Noé szőlője, szerzetesek diója

Noé szőlője, szerzetesek diója

Noé szőlője, szerzetesek diója„Itt van az ősz, itt van újra,s szép, mint mindig, énnekem…” Jut eszünkbe Petőfi verse az őszi időkben.
A természet sok csodákat rejt számunkra, rengeteg gyümölcs kínálja magát a fákról, s bokrokról. Itt a szőlőszüretelés ideje,és potyog a dió a fáról. Itt az ideje, hogy felkészítsük szervezetünket a hosszú télre, elraktározzuk a lehető legtöbb vitamint, és így már bátran, felvértezve várhatjuk a zimankós, didergős estéket.
„Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele…” Hallhatjuk a szüreti felvonuláskor a néptáncoló kislányoktól. Vajon mit rejt számunkra ez a gyümölcs? A múltba visszatekintvén láthatjuk, hogy a szőlő mindig is jelen volt a történelemben, a Bibliában olvashatjuk, hogy miután Noé megmenekült a bárkájával együtt, szőlőt ültetett, így a szőlő örök hatalmat szerzett a gyümölcsök körében.
Értékes mivolta sokszorosan bizonyítható a szőlőnek: Számos vitamin és ásványi anyagot rejt, mint pl. szelént, magnéziumot, az összes B vitamint, C vitamint kis mennyiségben. Legmagasabb hányadban káliumot tartalmaz, melynek következtében vízhajtó hatása van és a vizelet savasságát is csökkenti. A bélrendszert tisztítja, méregteleníti, karban tartja a magas vérnyomást, illetve koleszterinszintet.
Antioxidánsai bizonyítottan segítik a rákos megbetegedések megelőzését. A vérképzésre serkentőleg hat. Alacsony energiatartalma kedvező, viszont vigyázat, a cukortartalma jelentős: emiatt a hízásra hajlamosak ne fogyasszák nagy mértékben, a cukorbetegeknek is figyelniük kell erre. A terhességi cukorbetegségben levő kismamáknak nem ajánlott a szőlő fogyasztása, mivel magas a glikémiás indexe, vagyis a vércukorszint növelő „ képessége” jelentős. Kedélyállapot javulása érdekében is érdemes szőlőt falatozni, a fizikai gyengeségre és a vérszegénységre is javulást hozhat.
Noé szőlője, szerzetesek diójaA szőlőmag ismert a kozmetikumok világában, olajtartalmának köszönhetően a bőr ápolására is használják, számos bőrápoló alapanyaga a szőlőmag. Omega-6-zsírsavat tartalmaz, ami általában hiányzik az étrendünkből, pedig szívbarát hatása miatt értékes.
Egykori kedvenc mesénkből ismerjük Mazsolát is. 🙂 A ténylegesen mazsola , vagyis az aszalt szőlő, cukortartalma még magasabb a friss szőlőénél, a színes szőlőkből „készült” mazsola egészségesebb, a héjban található bioflavonoidok kevésbé ismert P-vitamint tartalmaznak, melyek C-vitaminnal együtt értékesek: baktériumokat, és vírusokat győznek le együttes erővel. A mazsola kalciumtartalma köztudottan segíti a fogak és a csontozat épségben maradását, ugyanígy a magnézium és a foszfor is nagy szerepet játszanak ebben.
„Ki lakik a dióhéjban? Nem lakhat ott bárki, Csak Dióbél bácsi…”Meséli nekünk Csoóri Sándor. A dió ugyancsak kiemelkedő mennyiségű káliumot tartalmaz, emellett kalcium- és foszfortartalma is jelentősen magas, emellett a dió rejt még E-vitamint,magnéziumot, folsavat. Telítetlen zsírsavban gazdag, ami a szívbetegségek, magas koleszterinszint ellen védelmezi szervezetünket. A diófa levele sem haszontalan, leforrázva teaként elfogyasztható, bélférgesség, emésztési zavarok ellen javasolt. Régen a kolduló szerzetesek néhány szem dióval indultak útnak a tarisznyájukban, mivel ez is elégnek bizonyult az életben maradásért. Valóban, a dió 654 kcal/100g tartalmaz, mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezethet. Omega-3-zsírsav tartalma kedvező, inzulinképződése ismert, így csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Természetesen az őszhöz tartozik az alma, körte, szilva, de ezeket már korábban említettük, ne feledjük, ezek a gyümölcsök is a vitaminbombák táborát erősítik! Így nyári napsütéssel feltöltve, Szőlő és dió leszüretelve, sok vitamin és értékes anyag elraktározva, így már készek vagyunk a leghidegebb évszakra .

Szeifrid Lilla

É-Trend