Mamatens - mert a szülési fájdalmak enyhíthetők!

Mamatens – mert a szülési fájdalmak enyhíthetők!

A SZÜLÉSI FÁJDALMAK KEZELÉSE MAMATENS KÉSZÜLÉKKEL

Mamatens - mert a szülési fájdalmak enyhíthetők!Először ismerkedjünk meg a TENS – elmélettel. A TENS egy mozaikszó, a transcutaneous electrical nerve stimulation kifejezés rövidítése. Ez bőrön keresztül történő idegi ingerlést jelent. Az elektromosságot még nem ismerték, de már végeztek elektroterápiás kezeléseket. A római császárság idejében Claudius császár uralkodása alatt a fürdőmedencébe bénult gyermekek mellé elektromos halakat helyeztek, és ezek áramütésétől várták a bénulások oldódását, javulását. A kezelésekhez háromféle halat, elektromos harcsát, zsibbasztó ráját és elektromos angolnát használtak. Az elektromos kezelések modernkori változatát Melzack és Wall orvostudósok dolgozták ki a hatvanas évek elején. A fájdalomérzés az agyban tudatosul. Az agyba érkező fájdalomingereket az idegvégződések az idegpályákon keresztül juttatják el, nagyon bonyolult áttételeken keresztül. Melzack és Wall megállapították, hogy a gerincvelő hátsó szarvában elhelyezkedő vastag idegrostok egy 144 Hz-es frekvenciájú hullámmal a bőrön keresztül nagyon jól ingerelhetők. Ezek az idegrostok fogadják a perifériákról érkező fájdalomingereket, így ezeknek a feladata, hogy ezt megszűrve az ingert az agyba továbbítsák. A külső ingerlés hatására az említett idegrostok egy „telítettségi” állapotba kerülnek, tehát nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket. Mintegy bezárják előttük a kaput, s így az agyba juthat el a fájdalominger. Ezáltal megszűnik a fájdalomérzet.

Ma az az elfogadott álláspont, hogy az egyén fájdalomtűrő képessége attól függ, mennyi az endorfin termelése. Ez a hormon a szervezet saját fájdalomcsillapítója. Nemcsak fájdalmat csillapít, de jutalmaz is. (Ennek is köszönhető, hogy a szülés a fájdalom ellenére boldogságot okoz). A TENS kedvező hatása -legalábbis részben- az agyban történő endorfin felszabadulásának stimulálása révén jön létre. A fájdalomcsillapítók gyakori alkalmazása gátolja a szervezet endorfintermelő képességét. Szemben a TENS készülékek hatásával, amely kifejezetten elősegíti a az endorfin termelődést.

A szülés folyamata -akárhogy is nézzük- fájdalommal jár mind a kismama, mind a kisbaba számára. Kinek kevésbé fájdalmas, kinek őrülten fáj, ahogy minden szülés más és más. Az alább ismertetsére kerülő készülék abban segíti a szülő nőt, hogy meglehetősen csillapíthassa a szülés során fellépő fájdalmakat, és később a „nagy nap” felidézése csak szép emlékeket hozzon elő.

Mamatens - mert a szülési fájdalmak enyhíthetők!A MAMATENS készülék használata: Ez egy olyan TENS készülék, amit kifejezetten a szülési fájdalmak kezelésére fejlesztettek ki. Maga a szerkezet könnyű, lehet vele mozogni, ami a vajúdás időszaka alatt fontos szempont. Tartozik hozzá egy övcsipesz és egy könnyen oldódó nyakpánt. Ezek is a mobilitás biztonságát szolgálják. A működtetés megkezdése előtt négy elektródát kell elhelyezni a hátra. Sohasem a hasra! Az első elektródapár a melltartóvonal alá, a második közvetlenül a fenék fölé kell, hogy kerüljön a gerincoszlop két oldalára. Ezek azok a pontok, ahol a méh felől érkező érző idegpályák belépnek a gerinccsatornába. A mamatens használata könnyen elsajátítható. Lehetővé teszi, hogy a szülő kismama maga irányíthassa a fájdalomérzet függvényében a fájdalomcsillapítást. Három program biztosítja a lehetőséget, hogy a fájdalom típusának megfelelően váltogatható legyen az üzemmód, az intenzitási szint. Az „A” program a méhszáj tágulásának kezdetekor nyújthat segítséget. Serkenti az endorfinok felszabadulását, enyhén nyugtató hatású. Az „A1” üzemmód a fájások között, az „A2” üzemmód pedig a fájások során nyújt segítséget. A vajúdó nő egy gombnyomással váltogathat az üzemmódok között. Az elektromos impulzusok erősségét is lehet változtatni, hiszen a készüléknek 15 intenzitási szintje van. A fájások erősödésével az „A, A1, A2” programok már nem nyújtanak elegendő segítséget, ezért ekkor a programválasztó gomb segítségével válthatunk a következő, azaz a „B” fokozatra. Hogy mikor következik el ez a pont, az mindenkinél egyéni. Ebben a programban két üzemmód van: fájások között „B1”, fájások során a „B2” állás használata javasolt. Ha jön a fájás, csak egy gombot kell megnyomnunk, máris a „B2” fokozaton működik tovább a készülék. Itt az előzőektől kissé eltérő jellegű stimulációval találkozhat az anya, azaz enyhén bizsergő érzés fogja el. Közvetlenül a kitolási szakaszt megelőzően annyira megerősödhetnek a fájások, hogy a mama úgy érezheti, hogy már a „B” program használata is kevés. Ekkor lehet váltani a harmadik, azaz a „C” programfázisra. A „C1” üzemmódban beállított kellemes intenzitás szint a „C2” üzemmódban addig emelkedik, amíg a gombot lenyomva tartjuk.

Az elektródák felhelyezése: Mint korábban már említettük, a működtetés megkezdése előtt négy elektródát kell elhelyezni a hátra. Sohasem a hasra! Az első elektródapárt a melltartóvonal alá, a másodikat közvetlenül a popsi fölé tegyük a gerincoszlop két oldalára. Ezek azok a pontok, ahol a méh felől érkező érző idegpályák belépnek a gerinccsatornába. Felhelyezés előtt érdemes előbb nedves, majd száraz ruhával megtisztítani a bőrt, mivel az elhalt hámsejtek befolyásolhatják az eredményességét.

A készülék nem használható:

a terhesség első 26 hetében
a hason a terhesség és a szülés teljes időtartama alatt
ha beépített szívritmus szabályozód (peacemaker-ed) van
ha szívritmus problémád van/volt
ha akkut lázas problémád van
ha fertőző betegségben vagy daganatos megbetegedésben szenvedsz
vezetés, biciklizés, vagy más gép működtetése közben
ha epilepsziában szenvedsz, be kell szerezni a kezelőorvos teljes körű jóváhagyását, mielőtt használni kezdenéd a készüléket

Bízunk benne, hogy a fentiekben ismertetett módszer felkeltette az érdeklődésedet! További információkért nyugodtan forduljatok hozzánk! A celldömölki Babaház rendelkezik bérelhető Mamatens készülékkel, így ha emellett döntesz, keress bennünket a kölcsönzés ügyében! Azokat pedig, akik használták a készüléket, arra bíztatjuk, hogy a hozzászólás rovatban osszák meg várandós anyukákkal a műszerrel kapcsolatos tapasztalataikat! Hiszen a személyes élmények leírása megkönnyítheti a kismamák döntését!