Miből erednek az óvodai gondok?

Miből eredhetnek az óvodai gondok? 2.

Előző cikkünk (http://www.babahazwebaruhaz.hu/hirek/mibol-erednek-az-ovodai-gondok-1) folytatásaként lássuk, hogy a szülőtől való nehéz elszakadás, a problémás beilleszkedés és a természetes gyermeki irigység mellett még miből eredhetnek az óvodai gondok:

4. Lehet, hogy a gyerekünk nem alszik eleget. A gyermekek rendszerint korábban mennek az óvodába, mint a természetes alvásritmusuknak megfelelne. Ott pedig sok az inger, hamar elfárad a gyermek. Otthon viszont örül a szüleinek, nem akar időben elaludni. Figyeljünk rá, hogy a kései lefekvés ne állandósuljon, mert akkor jelentős alváshiány gyűlik össze.

5. Némely gyerekek az ebéd utáni alvás miatt rettegnek az óvodától. Ha a miénk is ilyen, akkor próbáljuk megbeszélni az óvónőkkel, hogy alvás helyett csendben „olvasgathasson”, nézegethessen a gyermek.

6. Az otthoni problémák (költözés, kistestvér születése, válás) az óvodában gyakran viselkedési gondot okoznak. Figyeljünk minél jobban a gyermekünkre, az óvónőket pedig tájékoztassuk a helyzetről, hogy megfelelően a helyén tudják kezelni a problémát

7. Megfelel-e az óvoda a gyermekünknek? Mivel a gyerek itt tölti a napja nagy részét, fontos, hogy jó körülmények között legyen. Az óvodaválasztásnál figyelembe kell vennünk, hogy az óvónők legyenek nyitottak, szeretetteljesek, ébresszenek bizalmat a gyermekünkben és bennünk, legyenek határozottak, legyenek beszédesek, szeressék a gyermekünket, dicsérjék, vegyék ölbe. Az óvodai foglalkozások közt legyen sok közös elfoglaltság (ez elősegíti a szocializációt), legyen testedzés (pl. játék az udvaron), legyen sok kézműves, rajzolós foglalkozás (ez fejleszti a finommozgást), legyenek egyéb fejlesztő játékos foglalkozások. Ismerjük a saját gyermekünket. Ha például ő nagyon mozgékony, ne írassuk olyan oviba, ahol nincs udvar, nem lehet futkosni. Egyszóval olyan óvodába írassuk a gyermekünket, ahol minden megfelel a szükségleteinek és a természetének, ahol az óvónőkkel együtt tudunk működni, a gyermekünkre vonatkozó dolgokat meg tudjuk vele beszélni.

Ha úgy érzed, a Te gyermeked is gondokkal küzd az óvoda terén, akkor könnyen lehet, hogy a fenti pontok valamelyikében megtalálod a választ a problémára.