Receptek egyéves kortól
Az első születésnap elérkezésével is bővül az elfogyasztható étkek listája. A zöldségek közül már paprikát, retket is fogyaszthatják a babák, és uborkát már nyersen vagy akár savanyítva is. Fokhagymát nyersen is fogyaszthatja a baba egy évesen. Gyümölcsök körében újdonság a narancs, mandarin, citrom, grapefruit. Gyógynövényekből készített teák fogyasztása is megengedett ebben a korban. A tojásnak már nem csak a sárgáját eheti a baba, hanem a fehérjét is, reggelire így nyugodtan ehet sült tojást, vagy főtt egész tojást. Zöld utat nyerünk ezáltal a tojással készített kifőznivaló tésztákhoz: szabad adni a csemetének bármilyenféle tojásos tésztát. A tejtermékek köre most már szinte kiteljesedik: hacsak nincs a rokonságban tejallergiával küzdő családtag, akkor adhatunk a babának tehéntejet, vajat, tejszínt, tejfölt, juhtúrót, juhsajtot, természetesen
gondosan figyelve az esetlegesen előforduló allergiás reakciókra. Az olajos magvakat is kínálhatjuk gyermekünknek (mogyoró, dió, mandula, napraforgó mag), de rendkívüli elővigyázatossággal, hiszen szintén kiválthatnak allergiás tüneteket, nem beszélve arról, hogy ez az étel apró és nehezen rágható. Az amerikai mogyoró elfogyasztására még várni kell: három éves kor után adható csak. Végre édesíthetjük babánk gyümölcsjoghurtjait, gyümölcspüréit, turmixait mézzel, ami eddig a tiltólistára volt tűzve. A folyadékpótlását már csapvízzel is megtehetjük, a kicsi szervezete ilyenkor már felkészült erre. Most pedig lássuk az újabb recepteket, melyek reményeink szerint jó ötletekkel szolgálnak az anyák számára:
Spenótos spagetti:
Akár az egész családnak adható ez az étel, már a legkisebbnek is, hiszen minden összetevőt ehet már. Hozzávalók: friss vagy mirelit spenót, egy evőkanál tejföl, kifőznivaló spagetti tészta, fél gerezd fokhagyma, esetleg tej, sajt. A kifőző tésztát a megszokott módon elkészítjük, annyi változtatással, hogy sót nem szórunk a főzővízbe. Ha a spenót friss, akkor megtisztítjuk, és forró vízben megfőzzük, majd összeturmixoljuk a tejföllel, a fokhagymával. A tésztával összekeverjük a spenótos szósszal, megfelelő méretűre összenyomkodjuk, hogy a baba könnyen el tudja csócsálni. Reszelt sajttal gazdagíthatjuk. Sok baba nem szereti a spenótot, de így talán bele tudjuk csempészni az étrendjébe, ha tésztával együtt kínáljuk.
Nyári rakott zöldségek:
Hozzávalók: fél paprika, fél paradicsom, fél uborka, két evőkanál túró, sajt. Vegyük elő ennek az ételnek az elkészítéséhez a legkisebb tepsit vagy jénait, és a megtisztított, felkockázott zöldségeket, túrót tegyük a tepsibe és süssük meg. Langyosra kihűlve tálaljuk csemeténknek, a keményebb darabokat szükség esetén turmixoljuk össze, de már szinte elég, ha villával összenyomkodjuk, és így is el tudja fogyasztani a baba. Reszelt sajttal, esetleg tejföllel is dúsíthatjuk, lestyánnal, kakukkfűvel fűszerezve. Ezt az ételt változatosan elkészíthetjük, az uborka helyett használhatunk cukkinit, de gazdagíthatjuk burgonyával, az elkészítésnek csak a fantáziánk, és persze a baba ízlése szabhat határt.
Narancsos-banános kukoricapehely reggelire:
Hozzávalók: egy narancs, fél banán, néhány evőkanál natúrjoghurt, néhány evőkanál kukoricapehely igény szerint, esetleg méz az édesebb íz eléréséhez. A kukoricapehelyt vízben, vagy a natúrjoghurtban addig áztatjuk, míg puha nem lesz. Nemes
egyszerűséggel hozzáadjuk a darabolt gyümölcsöket, és már falatozható is a reggeli. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető gyors finomság.
Zöldbabfőzelék:
Hozzávalók: egy nagy marék zsenge zöldbab, egy evőkanál tejföl, a habaráshoz liszt vagy étkezési keményítő. A megszokott módon készítjük a főzeléket, annyi különbséggel, hogy só nélkül készítjük. Ha a baba szívesen rágcsál már nagyobb falatokat, akkor akár kínálhatjuk neki darabosan is a főzeléket. A habarással készített ételekkel már etethetjük a babánkat.
Reméljük, a fenti receptek elnyerték tetszéseteket!
Szeifrid Lilla
étrend-tanácsadó