami azonban igazan odavitt, hogy azt sem tudtam mit kell kerdezni. Ugy gondoltam, hogy egy szuleszno mar biztos talalkozott a legtobb kerdessel amit en feltehetnek es bizonyara sok anyuka van, akinek helyettem is eszebe jut majd kerdes. Vegul idovel nekem is lettek kerdeseim 🙂
Sz. Nikoletta- Szerettem volna találkozni hasonló kismamákkal, tudni ők hogyan viselik az idő előrehaladtát, hogy készülnek a nagy napra és az azt követő időszakra…. és persze ezáltal én is felkészült akartam lenni. A neten ma már mindent megtalálni, de egy ilyen csoportban emberközelségből kapjuk meg a választ a kérdéseinkre és sokat tanulhatunk azáltal, hogy más szintén tapasztalatlan kismamák is felteszik azokat a kérdéseket, ami nekünk is fontos. Illetve az utolsó hetekben jó kis kikapcsolódási lehetőség.
M.-H. Melinda – A motiváció az volt, hogy mire megszületik a baba, „képben” legyek bizonyos dolgokkal, illetve hogy más kismamákkal tudjak találkozni, beszélgetni a várandósságról.
G. Márta -Az, hogy a felmerülő kérdéseinkre választ kapjunk az illetékesektől és ne csak a szüleinktől, barátainktól.

I. Mónika -Azért jelentkeztem, mert mindent meg szerettem volna tudni erről az áldott állapotról, de szakértőtől akartam tudni ezeket, nem csak a rokonaimtól, akiknek kisgyerekeik, babáik voltak.
L. Adrienn -az ember az ismeretlen dolgoktól fél, ezért szeretne minél több ismeretre, tudásra szert tenni ill. nagyon megnyugtató érzés az, hogy a kórházba érve ismerős arc fogadja.
C. Adrienn -Jó volt olyanokkal beszélgetni akikkel hasonló helyzetben voltam,valamint a „felvilágosítás” miatt mentem,hisz rengeteg dologról fogalmam sem volt.
Sz. Kata -Kismamákkal megismrekedni, és természetesen feltérképezni, megismerni a terhességet, és a szülést, beszélgetni erről olyanokkal,akik átérzik, és ismerik a szituációkat.
M. Violetta -Első babánkat vártuk és minden tudás nagy segítségünkre volt.
H. Ildikó -Minél jobb anyukája szeretnék lenni a mi kis tündérkénknek, mindent megadni neki és felkészülni az érkezésére, és segíteni a férjemnek, hogy ő is minél jobb apuka lehessen, És ha adódik valami kis probléma azt nem túlreagálni szeretném hanem a legjobban csinálni. Ezért úgy gondoltam egy kis segítség igazán jól jöhet olyan tapasztalt emberektől, mint te is vagy illetve a meghívott vendégek.
H. Szilvia-.Kíváncsi is voltam,hogy mi is vár rám,és csak jót tudok mondani 🙂

3. Hasznosnak, érthetőnek, a gyakorlatban használhatónak találtad-e azt ott elhangzottakat?

G. Judit Ilona-Igen. Minden szempontbol sokat tanultam az összejöveteleken.
Sz. Nikoletta- Azt gondolom, nagyon hasznos ez a program, sok mindent tanultam. A kórházlátogatás kimondottan jó dolog, hiszen nyugodtabban indulunk útnak ha tudjuk ott, hogy működik minden. A babaházat pedig nagyon jó ötlet bevonni sok jó terméket mutatnak. Utólag visszatekintve a kórházban töltött idő alatt találkoztam néhány kismamával akikkel itt ismerkedtem meg. Szilvivel azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, vele voltam egy szobában segítettünk egymásnak, a jó és a rossz pillanatokat is együtt éltük át. Már ezért megérte!
M. –H. Melinda -Nagyon hasznos volt az egész tanfolyam, főleg a szülés és szoptatás része, de a szülés utáni papírok elrendezésében-megértésében is hasznos volt.
G. Márta -Érthető volt minden, hasznosságát, majd a közeljövőben teszteljük:) De úgy gondoljuk, hogy hallottunk olyan dolgokat, amik a gyakorlatbannagy segítségünkre lesznek.
I. Mónika -nagyon szakszerűnek és hasznosnak találtam minden információt, sok olyan volt amit kisgyerekes anyáktól sem hallottam volna.
L. Adrienn -igen, nagyon jó a tematika, igyekszik minél jobban bemutatni a tényeket, racionális és érthetővé teszi a folyamatokat. Az s nagyon hasznos, hogy a termékek bemutatásával az ember tudja mihez kötni az elhangzottakat
C. Adrienn -Nekem nagyon tetszett az egész,tényleg sok hasznos dologról hallottam,jól jött,hogy nem a teljes ismeretlenség várt.
Sz. Kata-Teljes mértékben!
M. Violetta -Mindenképp. Nagy segítség volt a vásárlásnál, és főleg a felkészülésben, nem ismeretlenül vágtunk neki az „ismeretlennek”. J
H. Ildikó -Igen, nagyon jók voltak, igazából nekem azok az alkalmak tettszettek nagyon mikor a szoptatásról volt szó vagy mikor jöttek a védőnők és meg lehetett fogni a babát gyakorlatban is. Igazából kiemelni sem könnyű dolgokat, mivel mind nagyon jó volt.
H. Szilvia-.Nekem hasznos volt,mert tudtam milyen dolgok amikre oda kell figyelni,akár már az elején is.Meg a szülőszoba látogatás is hasznos volt,mert már nem volt olyan idegen.

Mai cikkünkből tehát megtudhattátok, hogy egy korábbi szülésre felkészítő klub tagjai honnan szereztek információkat a tanfolyam létezéséről, mi motiválta őket a részvételre, és a tanfolyamon hallottakat mennyire tudták a mindennapi gyakorlatba átültetni. A közeljövőben további, a résztvevő kismamák tollából született véleményeket is megosztunk veletek!

Addig is szép babavárást kívánunk minden Kismamának, és ne feledjétek, a szülésfelkészítő klub ajtaja mindenki előtt nyitva áll!