Miért sír a csecsemő?

Miért sír a csecsemő?

Miért sír a csecsemő?Minden gondot és fájdalmat feledtet az anyával, amikor a szülőszobában meghallja felsírni gyermekét és végre hosszú hónapok várakozása után magához ölelheti. A baba ekkor sír fel először, hiszen a kinti világ furcsa és idegen számára. A csecsemő egyetlen legfontosabb kapcsolatteremtési lehetősége, eszköze a sírás. Így teremt kapcsolatot a környezetével, így fejezi ki igényét, kéréseit.

Az újszülött már megszületésekor képes arra, hogy kapcsolatot kezdeményezzen. Pár órás korában már az ember arcára szegezze a tekintetét és ezzel gondoskodás vágyát ébreszti a felnőttben. Az anya a sírás jellege alapján meg tudja állapítani, miért is sír a csecsemő. Ezt az anyák rövid idő alatt megtanulják. És, hogy miért is sír a csecsemő? Sokféle oka lehet, az első és legfontosabb, hogy éhes, de lehet, hogy fázik, vagy éppen melege van, ezen kívül fájhat a hasa, szoros a pelenka, vagy éppen telerakta. A legtöbb hasfájós csecsemő édesanyja kezében elhallgat, ha leteszik, ismét sírásba kezd. Ilyenkor az édesanyja érintésére szívdobogására, illatára a biztonság érzésére van szüksége. A valódi hasfájás oka lehet az emésztőrendszer éretlensége, a mohó szopás vagy az optimálisnál bővebb anyatej. A mesterségesen táplált babáknál a nem megfelelő tápszerre is gondolni kell. Ilyenkor a has gyengéd simogatása, a gyermek ringatása, szélhajtó tea itatása, lábak tornáztatása is segíteni szokott.

Ha a gyermek nem nyugszik meg, forduljunk orvoshoz. Előfordulnak olyan esetek ahol a babák különös érzékkel rendelkeznek, megérzik az anya idegességét, fáradtságát és ez hatással van a viselkedésükre. Ilyenkor megoldódik a helyzet, ha az apa helyettesíti az anyát. Ok lehet az is, hogy megérzik az időjárási frontokat, vagy ugyanabban a napszakban sírnak kitartóan, ez leginkább az esti órákra esik. Ha az anya megérzi gyermeke panaszait, kívánságait akkor késedelem nélkül teljesíti azokat. Az eredménye pedig a tökéletes anya-gyermek kapcsolat.