Néhány jó tanács a szoptatós anyukáknak

Néhány jó tanács a szoptatós anyukáknak

Néhány jó tanács a szoptatós anyukáknakA szoptatás nem csupán táplálás, hanem nagyon fontos az anya- gyermek kapcsolat kialakításában is. Ezzel biztosítva a testi kontaktust, a minél erősebb kötődés kialakulását kettejük között.

Egyetlen anya sem akar rosszat a gyermekének, ezért azt a módszert választja gyermeke étkeztetésében, ami a kicsinek és neki is a legjobb. Ezért a szakembereknek pontosan tájékoztatni kell az anyát arról, hogy mik a szoptatás előnyei és milyen nehézségekbe ütközhet. Így az édesanyának lehetősége van a nehézségekkel szembenézni és azokat hamar leküzdeni. A sok tanács mellett azonban még így is merülhetnek fel kérdések, ne röstelljünk kérdezni a védőnőtől vagy a gyermekorvostól!

Jó tanácsként ajánlani szokták, hogy a szoptatás előtt az anyuka pihenjen egy rövid ideig, helyezkedjen kényelembe, hogy érzelmileg feltöltődjön. Az így keletkező pozitív érzelmek hatására az anyatej termelődése felgyorsul! A feszültség, idegesség, fáradság nem tesz jót az anyának és kihat a csecsemő viselkedésére is. A kényelemes elhelyezkedés azért is fontos, mert a szoptatás alatt az édesanyának hosszú ideig kell kezében tartania a gyermekét, és nem kellemes, ha elfárad, vagy elzsibbad a keze, válla lába, egyéb testrésze.

A pihenés után fordítsuk figyelmünket az emlő tisztítására, hiszen a mellek lemosása nagyon fontos, mielőtt a szoptatásnak nekilátnánk. Töröljük át tiszta langyos vízben átitatott ruhával, nem szükséges szappant vagy fertőtlenítő szert használni. A szoptatás befejeztével érdemes és ajánlott a feleslegesen termelődött anyatejet lefejni. Ezt üvegekben tárolhatjuk a hűtőben, és 24 órán belül még felhasználhatjuk. Ha nem kívánjuk felhasználni, akkor akár mélyhűtőben lefagyaszthatjuk, így néhány hónapig még eltartható.