Megérünk mint gyümölcs a fán!

Megérünk mint gyümölcs a fán!

Miért is van szükség a sok-sok gyümölcsre és zöldségre?

Mindenhonnan ezt halljuk, hogy ezeket fogyasztva könnyebben történik a fogantatás, és mindenekelőtt egészséges és hosszú élet elé nézhetünk. Most tudjuk meg, hogy miért!
Érdemes a terhességre való felkészülés fényében méregtelenítő, tisztítókúrát végrehajtani szervezetünkben, hogy minden méreganyag távozzék, így felkészülve az új élet befogadására. Az ilyen méregtelenítő kúráknál fő szerepet játszik leginkább a rengeteg folyadék, akár napi 3-4 liter, és a gyümölcsök, zöldséglevek, melyek különböző jótékony hatással vannak szervezetünkre. Természetesen nem csak terhesség idején, és azt megelőző időszakban, hanem egész életünket kísérvén szükségünk lenne ezekre a vitaminbombákra.
Megérünk mint gyümölcs a fán!Nos , lássuk a gyümölcsöket:
„A körte vödörbe, az alma kazalba, cseresznye rekeszbe, a szilva aszalva.”
A körte, Homérosz szerint az Istenek ajándéka. Reuma megelőző hatása, ízületi gyulladásokat megelőző hatása rendkívül kedvező számunkra, nem is beszélve az alacsony kalóriatartalmáról, ezáltal diétázást a körte minden további nélkül végigkísérheti. Méregtelenítéshez is ideális „társ”mivel a benne levő pektin, emésztést segítő hatással bír. Ugyancsak a benne felfedezett bór csontritkulást megelőző hatással rendelkezik, így nőknek különösen ajánlott a fogyasztása. Hólyaghurut megelőzéséhez is ajánlott körtét fogyasztani.
Napi egy alma az orvost távol tartja. Szól a közmondás. Évekkel ezelőtt skót és holland orvosok végeztek egy kutatást, mi szerint az alma fogyasztása terhesség idején hogyan hat a magzatra. 1200 gyermeket figyeltek meg kutatás során, az eredmény pedig szinte csodálatraméltó: az alma fogyasztása várandósság alatt csökkenti a gyermekben az asztma megjelenését. Ezenkívül antioxidáns hatással is bír (ezért a flavonoidok felelősek, amik olyan növényi anyagok, melyek a sejteket károsító oxidációs reakciókat semlegesítik) vértisztító, az emésztést segíti (rosttartalma miatt) áldott állapotban segítségével a hányinger is leküzdhető.
„Érik a ropogós cseresznye…” Szól a gyermekdal. Kiváló vértisztító hatással bír, bioflavonoidoknak köszönhetően öregedésgátló hatása van. Ne feledkezzünk meg a gyümölcs száráról sem: nyálkaoldó, vizelethajtó, gyógyteák alapanyagaként használatos, valamint a szívbetegségek elleni gyógyszerek összetételében is ismert. Nem elhanyagolható a vitamintartalma sem: gazdag A, B, C vitaminokban, és folsavban is, ezáltal erősíti az immunrendszert.
„Hull a szilva a fáról…”Éneklik a gyerekek. Kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy a szilvafa, amennyire igénytelen növény, a termése épp olyan kincset érő. Magas rosttartalmának köszönhetően kitűnő hashajtó hatású, székrekedés ellen kimondottan jó. Kálium-, vas-, foszfor-,kálcium-, magnéziumtartalma miatt, kitűnő ásványianyag forrás egy kismamának. Zsírmegkötő és vízhajtó hatása miatt fogyókúrázóknak ajánlják a szilva fogyasztását (pláne ha egy hölgy kevesebb súllyal szeretne teherbe esni). Magas B vitamin tartalma miatt az idegrendszert táplálja, szellemi munkát végzőknek segíti a koncentrálást. Antioxidánsai a DNS károsodását megelőzik, aszalt formában a vas könnyebben felszívódik.
Természetesen a legjobb az, ha ezeket a gyümölcsöket frissen fogyasztjuk, egyenesen a fáról leszakítva, nem pedig a bevásárlóközpont polcairól leemelvén, konzervek formájában, amik cukrozottak, tartósítottak, és ki tudja, lehet hogy több évesek is.
Tehát: bátran, gyümölcsözni fel!

Szeifrid Lilla

a Babaház É-trend Tanácsadója