Ötletek és receptek a sütőtök elkészítéséhez

Ötletek és receptek a sütőtök elkészítéséhez

Itt az ősz, itt a sütőtökszezon!

Ötletek és receptek a sütőtök elkészítéséhezSok gyermek és szülő örömére beköszöntött az ősz, vele együtt a sok színes falevél. A narancssárga és sárga színekben pompázó sütőtök is lassan megérik. A gyermekek kedvükre készíthetnek belőle töklámpást, vagy más figurákat és a gasztronómiában is előkelő helyet foglalnak el a sütőtökből készült ételek. Földünk szinte minden részén termeszthető ez a közkedvelt zöldségféle, melynek fogyasztása egészségünkre is jó hatást gyakorol. Számos vitamint tartalmaz (A, B, C, E), folsav és ásványi anyag tartalma (foszfor, magnézium, mangán, vas, kálium) sem elhanyagolható. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük a rákos megbetegedések kockázatát, a vérkeringés megbetegedések kialakulását. Magas rosttartalma miatt az emésztési panaszokat magunk mögött tudhatjuk, és a székrekedésre is megoldást jelenthet a gyermekek és a szülők számára egyaránt. Az egészséget is támogatja ez a kitűnően elkészíthető étel. Immunerősítő tulajdonsága révén őszi-téli időszakban leginkább előforduló meghűléses, megfázásos megbetegedések kezelésére is alkalmas. A magas karotin-tartalma miatt a szem működését és egészségét is elősegíti, továbbá megakadályozhatja rendszeres fogyasztása a szürkehályog és más szembetegségek kialakulását. A tökmagban található olaj is egészséges az omega-3- zsírsavtartalma és E-vitamin tartalma miatt. A tökmagból kinyert tökmagolaj széles körben használatos a különböző saláták és fogások elkészítésében. A tökmagból kisajtolt olaj után fennmaradt ún. „pogácsát” a háziállatok takarmányozására használják napjainkban is. A sütőtök az égési sérülésekre külsőleg is alkalmazható borogatásként, valamint a pattanásos, gyulladt arcbőr problémájára is megoldást jelenthet.A megfelelő sütőtök kiválasztásánál az anyáknak figyelembe kell venniük annak származását: törekedjünk a piacokon található, őstermelőktől eredő sütőtök beszerzésére. A tököt éretten érdemes megvásárolni (igaz, hűvös pincékben, kamrákban sokáig eltartható), amit a sötét narancssárga szín és a száraz, de vastag kocsány biztosít. A babaétrendbe a hozzátáplálás során szinte a kezdetekkor (6 hónapos kortól) bevezethető. A pürés állaga tökéletes a picik számára, leginkább almával, burgonyával összepürésítve a legnépszerűbb a babák körében. A narancssárga szín figyelemfelkeltő, az édes íz pedig közkedvelt a kisgyermekeknél. A felnőtt, kisgyermekek étrendjébe is könnyen beilleszthető a sütőtök, mivel változatos ételeket lehet belőle készíteni. Lássunk néhány sütőtökös receptötletet:

Sült sütőtök receptje:
Talán a legnépszerűbb felhasználása a sütőtöknek az egyszerű, sütőben való megsütése. Ehhez nincs más teendőnk, mint megtisztítani a beszerzett tököt, félbe vágni, a magokat eltávolítani, egyenlő szeletekre vágni, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezni. Kb. másfél óra sütési idő szükséges 200 °C-on. A babáknak az ilyen módon sült tököt érdemes tovább összedolgozni más zöldségekkel.

Sütőtökből készült krémleves:
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, egy kávéskanálnyi só, 2 dl tejszín, ízlés szerint fokhagyma, szerecsendió A sütőtököt megtisztítjuk, meghámozzuk, magokat eltávolítjuk és felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Megpuhult állapotban botmixer segítségével pürésítjük, tejszín hozzáadásával és a fűszerekkel együtt újra forrásig főzzük. Rendkívül sokféleképpen lehet elkészíteni, ízlés szerint édes vagy sós ízvilágot is képviselhet a krémleves. Főzés helyett sütni is lehet, úgy más zamatot kölcsönöz a krémlevesnek. Lehet gazdagítani almával, sárgarépával, sűríthetjük burgonyával, fűszerezhetjük zsályával, gyömbérrel, mézzel, fahéjjal stb.

Sütőtökös-almás vitaminban gazdag ivólé:
Az immunrendszerünk meg fogja hálálni, ha ilyen itallal tápláljuk szervezetünket. Hozzávalók: fél kg sütőtök, fél kg savanyú fajtájú alma, fél citrom leve, esetleg méz, fahéj. A sütőtököt a krémlevesnél leírtak alapján megfőzzük, mikor megpuhult, akkor a megtisztított és kockára vágott almát is főzni kezdjük. Amikor megpuhult az alma is, akkor kihűlni hagyjuk. Összeturmixoljuk, és mézzel édesítjük ízlés szerint. A citromot hozzáfacsarjuk, és fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint az ivólé is sokféleképpen elkészíthető, fűszerezhető akár fahéjjal is. A sütőtök gasztronómiai felhasználása széleskörű, készíthetünk még belőle sütemények tésztáját, töltelékét, tésztafélékre mártásokat, főzelékeket, salátákat. A sütőtök a gyermekek körében kedvelt felhasználása a töklámpás készítése, amikor a sütőtök belsejét teljesen kivájjuk, és szemet-szájat, orrot vágva a tök oldalára, a közepébe gyertyát téve mécsesként díszíthetjük otthonunkat.

Minden családnak jó egészséget, szép őszi napokat és kellemes konyhai élményeket kívánunk!

Szeifrid Lilla
étrend-tanácsadó