Receptek a 8 hónapos kisbabák számára
Ismét tágabbra nyílik a gasztronómia világa a 8 hónapos baba életében, egyre finomabb és változatosabb étkeket kaphatnak a pocakokba a hozzátáplálás segítségével.
Az újdonság ebben az időszakban a marha és a sertéshús, ezen kívül ezek máját is adhatjuk a babának, ám csak hetente egyszer. Az édesvízi halakból is kínálhatja az anya a babát, de vigyázni kell a szálkákra.
A zöldségek birodalmában szabad út nyílik a „k-betűs” zöldségek felé, avagy a káposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol, kelkáposzta fogyasztása megengedett. Természetesen figyelni kell e zöldségek esetében a baba szervezetének reakcióira: ha gyomorbántalmat okoznak ezek, kicsit később kerüljenek ismét terítékre. További zöldségfélék következnek: vöröshagyma, fokhagyma, spenót, zöldborsó (immár héjastól is).
Gyümölcsök köre is bővül, ezáltal a receptek tárháza is egyre nagyobb: szilva, sárgabarack, ringló az újdonság. A jó hír az, hogy még tovább bővül az étkek köre: tejtermékek közül szabad fogyasztani a kicsinek már a natúr joghurtot, kefirt, sovány túrót, sajtot. Ezeket lassan vezessük be az étrendbe, eleinte kiegészítve a főzeléket, gyümölcspüréket, majd ha nem alakul ki allergiás reakció, emelhetjük az adagot minden aggodalom nélkül. Fontos, hogy ezeket az alapanyagokat biztos forrásból szerezzük be, vagy vásároljunk biotermékeket. Kiemelendő, hogy a joghurt az valóban natúr legyen, nem ízesített, hiszen mi magunk tudjuk ízesíteni a babának szánt joghurtot a színes, rendelkezésünkre álló gyümölcsökkel. Az anya óvakodjon azonban a későbbiek során is az ilyenféle joghurtkészítményektől, az ízesítés általában nem természetes, s ez megmutatkozik a termék árán is (tisztelet a kivételnek).
A fűszerekkel továbbra is bánjunk csínján, de már bevezethető a bazsalikom, lestyán, kakukkfű.
Durumtésztából készült főtt tésztás étkek is adhatóak a kicsiknek, imádják nagyon. A lényeges az, hogy tojásmenteset vásároljunk, illetve teljes kiőrlésű tészta legyen.
Így már igazán komplett ebédet kaphatnak változatos összetevőkből. Lássuk az új recepteket az egészség jegyében:
Burgonyás kelkáposzta:
Hozzávalók: egy kisebb burgonya, 2-3 levél kelkáposzta
A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és megfőzzük. A kelkáposztaleveleket megtisztítjuk, majd a burgonya főzőlevében megfőzzük. Végezetül összetrancsírozzuk, dúsíthatjuk egy kávéskanál olajjal, anyatejjel, natúr joghurttal. Feltétként adhatunk mellé kis mennyiségű főtt pulyka vagy csirkehúst.
Spenót csirkemájjal:
Hozzávalók: egy kisebb burgonya, egy mirelit spenót negyede, olívaolaj, fél csirkemáj
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd megfőzzük. A spenótot fedő alatt megpároljuk. A megmosott, feldarabolt csirkemájat a spenóthoz adjuk, összepároljuk a két alapanyagot. Végezetül összepürésítjük a hozzávalókat, egy gerezd fokhagymát is adhatunk hozzá, ha a baba nem utasítja vissza.
Gyümölcsös rizspüré:
Hozzávalók: 2-3 evőkanál rizs, bármilyen gyümölcs, amit a baba szeret, és már fogyaszthat: alma, körte, szilva, őszibarack
A rizst addig főzzük, míg puha nem lesz. A gyümölcsöket megtisztítva, meghámozva, felkockázva fedő alatt megpároljuk. Minél kevesebb ideig pároljuk, annál több értékes vitamin és ásványi só marad a gyümölcsökben, tehát akár nyers formában is adagolhatjuk a rizshez. Pürésítjük, összedolgozzuk az alapanyagokat.
További, a 8 hónapos babáknak ajánlott recepteket következő cikkünkben láthattok!
Szeifrid Lilla
étrend tanácsadó