Már a pocakban nevelünk

Már a pocakban nevelünk

A újszülött lát, hall, ízlel, érzelmekkel bír, emlékezik, gondolkodik és még mosolyog is. A magzat fokozatosan jobban hall, érzékeli a fényt, átveszi anyja érzelmeit, emlékeket gyűjt, ezért hathatunk rá, nevelhetjük. Kutatásokban, terápiákban, irodalmi alkotásokban megtalálhatjuk a tudományos véleményt, miszerint a megtermékenyített petesejt már egyedi szervezet, kifejezetten emberi. Anyagcseréje szorosan összefügg az anya szervezetének működésével, de önálló vércsoporttal, vérmérsékelttel rendelkezik, azaz különálló személyiség. Az anya közvetít a magzat és a külvilág között. Bizonyítható tény, hogy az anyaméhben már nevelődik a magzat: testi és lelki egészségének alapjait itt rakjuk le, sőt későbbi viselkedése is most kezdődik el.

Már a pocakban nevelünkÁrt a magzatnak a riasztó zaj és a veszekedés. A gyógyszer, a cigaretta, az alkohol és a kábítószer veszélyezteti a magzat egészségét. Segíti fejlődését a család összhangja, harmonikus zenei élménnyel támogathatjuk idegrendszerének és értelmének fejlődését. A kismama érzékeli a gyermek mozgását, ezért figyeljen oda, mi tetszik és mi zavarja a magzatot, óvja őt a kellemetlen élményektől. Vigyázzon a saját testére, lelki egyensúlyára, kedélyvilágára, mert stresszhelyzetei megviselik gyermekét is. A család az első szocializációs tér. A magzat zavartalan fejlődéséhez szükséges az oldott, szeretettel teli légkör, a leendő szülők békés viszonya. Ebben a szeretetben bontakozik ki igazán a kismama, érzi mennyire fontos, milyen lényeges emberi és társadalmi szerepet tölt be. Az apa szintén fejlődik, érik mint ember és személyiség gyermekvárás idején. A tudat, hogy apa, igazolja férfiasságát és életének sajátságos színt és értelmet ad.

A magzat igazi bölcsője leendő szülei szeretetre épülő vágyakozása közös gyermek után. A megálmodott gyermek mindkét félben más és más vágyakat idéz elő. Fontos, hogy a szülők a gyermekkel kapcsolatos álmaikat kezeljék óvatosan és ne a saját kudarcaikat akarják megvalósítani gyermekük által. Lényeges, hogy gyermekük nemét illetően is maradjanak nyitottak. A nem várt gyermek és az ellenkező nemű gyermek hatással van a szülő-gyermekkapcsolatra és a gyermek felhőtlen fejlődésére.

Két biztonságos hellyel kell készülni a gyermek érkezésére. Az egyik megfelelő hely a gyermekszoba vagy a szülők szobájában egy sarok. A másik és legfontosabb, legbiztonságosabb hely a szülők szívében van, amit nem pótolhat semmi. Legyen a gyermek mindennapi beszédtéma, beszéljenek, énekeljenek hozzá, simogassák. A magzat biztonságos környezete neveli a teljes embert: testi erejét, mozgáskészletét, érzelmeit fejleszti, értelmét tökéletesíti, szociális és kulturális irányba tereli. Egyik módszere ennek a nevelésnek a játék, hisz már a magzat is játszik. Ösztönösen játszik, mozgásokat gyakorol, rúgkapál, szopja ujját. Az első kapcsolatokat is pajkos mozgásaival szerzi anyjával és környezetével. Nevelhetjük őt úgy, hogy helyzeteket teremtünk számára a játékra. Zenével, énekléssel, mondókákkal és simogatással serkenthetjük játékos kedvét és fejleszthetjük minden képességét: értelmét, érzelmét, mozgáskészletét.

Forrás: Dr. Teleki Béla: Magzatkönyv, (Korda Kiadó, Kecskemét, 2000)

Fálmon Erika

szociálpedagógus