Miért fontos, hogy meséljünk!

Miért fontos, hogy meséljünk!

Mese- vers-mondókázás

Amikor arra készülünk, hogy gyermekeinkkel játszunk, együtt legyünk, azt kérdezzük, mit, hogyan, miért!

Ezekre a kérdésekre szeretnék most néhány gondolatébresztő választ adni.

Miért fontos, hogy meséljünk!Miért fontos a mese?

Az első, és szerintem a legfontosabb, hogy együtt vagyunk szeretett gyermekünkkel.

A mesék világa varázslatos! Arra tanít, hogy az Élet csodaszép, érdemes küzdeni, mert a jó mindig eléri célját, megkapja jutalmát, és boldogan él, míg meg nem hal.

Mesehallgatás közben új, és szép szavakat, kifejezéseket ismernek meg a lurkók. Olyan kifejezéseket is, melyekkel a felnőttes „csúnya” szavakat is tudja helyettesíteni, ha mérges, haragos. Pl: rontom –bontom, a kakas csípje meg!

Amíg hallgatja, el tudja képzelni a történetet, így a képzelete, gondolkodása fejlődik.

Többszöri hallgatással egyre jobban, pontosabban emlékszik a szövegre, és lehet, ha „eltévesztjük”, Ő fogja kijavítani a megismert, megszokott szavakkal.

Néha tudatosan is kell „tévesztenünk”, mert így megtanul a „fülével figyelni”.

Mit meséljünk?

Minden mese építi a gyermek lelkét!

A választásnál ügyelnünk kell a picink életkorára. Amíg kicsi, természetesen rövid, egyszerűcselekményű mesék, versek kellenek, pl: állatokról szólók. Nagyon jók a „babakönyvek”, ahol minden oldalon egy állat képe van, és ehhez lehet néhány mondatot kitalálni.

Nagyon szeretik hallani a csemeték a „saját meséjüket”, amik róluk szól, a születésükről, babakorukról.

Ajánlanám a „Minden napra egy mese” című kötetet, amin már több nemzedék nőtt fel, és Édesanya, Édesapa is újra felfedezheti a gyermekkori kedvencét.

A saját gyermekkori könyveinket is érdemes előkeresni, amiket szívesen hallgattunk, mert a mese a felnőtt lelkét is simogatja!

Hogyan meséljünk?

Miért fontos, hogy meséljünk!Mindenkiben él egy kép, ahogy az Édesanyja mesélt egyszer.

Az esti, elalvás előtti mesében sokszor nem is a mese, a szöveg a fontos! Lényeg, hogy Édesanya megnyugtató hangjára alszik el a baba, még félálomban is érzi, biztonságban van, bármi történt aznap, minden rendben.

Gyermekeink, ha sok-sok mesén nőnek fel, meg tanulnak szeretni, kötődni, mert nem arra fognak elsősorban emlékezni, hogy mi volt a mese, hanem arra, milyen érzés volt összebújni, együtt lenni Anyával, Apával.

Jó mesélést, varázslatosan szép estéket minden szülőnek, gyermeknek!

Szeretettel: Ranna