Őssejtbank - A gondoskodás biztos lépése
|

Őssejtbank – A gondoskodás biztos lépése

Őssejtbank - A gondoskodás biztos lépéseA 21. század számos vívmánya közül az egyik legszebb cél érdekében jöttek létre a sejtbankok, akik a szülői felelősségérzetre és gondoskodásra támaszkodva lehetőséget nyújtanak a gyermekek jövőjének biztosítására. A köldökzsinórvérből származó, nagy koncentrációban megtalálható úgynevezett őssejtek létét mindössze 1974 óta ismerik, ám az azóta is folyamatosan tartó kutatások még több sikert és fejlesztést ígérnek a jövőben.
Az életet adó szülők a világ kezdete óta a lehető legtöbb fenyegető körülménytől próbálják óvni, védeni gyermeküket kisebb-nagyobb sikerekkel. Az orvostudomány számtalan – várandóság alatti – korszerű vizsgálattal igyekszik kiküszöbölni az esetleges rendellenességeket, a Sejtbank pedig az új élet kezdetekor a leendő szülők kérésére lehetőséget ad a köldökzsinórvérből levett őssejtek megőrzésére.
Európában található a Sejtbank – a kontinens legnagyobb őssejtbankja-, amely belgiumi laboratóriumi központjában dolgozza fel és a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelően őrzi meg a kinyert sejteket. A Sejtbank Magyarországon mára több, mint 15000 család bizalmát nyerte el és őrizte meg gyermekük őssejtjeit.

A gyógyítás

Bizonyára sokan hallottak már erről a lehetőségről, de kevesen tudják mennyire hatékony és biztos gyógyulás áll mögötte. A modern orvostudomány már több évtizede alkalmazza az őssejteket olyan betegsége magas fokú kezelésére, mint a csontvelő rosszindulatú daganatos elváltozásai, anyagcserezavarok, különböző kórok, cukorbetegség vagy immunhiányos betegségek. A kutatók állítottak már belőlük elő szívizomsejtet, idegsejtet, májsejtet, hasnyálmirigysejtet és még sorolhatnám. A sejtek gyógyító ereje annak köszönhető, hogy bármilyen szöveti funkció ellátására képesek specializálódni, vagyis osztódással lehetőséget nyújtanak a sérült sejtek pótlására, illetve a károsodott szövetek regenerálására. Az összeférhetetlenség sem ad okot félelemre, hisz a saját őssejteket nem löki ki a szervezet, emellett pedig nagy arányban alkalmazhatóak családtagok gyógyítására is. A sejtek levétele természetesen fájdalom-, és kockázatmentes, sem az újszülött, sem a kismama számára nem jelent veszteséget, hisz a köldökzsinór amúgy is megsemmisítésre kerülne.

Az őssejttudomány rohamos fejlődése új korszakot nyitott a megőrzés területén. Központi gondolatként foglalkoztak az úgynevezett mesenchymális őssejtekkel, amelyek szervezetünk elhasználódott, illetve megbetegedett szöveteinek regenerációjáért felelős. Az ilyen őssejtek erejük teljében könnyen szaporíthatóak és az köldökzsinórt összetartó szövetekben található Wharton-csatornában találhatóak.
Az őssejtek levételének fontossága megkérdőjelezhetetlen, hisz csak Magyarországon több ezer emberéletet mentett már meg, ezért tanácsolom minden leendő szülőnek, gondolja át, és ha tehetik éljenek ezzel a csodálatos ajándékkal.

A költségek

A szolgáltatás kétféle díjat foglal magában.
1. Hagyományos: A köldökzsinórvér-sejtek hosszú távú megőrzése.
2. Modern: a köldökzsinórvér-őssejtek és a köldökzsinórszövet szakszerű, hosszú távú megőrzése.
Természetesen a Sejtbank gondolt a nehezebb anyagi körülmények között élőkre, ezért lehetővé tette a részletfizetést, ikrek esetén pedig különböző kedvezményeket nyújt.

Amennyiben bármilyen kérdésetek van a Sejtbank intézményével, a konkrét költségekkel, vagy magával az őssejt-levétellel kapcsolatban, nyugodtan szóljatok hozzá a cikkhez, vagy az elérhetőségek fül alatt, e-mailben vegyétek fel velünk a kapcsolatot!