Mit kell tudni a GYED extráról? 2014

Mit kell tudni a GYED extráról? 2014

GYED EXTRA 2014

Az idei év legnagyobb változása a gyermeket vállaló családok számára a gyes extra. Ez azoknak a kismamáknak jár, akik a gyed és a gyes mellett szeretnének újra dolgozni a gyermek egyéves kora után. A gyed extra 4 féle intézkedést tartalmaz:

a gyes és a gyed folyósítása mellett az anya újra munkát vállalhat a gyermek egyéves kora után.

Testvér születése esetén 2 gyermek után jár kétszeres mértékű gyes vagy gyed.

diplomás gyedet vezettek be

azok a munkáltatók, akik 3 vagy többgyermekes anyát foglalkoztatnak, újabb adókedvezményekre lesznek jogosultak.

A diplomás gyed azt jelenti, hogy az a kismama, aki két aktív félévet tud igazolni felsőoktatási intézményben, diplomás gyedre lesz jogosult, majd gyes mellett folytathatja a tanulmányait.
A családokban két okból is duplázódhat a jövedelem: Egyfelől a gyed és gyes mellett dolgozó anya a fizetése mellett megkapja a fenti juttatások valamelyikét is. Másfelől ha valaki újabb gyermeket vállal a gyed ideje alatt, akkor az első gyermek után járó juttattatást és az új gyermek után járó terhességi gyermekágyi segélyt is megkapja. Eddig a kisebb gyermek megszületésekor a nagy testvér után járó gyedet megvonták.
Fontos változás tehát, hogy a a juttatások 2014 január 1-jétől halmozhatók, ami az eddigi években nem így volt. Bízzunk benne, hogy az anyák és a családok számára kedvező változások történtek.