Babaházwebáruház blogkép

Nevelőszülői továbbképzés

Minden évben két alkalommal Vas Megyében a nevelőszülők rendszeres képzést kapnak.
Különböző témákban szakértők segítségével folyamatosan informálják a szülőket a nevelésről és a családban elhelyezett gyermekek segítségnyújtásáról.
Ezen kívül van lehetőségük önálló fejlődésre a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat segítségével, ahol tanfolyamokat, tréningeket indítanak pályázati források felhasználásával.
Idén márciusban fejeződött be egy ilyen tanfolyam, ahol nem csupán egymás életébe kaptak betekintést a nevelőszülők, hanem mindenki mesélhetett a problémáiról és, hogy milyen megoldást talált rá. Ezek az alkalmak nagyon jó hangulatban teltek és rengeteg fontos dologra kaptak választ az ott megjelentek. Köszönhető ez a jó hangulat tanfolyam vezetőjének, Molnár Péterné Borinak aki nagy tudásával minden feltett kérdésre szívesen válaszolt, vagy irányt adott, hogy milyen lehetőségek közül választhat a nevelőszülő.
Az ott lejátszott sok szerepjátékból mindenki tanult és el tudta dönteni mi a helyes lépés egy adott helyzetben. Megbeszélték és kielemezték az adott szituációt, mindenki elmondhatta a gondolatait észrevételét. Ezek az élethelyzetek segítik a nevelőszülők munkáját abban, hogy a családban bekerült gyermekek viselkedését, tanuláshoz való hozzá állását jobban megértsék és minél hatékonyabban segíteni tudjanak nekik abban, hogy a helyes magatartási formákat meg tudják tanulni és alkalmazzák is. Itt a tanfolyamon senkit sem ért vád, ha rosszul teljesített vagy éppen nem a megfelelő választ adta a kérdésre.
A nevelőszülők közt mély barátságok kötődtek a tanfolyam alatt és azóta is rendszeresen tartják a kapcsolatot egymással. Ezért aztán a tanfolyam zárásaként egy közös napot töltöttek együtt Őriszentpéteren, ahova mindenki elhozta a saját és nevelt gyermekét erre a kötetlen találkozóra.