Receptek másfél éves kortól
Már csak néhány gyümölcs maradt ki a sorból, amit másfél éves korig nem tehet az anya a gyermeke tányérjára. Viszont, amint eljött az idő, nyugodtan kihúzhatjuk a tiltólistáról ezeket a gyümölcsöket: ribizli, eper, áfonya, málna, som, feketeribizli, szeder, feketeszeder, szamóca, egres. Különösen az eper másfél éves korig azért kerülendő, mert allergizáló tulajdonsággal bír. Felnőtt korban sem ritka az allergiás tünet az eper elfogyasztása után, de főleg másfél évesnél fiatalabb babának tilos ilyen gyümölcsfélét adni. Mikor kínáljuk gyermekünket eperrel, rendkívül figyeljünk oda a baba szervezetének reakcióira, leginkább a bőrfelületen figyelhető meg a vészjósló elváltozás: viszkető csalánkiütés, duzzanat a nyelven, szemhéjon. A többi ételféleségek közül nem gazdagodik a másfél éves babák étrend listája, tehát válogassunk az eddig elfogyasztható étkek közül, ami már így is nagyon sokszínű és változatos. A hőségre való tekintettel olyan receptek sorát írjuk le Nektek, amiket felnőttként is szívesen fogyaszthatunk, és a nagyobb gyerekek is ehetnek belőle kedvükre:
Gyümölcsös joghurtok mézzel:
Immár felhasználható a nyár napsütötte melege által édesre érlelt legfinomabb gyümölcsjoghurt alapanyagok, így érdemes gyermekünk tányérjára tenni joghurt kíséretében. Készíthetjük vegyesen, párosítva, vagy egyenként a bogyós gyümölcsöket, nagyon gusztusos színt ad a joghurtnak, és remek hűsítő a tikkasztó hőségben.
Hozzávalók: bármilyen bogyós gyümölcs (ribizli, áfonya, málna, feketeribizli), vagy eper, vagy ezek bármilyen kombinációja, natúr joghurt megbízható forrásból, kiskanál méz, az édesebb íz eléréséhez. Az elkészítés nagyon gyors és egyszerű: a natúr joghurtba tegyünk egy marék megtisztított gyümölcsöt, törjük össze villával, édesítsük mézzel, majd keverjük össze, és jöhet a nyári uzsonna a nagy melegben.
Friss nyári cukkinis-padlizsános finomság:
Hozzávalók: egy kisebb cukkini fele, egy kisebb padlizsán fele, egy paradicsom, fél fej vöröshagyma (vagy lilahagyma a színharmónia kedvéért), 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj. A cukkinit és a padlizsánt meghámozzuk, közepét kivájjuk. Olívaolajon elkezdjük párolni, közben a vöröshagymát is hozzátesszük apró kockák formájában. Legutoljára pedig a paradicsomot felkockázva az összenyomott fokhagyma kíséretében hozzáadjuk. Addig pároljuk, míg elég puha nem lesz, ha szükséges, villával összenyomkodhatjuk a készételben a zöldségeket. A padlizsán hámozásánál különösen figyelnünk kell arra, hogy rendesen legyen meghámozva, különben keserű ízt okoz az ételben.
Nyári gyümölcsleves babák számára:
Hozzávalók: Bármilyen gyümölcs, fél liter víz, egy kis pohár natúr joghurt, egy darab egész fahéj (többet ne, mert csínján kell bánni továbbra is a fűszerezéssel), méz az édesítéshez. A gyümölcsöket megtisztítjuk, szükség szerint apróra vágjuk. A vizet felforraljuk a fahéjjal együtt, majd a forrásban lévő vízbe beletesszük a gyümölcsdarabokat. Pár pillanatig együtt forraljuk az alapanyagokat, majd a natúrjoghurtot hozzákeverjük. Néhány kiskanál mézzel ízesítjük. Ha szükséges, a gyümölcsöket turmixoljuk össze, ha még igényli a baba étkezése. Várjuk meg, míg kihűl, majd langyosan, vagy hidegen kínálhatjuk gyermekünket ezzel a könnyű finomsággal. Készíthetjük egyféle gyümölcsből, úgy a baba megismerheti, és könnyebben megjegyezheti a különböző gyümölcsök jellegzetes ízét.
Reméljük, a fenti receptek elnyerik tetszéseteket!