Mi történik velünk a kórházban?

Mi történik velünk a kórházban? – 4. találkozó

Mi történik velem és újszülött gyermekemmel a kórházban?

-avagy egy fontos kérdés, amire minden kismama választ szeretne kapni-

Mi történik velünk a kórházban?2012. október 11-én került sor a 4. találkozóra, melyen ismét szép számmal részt vettek várandósok és férjeik. A téma adott volt és sok „titkot” rejt magában. Jelesül: GYERMEKÁGYASAN- AZ ELSŐ 5 NAP: szülés után a kórházban, gyermekágyi örömök, és nehézségek.

A rejtélyeket, a tényeket és tévhiteket Hajba Éva, vezető újszülött gondozónő törte meg, felfedte és megvilágította a leendő édesanyáknak, az újszülött- édesanya- újszülöttgondozónő hármas együttműködésének lehetőségeit és fontosságát. A szülés utáni közvetlen történésekről, az újszülött elsődleges és másodlagos ellátásáról, valamint az apák szerepének fontosságáról tett említést.

A felmerülő kérdések minden, a celldömölki kórházában szülő édesanyát érintenek, hiszen a helyi adottságoknak és a szakmai protokollnak megfelelően kell az újszülöttes kolléganőknek eljárni, de- természetesen- mégis középpontba helyezve az újonnan született családot.

Ezen a találkozón is szó esett az első mellretételről, különböző szoptatási technikákról, a fejés fontosságáról és technikájáról, az éjszakai szoptatásról, az anyatejtermelést fokozó szerekről és módszerekről, a félelmekről, a nehézségekről és ezek megoldásairól.

A legtöbbeket izgató kérdés a szoptatás-fejés kérdése volt, melyre pontról pontra választ kaptak az anyák, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Persze ez a gyakorlati útmutatás csak szimulációs volt, de az eszközök, amelyek könnyebbé teszik majd a nappalokat-éjszakákat, azok kézzelfogható valóságok voltak. Némethné Bodnár Zsuzsa, a Babaház tulajdonosának köszönhetően az eszközöket, melyeket majd használni fognak az édesanyák (bérlik vagy megvásárolják), ki lehetett próbálni, meg lehetett fogni, tehát közelről is volt alkalmuk megnézni, majd eszmét cserélni a hallottakról, látottakról. A kórházi tartózkodás alatti gyakorlati bemutatót pedig mindenki a maga gyermekével sajátíthatja el a szülése utáni 4. napon, az újszülött osztályon egy kolléganő segítségével.

Összességében elmondhatjuk, elmondhatom, hogy ez az összejövetel is értékes időtöltés volt, mert megtudtuk, ki mit is gondol a kórházi tartózkodás idejéről, tartalmáról. Mi történik azokban a napokban, amit kórházban kell tölteni, lesz-e idő lelkileg, testileg felkészülni az otthoni teendőkre. Amíg azonban a kórházban van az anya, van lehetősége, sőt szükséges is kérdezni, tanácsokat kérni! Megbeszéltük, mit kell a baba hazavitelére behozni a kórházba, miben vigyék majd első utazására az újdonsült családtagot. Mire kell figyelni majd otthon, mikor kell haladéktalanul segítséget kérni, és mikor kell feltétlen orvoshoz fordulni.

Persze a szoptatás témája ezzel nem zárult le, hiszen központi kérdés a baba testi táplálása, mely a szoptatás alkalmával egyben lelki táplálás is! Ez egy -remélhetőleg- hosszú folyamat, amely a kórházban indul, otthon folytatódik, és sok-sok tényezőtől függően akár hosszú hónapokig, esetleg évekig is eltarthat.