Babaházwebáruház blogkép

Mi zajlik egy kismama lelkében? II.

Az anyává válás lélektani történései II.

Előző cikkünkben Andrek Andrea írását ismertettük meg veletek. Most a téma folytatásaként olvassátok el, mit gondol a szakértő hölgy a terhesség 2. és 3. trimeszterének a női lelket értintő változásairól.

A 2. trimeszterben az anya fokozatosan befele fordul, a külviláég ingerei egyre kevésbé érdeklik. Helyette a benne folyó eseményekre figyel. A pocak növekedése egyértelművé teszi, hogy egy önálló kis élőlényt hordoz a szíve alatt. A magzattal való kapcsolat a vele való kommunikáció és magzati mozgások által egyre intenzívebb lesz, a kismamában létrejön egy ún. „egy önálló lény van bennem” érzés. A várandósság 2. időszakát a gyakori érzelmi ingadozások sem kerülik el. Ezek a furcsa tünetek pont ahhoz kellenek, hogy a nő ráhangolódhasson a rá váró változásra, örömökre,nehézségekre.

A 3. tirmeszterlegfontosabb történései a gyermek tetsi szintű elengedéséhez kötődnek, tehát a szülés köré szerveződnek. Nem könnyű elfogadni, hogy a baba elhagyja az édesaynja testét. De ez nem jelent végleges elszakadást. Hiszen a lelki kapocs még inkább felerősödik, valamint aszoptatás által a testi kötődés is rendszeres és erős maradhat. Az utolsó időszakban megnő az anyák biztonságra és védettségre való igénye.

Az anya és magzata között kezdetektől fogva kölcsönös kommunikáció működik. A fiziológiai csatornán, azaz a a vérkeringésből a méhlepényen át a magzatba jutó táplálék és információt horodzó kémiai anyagokon keresztül is kommunikál az anya a magzattal. A viselkedéses csatorna azokat a tevékenységeket foglalja magába, amelyek az anya környezetéhez és mindennapjaihoz tartoznak. pl. az anya mozgása, pihenése, beszéde. Az intuitív csatorna arról a mély lelki egymásra hagngolódásáról árulkodik, ami az anya és magzata között alakul ki a terhesség során. Ez segít a baba megszületése után abban, hogy az anya érezze a baba jelzéseinek okát. A kommunikációs csatornák ismerete tehát bizonyítja, hogy az anya várandósság alatti lelki állapota szorosan összefügg a magzata fejlődésével, lelki egészségével.

Az anyává válás egy 9 hónapig tartó, a természet által jól felépített folyamat. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a nőből anya, és a férfiból apa váljék.