Mit egyen a kisbabám?

Megérkezett a baba, de mit egyen?

Szerencsésen megélve a várandósság szép és nehéz időszakait, eljött a pillanat, megszületett a várva várt gyermek. Ilyenkor nagy krízisen megy keresztül a család, az apa, az anya, a baba is. Most már családként „működnek” tovább, nem csak egy pár, férj és feleség. Az nő álljon helyt nőként, feleségként, de mindenekelőtt anyaként, ez nehéz feladatnak bizonyulhat. Az kis jövevény fenekestől forgatja fel a házat, és a mindennapjaikat, csak kapkodják a fejüket ide-oda a szülők, és rengeteg kérdés merül fel: Miért sír? Miért nem alszik? Hogyan altassam? Hogyan fogjam? Mikor egyen? És MIT egyen?

Mit egyen a kisbabám?Természetesen anyatejre lenne a legnagyobb szüksége az újszülöttnek. A teste még nem érett meg más táplálékra, ugyanis a szervezete még védtelen, többféle emésztőenzim hiányzik az emésztőrendszeréből, veséje még nem tud tökéletesen kiválasztani, a mája is csak mértékkel terhelhető. De miért is adnánk mást gyermekünknek, mint anyatejet, amit a természet adott nekünk, hogy tápláljuk vele a kis csemeténket? Az anyatejet minden idők csodaszerének tekinthetjük, hiszen úgy alkalmazkodik a fejlődő kisbaba igényeihez, hogy hétről hétre és hónapról hónapra változik az összetétele. A fehérjetartalma pontosan akkora, hogy ne terhelje a baba veséjét, zsírban dús, ebből nyeri az energiát a kicsi szervezete. Szénhidráttartalmában a legjelentősebb alkotó a laktóz, ásványianyag- és nyomelemtartalma is pontosan illeszkedik az újszülött szükségleteihez. Védelmet nyújt a kórokozókkal és fertőzésekkel szemben. Rendkívül gazdag bizonyos védőfaktorokban (ellenanyagok), nukleotidokban, többszörösen telítetlen zsírsavakban. Az egyik legjelentősebb pozitív tulajdonság az anyatejben az, hogy immunológiailag aktív elemeket tartalmaz, vagyis, segíti a baba immunrendszerének kifejlődését, erősödését, ezáltal lesz a későbbiek során jóval egészségesebb és ellenállóbb mindenféle betegségekkel szemben azoknál a babáknál, akik nem részesültek ebben a csodaszerben. Kedvező későbbi hatását bizonyítja, hogy az anyatejjel táplált csecsemők gyerek, illetve felnőtt korban kevésbé hajlamosak az elhízásra és a cukorbetegség kialakulására. Mindez bizonyítja, hogy az anyatej nem helyettesíthető teljes mértékben semmilyen mesterséges tápszerrel. De miért is tennénk? Hiszen „kéznél van”, nem kell érte pénzt fizetni, nem kell elkészíteni, melegíteni, cumisüvegbe tenni, és ennél „személyreszabottabb” táplálékot nem tudunk gyermekünknek előkeríteni még a föld alól sem.

Mit egyen a kisbabám?Természetesen ahogy a poronty növekszik, a hatodik hónap környékén számára már nem elegendő beltartalmilag az anyatej, szükség van kiegészítő táplálékra is. Az idő előrehaladtával pedig egyre többféle ételt ehet a nagyokkal együtt, persze ezeket az ételeket szigorúan felügyelni kell, hogy pontosan mikor érett meg a baba a fogyasztásukra. Eddig az időszakig lényegesen eltér a kicsi étrendje a felnőttekétől, nagy odafigyelést igényel az ételük elkészítése, hiszen összetételbeli hiba, vagy az elkészítés módjában vétett hiba akár maradandó káros következményeket vonhat maguk után.

A szoptatás nem csak a babának pozitív, az édesanya számára is sok előnyt jelent: segíti a várandósság idején felszaladt kilók leküzdését, csökkenti a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül egy különleges testi és érzelmi kapcsolat alakul kis édesanya és kisbabája között, melyet nem lehet mással helyettesíteni.

Szeifrid Lilla
Étkezési tanácsadó